Posts

“Nines de Drap” i “L’estació de tren de Santa Bàrbara”, premis de poesia i assaig respectivament als Premis Literaris Sant Jordi –Vila de Santa Bàrbara.

Estació de Santa Bàrbara (Foto:Todocolección.net)

Els autors són Raimond Aguiló Bartolomé de Reus i Josep Manel Obiol Cabrera, de La Ràpita però resident al nostre poble.
L’acte de lliurament de premis es farà demà dissabte a les set de la tarda, coincidint amb un recital de poesia i la presentació del llibre “Poemes al Vent” de l’Associació de poetes

(J.Roig/T.G.).-Des del passat divendres, Santa Bàrbara viu unes noves jornades culturals, que donen a conèixer els actius culturals, socials i naturals del nostre poble. Unes Jornades Culturals que enguany tenen un fet especial, ja que es commemoraran els 200 anys de l’inici del procés d’independència municipal. De fet, dissabte passat, en l’acte d’Inauguració de les Jornades, es va presentar els actes commemoratius que es duran a terme per ressaltar aquesta efemèride, així com logotip commemoratiu i una jota planera amb cobles específiques dedicades al poble.
Aquest cap de setmana destaca el lliurament dels premis de XXVI Concurs Literari Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara que en aquesta edició estava dedicat a les modalitats de poesia i assaig.
Alfred Blanch, com a regidor de Cultura i alcalde del municipi, explicava a La Plana Ràdio que el total d’obres presentades de la modalitat de poesia van ser d’11, i de la modalitat d’assaig van ser de 2.
El premi de poesia, dotat amb 300 €, es va concedir a l’obra Nines de drap, de Raimond Aguiló Bartolomé de Reus i l’accèssit local dotat amb 60 € era per a l’obra Independència?, de Maria Rosa Pons Caire.

El premi d’assaig, dotat també amb 300 €, es va concedir a l’obra L’estació de tren de Santa Bàrbara, de Josep Manel Obiol Cabrera, veí de La Ràpita però resident a Santa Bàrbara i l’accèssit local, dotat amb 60 € va ser per a l’obra La història d’un mestre que ens va fer grans de Laia Sanz i Masclàns.
Després del lliurament dels premis, hi haurà un recital poètic a càrrec de l’Associació de Poetes, que aprofitaran per presentar el seu llibre “Poemes al Vent”.

L’obra guanyadora del Sant Jordi Planer tracta d’un polític, actualment empresonat.

CICA

Montserrat Espallargas(Foto:T.G)

CHIC

Josep Manel Obiol (Foto:T.G)

Així ho confessava l’autora del treball “Memòries d’un asperger”, en l’acte de lliurament del premi.
L’autor de l’accèssit local, concedit pel jurat, diu que “Certificat d’invasió” mescla política, ciència ficció i humor.

(J.Roig/T.G.).-El passat dissabte, l’Smartcentre va ser el marc on es van lliurar el premis literaris Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara, amb la presència dels autors de les obres guanyadores.

Com vam explicar en crònica anterior, enguany el jurat del premi que arriba a la seua 25èna edició, va considerar com a millor obra de les 17 presentades, la de l’autora barcelonina Montserrat Espallargas “Memòries d’un asperger”.
L’autora explicava que l’obra està inspirada en un conegut polític ,actualment empresonat i la seua relació amb aquesta síndrome que es caracteritza perquè el pacient manifesta interessos limitats o una preocupació inusual i obsessiva amb un objecte o un tema en particular.

Espallargas es sentia molt satisfeta d’haver guanyat aquest premi, al que, segons confessava va decidir participar per la qualitat del jurat qualificador, filòlegs i professors de literatura. Són gent que n’entén i, si no guanyes, et quedes com més conformat” deia l’autora.

D’altra banda, enguany, el jurat va decidir concedir també un accèssit de caràcter local a l’obra “Certificat d’invasió”, de Josep Manel Obiol Cabrera, docent de professió, rapitenc de naixement i planer d’adopció, com ell mateix s’identificava . Obiol explicava que la seua obra vol tractar, des d’una perspectiva humorística, temes politics però mesclats amb el gènere de la ciència ficció.

L’entrega dels premis es va tancar amb la representació de l’obra teatral, “Maleïda Poma” d’Anna Ballester, a càrrec dels alumnes de 1r d’ESO de l’ Institut les Planes.

L’obra “Memòries d’un asperger” , de Montserrat Espallargas, guanya el premi literari “Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara”

premisweb_EDITORA9808EDITORA_8922

Membres del Jurat (Foto:AdSB)

“Certificat d’invasió”, de Josep Manel Obiol Cabrera, s’emporta l’accèssit de caràcter local.
Els premis es lliuraran el dia de Jordi, coincidint amb la representació d’una obra teatral a càrrec dels alumnes de 1r d’ESO de l’ Institut les Planes.

(J.Roig/T.G./AdSB).-El jurat del XXV premi literari Vila de Santa Bàrbara, desprès de debatre i decidir sobre quines obres eren les millors en la categoria de narrativa, que aquest any s’ha convocat des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Bàrbara va decidir que el premi, dotat en 300 €, es concedís a l’obra “Memòries d’un asperger”, de Montserrat Espallargas Barceló de Barcelona.
Els membres del jurat destacaven l’originalitat de l’obra, referida a aquesta singular dolença, el síndrome d’asperger, un trastorn que es caracteritza perquè el pacient manifesta interessos limitats o una preocupació inusual i obsessiva amb un objecte o un tema en particular, arribant a excloure altres activitats i temes de conversa. Les persones que ho pateixen solen tenir una intel•ligència normal o lleugerament per sobre de la mitjana, però mostren rutines o rituals repetitius, així com una tendència a parlar de manera massa formal o monòtona i a interpretar figures retòriques i ironies de manera literal.

En aquesta edició, i segons que explicava l’alcalde i regidor de Cultura, Alfred Blanch la participació que aquest XXV premi literari Vila de Santa Bàrbara havia tingut una interessant resposta ja que el total d’obres presentades de la modalitat de narrativa van ser de 17, quantitat superior a la de fa dos anys quan també es convocava el premi de narrativa que van ser d’11 i de l’any 2012 que va ser de 14 participants. Recordem que des de l’any 2012 els premis es convoquen bianualment, un any narrativa i al següent poesia i assaig i així successivament.
També, dotat en 60 €, s’atorgà un accèssit de caràcter local a l’obra “Certificat d’invasió”, de Josep Manel Obiol Cabrera.
L’entrega dels premis es farà efectiva el dissabte 23 d’abril a les 18.30 a l’Smartcentre, on també es representarà l’obra Maleïda Poma d’Anna Ballester, a càrrec dels alumnes de 1r d’ESO de l’ Institut les Planes

Els membres del jurat destacaven que les procedències dels participants havien continuat estant molt variades i de llocs diferents de la geografia catalana, igualment que les temàtiques que també van ser molt diverses, però es lamentaven per la baixada d’autors del municipi que en els últims anys s’havia incrementat notòriament, cosa que els feia coincidir en el fet que hi ha molt bons autors del poble dignes de presentar-se al concurs i que no ho acaben fent.

El Sant Jordi de Santa Bàrbara, compleix 25 anys

capturadaEl premi literari enguany està dedicat a la narrativa i té una dotació de 300 euros.
El termini d’admissió dels originals acabarà el divendres 11 de març i i l’obra guanyadora es coneixerà el 8 d’abril.

(J.Roig/T.G.).-La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Bàrbara ja ha fet pública la convocatòria del Premi Literari Sant Jordi que, enguany, arriba a la seua 25èna edició.
El premi està patrocinat per l’ajuntament i té una dotació econòmica de 300 euros per a l’obra guanyadora i 60 per a l’accèssit local que es convoca paral•lelament. El regidor de Cultura planer i alcalde de Santa Bàrbara, Alfred Blanch, explicava que, al decurs d’aquests 25 anys, el premi ha patit alguns canvis. I es que cal recordar que des de la seva creació l’any 1992, es convocaven tres premis: narrativa, poesia i assaig. Els premis de narrativa i poesia es convocaven anualment i el premi d’assaig , cada dos anys.
Els reajustaments econòmics van obligar a replantejar la periodicitat dels premis i finalment, a partir de l’any 2012, es va decidir que es convocarien bianualment, un any poesia i assaig i l’altre, com enguany, narrativa.

Les obres que aspiren al premis han de ser originals i inèdites i escrites en català amb una extensió màxima entre 20 i 30 pàgines i s’han de presentar quatre còpies, adjuntant suport digital i sense signar. El termini d’admissió d’originals acabarà el divendres 11 de març i l’obra guanyadora es donarà a conèixer el 8 d’Abril. Les bases de la convocatòria es poden consultar al web de l’ajuntament de Santa Bàrbara.

Els primers anys de la convocatòria, les obres guanyadores eren publicades cada dos anys. Actualment i tal i com recordava el regidor de cultura, les obres guanyadores queden tutelades durant un temps per l’ajuntament de Santa Bárbara, que podrà procedir a la seua publicació, si ho creu convenient, o retornar l’obra al seu autor.

Blanch explicava que la participació al concurs, al decurs d’aquest quart de segle, ha estat majoritàriament d’autors ebrencs i de l’àrea de Barcelona i puntualment d’altres territoris de parla catalana.