Posts

Els Itineraris de Cruïlla, enguany, acabaran a Godall

54c7bdde6a202_cimg0354

Centre d’Interpretació de La Serra de Godall (Foto: visitmuseum.gencat.cat)

La sortida l’organitza el Centre d’Estudis Planers i portarà als interessants a conèixer alguns llocs singulars de la veïna població i de la seua serra.

(J.Roig/T.G.).-Encara que la visita serà a la veïna població de Godall, Santa Bàrbara serà la darrera referència als Itineraris de Cruïlla d’aquest 2016, les sortides que des de l’any 2013 organitzen conjuntament les dinou entitats i centres d’estudis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat per tal de donar a conèixer el patrimoni cultural i natural d’aquestes tres comarques.

Enguany es van programar fins a catorze sortides entre els mesos de juny i novembre, durant les quals s’han visitat diferents espais de les poblacions de Sant Jordi, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Rossell, la Sénia, Ulldecona, Traiguera, Sant Mateu, Freginals, Alcanar, Peníscola, la Pobla de Benifassà, les ermites de la vall de Cardó i Godall, que és la proposta que fa el Centre d’Estudis Planers com a colofó d’aquest itineraris sota el títol de “Godall:el poble i la serra”.
Marius Pont explicava que aquesta és una manera de descobrir, o redescobrir, aquest actius patrimonials que tenim prop i que compten sempre amb el complement de les explicacions per donar-li un altra dimensió a la visita.

Aquesta no és la primera vegada que el CEP surt pròpiament del seu terme municipal, ja que en edicions anteriors també ha organitzat itineraris per descobrir aquest tipus de patrimoni de nuclis de població veïns com Vinallop, La Galera o Masdenverge. Enguany han programat aquesta visita a Godall que s’iniciarà al centre d’interpretació de La Serra de Godall i la Vilallarga i que comptarà amb les explicacions d’un estudiós del municipi com és el professor i aparellador Miquel Angel Subirats. La visita seguirà desprès per altres indrets carismàtics de la serra.

Els interessats en participar d’aquesta passejada pel patrimoni del nostre territori cal que aquest diumenge a les 9:30 del matí es concentrin davant del Centre Cultural de Santa Bàrbara o, 15 minuts desprès, davant de la Cooperativa Agrícola del Camp del nostre poble.

El Centre d’Estudis planers proposa conèixer algunes singularitats d’un tram del Riu Sènia

IMG_1082

Molí Canet. Recinte del molí paperer.(Foto:jrkv.blogspot.com)

Diumenge organitzen una sortida comentada on s’explicaran singularitats sobre els ponts que travessen el riu , un molí paperer o una antiga central hidrolelectrica.

(J.Roig/T.G.).-Com ja vam informar a principis d’aquesta setmana, demà dissabte s’inauguren oficialment les Jornades Culturals a Santa Bàrbara, amb la presentació del primer llibre publicat per l’Associació de Poetes, “Poemes al vent” i el concert de la Banda de música, Unió Musical “Jaume Balmes”.

El diumenge tindrà lloc un itinerari comentat a un municipi del Maestrat, una de les activitats més singulars de les Jornades i que, amb la complicitat del Grup de Centres d’Estudis de les Terres de Cruïlla, organitza el Centre d’Estudis Planers. El seu president, Marius Pont, explicava que finalment s’anirà a Santa Rafel del Riu, encara que al programa d’activitats no hi consta, perquè l’hora de tancar-lo encara no tenien decidit si la sortida seria a aquest municipi veí o a Sant Jordi.

Finalment, es proposa als interessats  fer un recorregut d’un cinc kilòmetres, entre l’anada i la tornada, pel costat del Riu Sènia i que, sortint des del pont que uneix Barri Castell i Sant Rafel , els portarà fins al moli paperer de Canet. Pont deia que és una sortida molt interessant i documentada, que permetrà conèixer moltes singularitats d’aquest paratge, com per exemple que, antigament, els dos nuclis de població estaven comunicats per taulons de fusta a sobre la llera del riu, fins que a la guerra civili paradoxalment, quant tots els ponts eres destruïts, es va construir l’actual. També es visitarà un altre pont sobre el riu Sènia, pel que era necessari paga un peatge per creuar-lo o una antiga central elèctrica.

El organitzadors recorden que la sortida està oberta a tothom, que és gratuïta i que no fa falta apuntar-se prèviament; solament cal acudir el diumenge a les 9:30 del matí, davant la Llar del Jubilats de Santa Bàrbara, on es farà la concentració per sortir plegats cap a Sant Rafel.

El Centre d ‘Estudis Planers organitza aquest diumenge un dels itineraris de les Terres de Cruïlla.

Mas de Mianes-(Foto:http://ilercavonia.wikia.com/wiki/Mianes)

La sortida s ‘anomena “Assentaments al llarg dels segles entre Santa Bàrbara i l’ Ebre”

(J.Roig/T.G.).-L’ entitat Terres de Cruïlla  està formada   per diferents associacions i centres d’estudis  propers la territori del Sènia,nascuda ara fa 4 anys amb l’ objectiu de sumar esforços en el camp de la cultura i recerca, per difondre els coneixements i la experiència adquirida durant anys,sempre amb temàtiques  properes  i que fan referència a   la història, la geografia, l’etnografia, el patrimoni, la literatura, dels nostres pobles.

Entre  les entitats que formen part  de l’ organització “Terres de Cruïlla” es troba el Centre d ‘Estudis Planers de Santa Bàrbara  que organitzarà aquest proper diumenge ,11 de Novembre,la darrera de les sortides  previstes per enguany.
El president del CEP,Marius Pons explicava que la sortida s’ ha titulat “Assentaments al llarg dels segles entre Santa Bàrbara i l’ Ebre” i que portarà als participants a fer un recorregut a la partida del Cap de Moltó,encara dins el terme municipal de Santa Bàrbara,però també a Mianes i la  vila romana i torre medieval de la Carrova,que encara que estan dintre dels termes municipals d’ Amposta o Tortosa,la gent del poble sent molt seues per ser els punts,on, per la seua proximitat  al  riu Ebre,històricament, hi ha tingut propietats i horts.

La sortida està oberta a tot hom i s’ iniciarà a les 10:30 del mati des del Centre Cultural de Santa Bàrbara,té una durada prevista de 2 hores i mitja i el recorregut entre els diferents llocs que es visitaran es farà en cotxe.