Posts

El Conseller Pelegrí visita les Salines de la Trinitat

Josep Maria Pelegrí, coneix de primera ma, l’activitat d’Infosa, l’empresa que gestiona les Salines, i la nova planta especial d’empaquetat, d’on surten els salers que s’exporten als Estats Units.

Josep Maria Pelegrí, coneix de primera ma, l’activitat d’Infosa

(Redacció/J.Roig).-El Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí va visitar el passat dissabte  les Salines de la Trinitat a la Punta de la Banya, unes instal•lacions propietat d’Infosa, on es posava  al corrent de les activitat empresarials de la firma, la qual, en els darrers mesos, ha expandit el seu negoci als estats units, on exportaran dos milions i mig de salers, i s’espera arribar d’aquí a un o dos anys als 4 milions.
Precisament un dels temes d’interès de la visita, ha estat el poder comprovar el funcionament de la nova planta d’empaquetat de les salines, on s’embassen els salers, una important inversió de 500.000 €, que a l’hora ha anat acompanyada per la catalogació AiB, un important filtre de control i qualitat, que ha estat fonamental a l’hora d’entrar el mercat estadounidenc.

El Conseller va poder comprovar també la funció de les salines en el desenvolupament sostenible d’una reserva natural com la Punta de la Banya, on hi ha la colònia més important del Mediterrani de Gavina Corsa, i una de les més importants, de flamencs.

El Conseller Josep Maria Pelegrí també avançava que en el transcurs  d ‘aquesta setmana es produirà una reunió entre Infosa, Fecsa-Endesa i la pròpia Generalitat de Catalunya, on es tancarà definitivament l’acord que farà possible posar en marxa el projecte de soterrament de la línea elèctrica de la barra del Trabucador. L’acord preveu un finançament repartit de la següent manera: 50% a càrrec de l’empresa, 30% a càrrec de Fecsa-Endesa i 20% a càrrec de la Generalitat. A la reunió també es podrien conèixer més dades sobre el projecte definitiu i el seu cost final.

CiU pacta també amb el PP al Consell Comarcal del Montsià

L’alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdeu, en serà el president

L'actual alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdeu, en serà el president

(ACN).-CiU ha arribat a un acord també amb el PP per governar, durant els pròxims quatre anys, al Consell Comarcal del Montsià. Després de pactar amb els populars als consells de la Terra Alta i del Baix Ebre, CiU s’ha decantat per establir un pacte “estable” que permeti “treballar amb una nova dinàmica que no sigui herència de l’anterior”. Des de fa vuit anys, el Consell del Montsià estava governat per PSC i ERC. Amb aquest acord, CiU s’ha assegurat la presidència dels quatre ens de les Terres de l’Ebre, ja que a la Ribera d’Ebre va obtenir la majoria absoluta. Fonts de CiU han confirmat que el president de l’ens comarcal del Montsià serà el nou alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Joan Martín Masdeu.
Segons ha confirmat a través d’un comunicat el president comarcal de CiU al Montsià, Pere Vidal, el pacte amb el PP en cap cas “s’ha produït amb la intenció de deixar fora de la gestió de l’ens a cap dels partits que hi tenen representació”. En aquest sentit, Vidal ha manifestat la intenció de continuar amb la tasca que s’ha dut a terme fins ara des del Consell i de continuar “amb aquells projectes que suposin una millora de la qualitat de vida dels habitants de la comarca”.

Proposen “reorientar” la costa del delta de l’Ebre davant la previsió de condicions adverses pel canvi climàtic

 

Sortida de camp al delta de l’Ebre en el marc del congrés.(Foto:ACN)

(ACN).-El canvi climàtic i l’increment associat de temporals marítims més virulents amenaça de redibuixar la costa del delta de l’Ebre i de molts altres punts de Catalunya. Un escenari, que en opinió del professor de la UPC, Agustín Sánchez-Arcilla, obligarà a “reorientar” la línia de costa facilitant l’aportació suplementària de sediments fluvials en el cas del Delta i retenint els sediments a les platges en zones com el Maresme. Per aconseguir-ho, ha proposat un pla d’actuació seguint l’exemple d’altres països europeus. Aquesta és una de les propostes sorgida en el marc del Congrés Internacional Deltanet  que es celebra a Sant Carles de la Ràpita  i que analitza els impactes del canvi climàtic en deltes, estuaris i llacunes costaneres.

La comunitat científica també  veu factible que el delta de l’Ebre pugui resistir l’increment del nivell del mar previst durant aquest segle fruit gràcies a la seva capacitat natural d’acumular sediments i l’aportació suplementària de sediments fluvials.L’aportació dels sediments, que els embassaments retenen en un 99%, és un dels grans reptes i, per això, la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA efectuarà la pròxima tardor una prova pilot al riu Ebre per estudiar la dinàmica del seu transport i els efectes sobre l’ecosistema.

Es tracta d’un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia té com a objectiu concret estudiar els efectes del transport dels sediments en el cabal fluvial i les modificacions que els macròfits suposen per a la hidrologia de l’Ebre. Els tècnics tenen previst injectar al riu entre 20 i 30 tones de sediments des de barcasses, a l’altura de Móra d’Ebre, per analitzar la dinàmica del transport i la seva deposició. “Com que no podem treure’n dels embassaments, hem pensat fer una solta puntual per poder mesurar i veure si els models que tenim són correctes. És una prova molt puntual però ens pot donar resultats molt valuosos”, ha explicat el director tècnica de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA i coordinador del Congrés, Carles Ibàñez.

La idea, segons ha desenvolupat el mateix Ibàñez, és intentar que la prova tingui lloc amb un cabal “alt” al tram final del riu -com a mínim, 400 o 500 metres cúbics per segon i, idealment, uns 700-, amb l’objectiu de simular les condicions que tindria una operació d’alliberament de sediments des d’embassaments com el de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) i concretar les quantitats transportades, en suspensió i el seu dipòsit, així com els seus efectes sobre la flora i fauna fluvials. L’IRTA està gestionant en aquests moments els corresponents permisos amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua.

L’Ajuntament de la Ràpita adjudica les obres de l’auditori per més de 2 milions

Maqueta de l' auditori

(Redacció/J.Roig).-La mesa de contractació de l’Ajuntament de la Ràpita ha adjudicat el projecte de construcció de l’auditori, una de les obres més reivindicades aquests dies de campanya electoral per part de les candidatures locals. L’obra ha estat adjudicada a l’empresa Isolux Enginyeria SA per 2.229.478 euros, import que representa una rebaixa significativa respecte al cost inicial de licitació, de 3.179.518 euros, presupostat per l’empresa que va redactar i dissenyar el projecte.

Amb l’adjudicació de les obres, s’acaba, així, la tramitació administrativa d’un projecte que ha requerit la convocatòria de dos concursos públics,  un per al disseny del projecte i l’altre per a la seva execució. El procediment es va engegar amb la convocatòria d’un concurs d’idees i el mes de juny de 2010, el consistori aprovà el projecte dissenyat per l’empresa DOPEC.  “El procediment ha estat llarg però ens sentim satisfets perquè hem sentat les bases del projecte més important d’aquesta legislatura, que ja no té marxa enrera”, destacava l’alcalde de la Ràpita, Miquel Alonso. El consistori preveu que les obres s’inicien el proper mes de juny amb un termini d’execució de 16 mesos, per la qual cosa “pensem que a finals del 2012 l’auditori podria ser una realitat”, afegia Alonso.

El futur auditori municipal de Sant Carles de la Ràpita serà un edifici vanguardista marcat per la intersecció dels tres volums. El volum més rellevant albergarà l’espai principal de l’edifici i la sala d’espectadors. En l’altre volum corbat, el més baix, hi haurà els camerinos i la zona de “bambolines” i el tercer volum, d’un prisma rectangular, albergarà la caixa escènica, espai de gran alçada que serveix per recollir decorats i escenografies.

L’interior de l’edifici es dividirà en dues zones, la zona pública (carrer Val de Zafan) i la zona privada (carrer Arxiu de Simancas). L’accés principal per Val de Zafan desembocarà al vestíbul principal, la zona noble de l’edifici que disposarà dels serveis principals.Hi haurà dos accessos laterals a la sala d’espectadors, de la qual sorprendrà la gran alçada de més de sis metres i el sostre acústic format per planxes de fusta. L’auditori disposarà de 360 butaques, incloent les adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. Un dels grans encerts del projecte és la flexibilitat que aporten les grades retràctils que, quan estiguin recollides, permetran alliberar tot l’espai de la sala per a realitzar qualsevol altra activitat. Des del vestíbul principal s’accedirà a la primera planta, on hi haurà l’Amfiteatre i les oficines de l’Auditori. La planta soterrani estarà dedicada a emmagatzematge, instal·lacions i una sala d’assajos per als artistes.