2013,any de centenaris a Santa Bàrbara

(Foto: http://pmluzonux.blogspot.com.es/2011/09/la-bombilla-mas-antigua-del-mundo.html)

El més proper,el de l ‘arribada de la llum elèctrica
El CEP creu que,amb motiu de l ‘efemèride, caldria organitzar algun acte simbòlic  per recordar el pas cap a la modernitat que va significar.  

(J.Roig/T.G.).-El Centre d ‘Estudis Planers, en veu del seu president Marius Pont ,ens informava fa uns dies des de l ‘espai d ‘entrevistes “El Dia a Dia”  de que aquest any 2013 es dona la coincidència de que el nostre municipi celebrarà diverses efemèrides,la majoria d ‘elles  centenàries.
La primera d ‘elles,tot i que no s’ ha fet cap acte especial de commemoració,ni institucional ni docent,va ser el centenari,el passat 27 de Gener del començament de l ‘activitat escolar  al antic edifici de les escoles,enderrocat als anys 80 per construir-hi l ‘actual edifici.

El segon centenari que celebrarà Santa Bàrbara aquest 2013 serà el de  l ‘arribada de la llum elèctrica que segons Pont es celebrarà el 21 de març. El president del CEP  explicava una simpàtica anècdota sobre aquest fet excepcional , tenint en compte l ‘època  i l ‘avenç que significava  per la modernització de la vila. Sembla  que  quant es va anunciar que el 21 de març  del 1913 arribaria la llum a la Plaça Major del poble,els veïns vam agafar literalment l ‘expressió  i van anar a “esperar l ‘arribada de la llum” a la plaça,primer espai públic que es va il•luminar.
Màrius creu que un fet tant destacat per al desenvolupament del poble  mereixeria  també algun tipus de acció per recordar-lo,per això des de el Centre que presideix ,s’ esta gestant un acte simbòlic que reproduís  aquell “anar a esperar la llum” dels nostres avantpassats.

Una empresa de Roquetes va ser  l’encarregada de fer arribar i distribuir la llum al nostre poble,primer pels principals espais públics del poble i desprès,a mesura que la gent podia contractar-la,per les cases particulars.

Altres dades significatives que ens donava el president del CEP, són per exemple la ínfima potència de 15 w. que tenien les primeres bombetes elèctriques que es van instal•lar  o la suposició de que el fet de que Santa Bàrbara fora un dels primers municipis del territori  en tenir enllumenat  elèctric fora a conseqüència de la petició de la  “fabrica de la sansa” ,primera industria important  instal•lada al nostre poble .

Altres centenaris que tindran lloc enguany dels que ja n’ anirem parlant ,són la mort del popular alcalde Gabriel Cid i Cid,l ‘acabament de  les obres interiors de l’església  o l ‘arribada del telegraf. També es compliran 50 anys  de la celebració de  la Festa homenatge a la Vellesa instaurada pel recordat Mossèn Sales i continuada per l ‘Associació de Jubilats i Pensionistes local.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada