Posts

Cartells adhesius als contenidors per informar de les sancions si es deixa la brossa fora

Aquesta és una més de les accions que l’ajuntament de Santa Bàrbara ha posat en marxa per informar a la població de l’obligatorietat de complir amb les ordenances de recollida de residus.
El regidor de Governació advertia que, tot i que cal insistir, la campanya informativa acaba i prompte es començarà a sancionar als infractors.

(J.Roig/AdSB).-L’ajuntament de Santa Bàrbara, des del web municipal ha informat que durant aquesta setmana membres de la brigada municipal han procedit a col·locar uns adhesius a les illes dels contenidors, informant de la prohibició de deixar deixalles fora dels contenidors. Segons es pot llegir a l’adhesiu, la sanció mínima serà de 60 euros.

Des de la regidoria de Medi Ambient s’insisteix que l’objectiu d’aquesta mesura és informar els planers i planeres de l’obligatorietat de dipositar totes les deixalles dins dels contenidors, segons recull l’article 40 de l’ordenança de recollida de residus, i no deixar-les fora, donat l’impacte visual i les molèsties que ocasionen als veïns que viuen a prop. Malauradament aquesta és una problemàtica que, tot i la insistència del govern per informar abans de sancionar, no s’acaba de resoldre i les accions incíviques es continuen succeint. Antonio Olles, regidor de Governació explicava fa uns dies des de la ràdio municipal, que aquestes actituds, per desgràcia, no són específiques del nostre poble i que, la dificultat per sancionar rau a poder agafar “infraganti” als autors, o que hi hagi qui les denunciï. De totes maneres Olles advertia que la campanya informativa aviat acabarà i s’haurà de començar a sancionar.

L’Ajuntament de Santa Bàrbara també recorda a tota la població que pot sol·licitar el servei porta a porta per a la recollida de trastos vells, així com també portar residus a la Deixalleria Municipal, oberta de dimarts a dissabte.

Debat per les noves Ordenances Municipals de Santa Bàrbara

brosa

(Foto:A. Blanch)

L’ajuntament es resisteix a sancionar als que no compleixin les normes de Civisme i Convivència Ciutadana i de Recollida de Residus

Des de la regidoria s’insisteix que abans de sancionar cal advertir perquè tothom conegui la nova normativa.

D’altra banda els veïns mostren el seu malestar i creuen que cal començar a aplicar sancions als infractors com a única solució per evitar els comportaments incívics d’alguns i que acaben perjudicant tota la població.

(J.Roig/T.G.).-Després pràcticament un any des que es van aprovar les noves ordenances municipals de Civisme i Convivència Ciutadana, i de 4 mesos d’ençà que va iniciar una campanya informativa entre el veïnat abans de començar a aplicar sancions als infractors, l’ajuntament de Santa Bàrbara se segueix resistint a passar a la fase sancionadora.

El regidor de Medi Ambient, Joan Abella, recordava que es continua enviant dos tipus de notificacions, unes més genèriques al veïnat de determinades zones on s’ha observat una problemàtica concreta, i altres d’específiques dirigides a determinats veïns que s’ha pogut comprovar, transgredeixen algunes de les normes que contempla la nova normativa com per exemple alimentar animals al carrer, embrutar la via pública o deixar-hi maquinària agrícola.

El regidor està convençut que hi ha gent que encara desconeix aquesta normativa i per això cal informar-la. Solament se sancionarà amb multes que van dels 60 als 120 euros, “si es té coneixença d’un cas molt flagrant o reincident”, deia.

Alguns veïns no ho veuen igual i creuen que el temps de les advertències ja ha passat i que allò que cal és començar a aplicar sancions com a única manera d’evitar que aquests actes incívics, que són obra d’uns pocs, perjudiquin a tot el col·lectiu, tant en lo econòmic com en l’imatge que es dóna del poble. Així s’expressaven des de la ràdio municipal, en un programa de debat sobre el tema ahir dilluns.

Les noves ordenances de Civisme i Convivència Ciutadana es van aprovar el mes de Maig de l’any passat amb l’intenció, no tant de sancionar, sinó més aviat per dotar al municipi d’unes normes que regulen la bona convivència al municipi. El passat mes d’octubre començava una campanya informativa que continua, quatre mesos després, sense que es tingui constància que s’hagi aplicat cap sanció, tot i l’evidència que, alguns, continuen sense fer-ne cas.

Sancionen amb 250 euros la comissió de bous de Santa Bàrbara per no evitar maltractaments als animals

foto_3037283

Imatge de l’acte taurí de les festes majors del passat mes de juliol a Santa Bàrbara denunciat davant la Generalitat per AnimaNaturalis. (Foto: AnimaNaturalis)

L’entitat defensora dels animals, AnimaNaturalis, havia denunciat un acte taurí de les festes majors pel llançament de pedres, pals i els cops que van rebre els bous.

ACN Santa Bàrbara .- El Servei del Joc i d’Espectacles de la Generalitat a les Terres de l’Ebre ha sancionat amb 250 euros la comissió de bous de Santa Bàrbara per no haver evitat maltractaments i sofriment als animals durant la celebració d’un acte taurí a la plaça del poble durant les festes majors del passat juliol. L’expedient sancionador, obert per una falta lleu, és fruit de la denúncia presentada per l’entitat animalista AnimaNaturalis el passat mes de setembre, que va acompanyar amb fotografies i imatges de vídeo. Tot i que pot ser encara objecte de recurs, l’entitat confia que la sanció acabi sent ferma els pròxims mesos. “Quan interposem denúncies no esperem que tinguin èxit. La llei és massa laxa, molt ambigua. Ens ha sorprès molt positivament i ens dóna ganes de seguir”, ha valorat la portaveu Aïda Gascón.
Els animalistes van enregistrar com els participants, “de forma reiterada”, llençaven objectes com “pedres i pals de fusta”, a més de donar “cops als animals”. Argumentaven, en aquest sentit, que els vuit membres de la comissió de bous de Santa Bàrbara que, segons la llei 34/2010 de regulació dels correbous, són els encarregats de vetllar per evitar maltractament i sofriment als animals, no van exercir les funcions per les quals van ser designats. Consideren que la claredat del contingut de les imatges no deixava lloc a dubte.

Tot i qualificar-la de “simbòlica” –recordant que en els casos greus es pot inhabilitar la comissió o prohibir els correbous durant dos anys en un municipi- Gascón ha celebrat la decisió pels pocs expedients sancionadors que acaben prosperant a les Terres de l’Ebre. Considera, també, que aquesta decisió pot fixar un precedent de cara a la pròxima temporada d’actes taurins.

L’entitat ha subratllat que, entre els membres de la comissió taurina de Santa Bàrbara sancionats conjuntament, figura el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Joaquim Martí. “És una vergonya que sigui sancionat per no complir la seva obligació”, afegeix Gascón. Consultat per l’ACN, Martí ha assegurat desconèixer que ha estat sancionat i ha qualificat la situació de “molt abusiva”. “És abusiu i premeditat per intentar que els taurins avorrim la festa a base de denúncies”, sosté, tot assegurant que moltes altres denúncies, per contra, no han prosperat.

Sobre els fets concrets que se’ls atribueixen Martí diu que a les imatges no s’aprecien cops als animals “ni res”, tot i admetre contacte. Al mateix temps, s’escuda en el fet que la comissió no és capaç de controlar els centenars o milers de persones que participen a l’acte. “Anem per la plaça perquè no es faci res. Si estàs en una punta i, a l’altra, algú toca l’animal amb el peu és impossible. No podem posar-nos en la pell de l’altra gent. S’avisa i es posen cartells. És impossible que vuit persones en controlin 3000”, addueix.
Al marge d’aquesta qüestió, Martí avançava el passat divendres des del programa “Espai Taurí”, que aquesta setmana es tancarà el programa del concurs de ramaderies 2016 per a les properes Festes Majors de Santa Bàrbara, “en les que hi haurà novetats i segurament tindrem el debut d’una ramaderia ebrenca”, avançava.
Actualment l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, està fent pedagogia de la festa per Catalunya. El passat dia 15, el mateix Martí va pronunciar la segona conferència del cicle de la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya , a Barcelona, amb el nom de “Desobedecemos Catalunya” i va servir per apropar la cultura del toro al carrer a la del toro a la plaça.

En marxa un protocol d’actuació per evitar possibles incidents entre animalistes i aficionats.

bous1

Bous 2014 a Santa Bàrbara (Foto:J.Martí)

 

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines el fa arribar als municipis on es fan bous, per tal de que considerin la seua aplicació, arribat el cas.
Entre altres coses el protocol preveu, en cas de desordres als actes taurins, actuar administrativament o penalment contra els animalistes.

(J.Roig).-Desprès dels incidents protagonitzats per un grup d’animalistes a les passades Festes Majors del Mas de Barberans, on una activista va intentar auto lesionar-se per boicotejar un acte taurí, sense que, afortunadament, hi haguera cap resposta agressiva per part dels assistents a l’acte, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha elaborat un protocol d’actuació per evitar possibles incidents entre animalistes i aficionats al decurs dels molts actes taurins que es celebraran a les Festes de la majoria de pobles del territori
Un protocol elaborat al decurs d’una reunió a la Delegació del Govern a les TTEE i que va comptar amb la presència i assessorament de representants del cos dels Mossos d’Esquadra,

Ara, un cop s’hagin constituït els nous ajuntaments, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines els vol fer arribar aquest protocol amb un seguit de recomanacions per a les comissions de bous i responsables de festes  dels municipis  que celebren actes taurins aquest estiu, per tal de que, arribat el cas, puguin decidir si l’apliquen o no.
El president de l’Agrupació, Ximo Martí explicava a La Plana Ràdio que, entre altres coses, es proposa fer avisos preventius per megafonia, comptar amb una comissió de bous àmplia per poder contenir possibles incidències i avisar els Mossos d’Esquadra si s’intenta aturar l’activitat.El president de l’Agrupació deia que fins i tot disposaran d’una comunicació directa amb el cap dels Mossos que estigui de servei per poder accelerar la seua actuació, en el cas de que fora necessària.

Martí també explicava que en aquest protocol, que es presentarà als municipis on es fan bous, també està previst per primera vegada actuar, sigui administrativament (si només hi ha paralització de l’acte) o penalment (si realitzen alteració de l’ordre públic), contra els animalistes.
Els aficionats als bous també van reclamar al Parlament una solució per als bous a la mar que s’organitzen a l’Ampolla i les Cases d’Alcanar.
Amb tot, l’Ajuntament de l’Ampolla ja ha programat els bous a la mar de les festes de Sant Joan que comencen aquest cap de setmana, amb un primer bou capllaçat infantil el divendres i el començament de les tardes taurines a partir del dilluns .