Posts

“Nines de Drap” i “L’estació de tren de Santa Bàrbara”, premis de poesia i assaig respectivament als Premis Literaris Sant Jordi –Vila de Santa Bàrbara.

Estació de Santa Bàrbara (Foto:Todocolección.net)

Els autors són Raimond Aguiló Bartolomé de Reus i Josep Manel Obiol Cabrera, de La Ràpita però resident al nostre poble.
L’acte de lliurament de premis es farà demà dissabte a les set de la tarda, coincidint amb un recital de poesia i la presentació del llibre “Poemes al Vent” de l’Associació de poetes

(J.Roig/T.G.).-Des del passat divendres, Santa Bàrbara viu unes noves jornades culturals, que donen a conèixer els actius culturals, socials i naturals del nostre poble. Unes Jornades Culturals que enguany tenen un fet especial, ja que es commemoraran els 200 anys de l’inici del procés d’independència municipal. De fet, dissabte passat, en l’acte d’Inauguració de les Jornades, es va presentar els actes commemoratius que es duran a terme per ressaltar aquesta efemèride, així com logotip commemoratiu i una jota planera amb cobles específiques dedicades al poble.
Aquest cap de setmana destaca el lliurament dels premis de XXVI Concurs Literari Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara que en aquesta edició estava dedicat a les modalitats de poesia i assaig.
Alfred Blanch, com a regidor de Cultura i alcalde del municipi, explicava a La Plana Ràdio que el total d’obres presentades de la modalitat de poesia van ser d’11, i de la modalitat d’assaig van ser de 2.
El premi de poesia, dotat amb 300 €, es va concedir a l’obra Nines de drap, de Raimond Aguiló Bartolomé de Reus i l’accèssit local dotat amb 60 € era per a l’obra Independència?, de Maria Rosa Pons Caire.

El premi d’assaig, dotat també amb 300 €, es va concedir a l’obra L’estació de tren de Santa Bàrbara, de Josep Manel Obiol Cabrera, veí de La Ràpita però resident a Santa Bàrbara i l’accèssit local, dotat amb 60 € va ser per a l’obra La història d’un mestre que ens va fer grans de Laia Sanz i Masclàns.
Després del lliurament dels premis, hi haurà un recital poètic a càrrec de l’Associació de Poetes, que aprofitaran per presentar el seu llibre “Poemes al Vent”.

Les Jornades Culturals de Santa Bàrbara, compleixen 25 anys

ALFRED BLANCH RADIO

Alfred Blanch, alcalde i regidor de Cultura de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

S’iniciaran oficialment el proper dissabte amb la presentació del llibre “Poemes al vent”
Acabaran el 22 de Maig amb la celebració del dia Internacional del Museu
La Unió Musical Jaume Balmes també ha encetat aquesta setmana les audicions dels alumnes de l’escola de música.

(J.Roig/T.G).-Com a preàmbul de les Jornades Culturals que el proper dissabte s’iniciaran a Santa Bàrbara, ahir dilluns, la Unió Musical Jaume Balmes va encetar una setmana d’audicions obertes al públic per a que els alumnes de l’escola de música puguin mostrar els seus avenços.
Les Jornades, que enguany arriben a la seua edició número vint-i-cinc , començaran oficialment el dissabte dia 16 i es perllongaran fins 22 de Maig, concentrant la majoria dels actes durant els caps de setmana.
Alfred Blanch, l’alcalde de la vila, que ha mantingut també la regidoria de Cultura, afirmava que és un programa d’activitats molt complert, que s’encetarà amb la inauguració de les Jornades a l’Smartcentre el dissabte a les set de la tarda i la presentació del primer llibre de l’Associació de Poetes “Poemes al Vent”, a càrrec d’Albert Guiu, professor de literatura castellana, escriptor i poeta. Desprès hi haurà un recital poètic a càrrec de la mateixa entitat i finalment, el concert a càrrec de la Banda de Música “Unió Musical Jaume Balmes”.
Blanch volia destacar que, com tot els anys, les Jornades Culturals de Santa Bàrbara són una realitat gràcies a al compromís i les aportacions que fan les entitats del municipi, organtizant la majoria dels actes que es duran a terme.”Les entitats es vinculen molt a les Jornades, perquè se les senten seues”, deia.
El primer acte “oficial” de les Jornades serà el diumenge, a partir de les 9:30h, per a fer un “interesantíssim i sorprenent” itinerari de coneixença d’un dels pobles de la comarca del Maestrat (que el programa no especifica), però que promet visites guiades a “llocs poc coneguts”.
Els darrers actes seran els dies 21 i 22 de Maig, amb la celebració del dia Internacional del Museu que oferirà, entre les 11 i 13 h. visites gratuïtes al Museu de la Vida a la Plana.

L’escriptor Ignasi Revés presenta a Santa Bàrbara el seu llibre dedicat a la mar

12400657_648886831925569_3523901189253338715_n

Ho va fer dilluns en el marc del dia mundial de la poesia.

(J.Roig/T.G.).-Santa Bàrbara va celebrar el passat dilluns el dia Mundial de la Poesia amb una lectura de poemes i la presentació del llibre “Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre” a càrrec del seu autor Ignasi Revés. El mateix escriptor, molt popular per la seua obra “Esmorzars de forquilla”, explicava a la nostra emissora que, en aquest cas, el llibre que presentava a Santa Bàrbara era un encàrrec que se li havia fet per escriure sobre les llegendes marines de la nostra costa, però la gent del mar consultada, més que llegendes lo que li van contar van ser històries i això és lo que explica en la seua obra.
L’acte va estar organitzat per l’Smartcentre i el Club de Lectura del nostre poble. Mercè Fort, responsable de l’àrea de noves tecnologies de l’ajuntament planer, explicava que enguany s’han volgut sumar a aquesta celebració cultural, com un dels actes que preparen per las anomenades “ jornades smart”.

La Unesco va declarar el dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, per celebrar-ho, la Institució de les Lletres Catalanes -amb la col•laboració de diverses entitats públiques i privades-, celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Cada any es tria un autor a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebració d’Alacant a L’Alguer, i de la Franja a Puigcerdà).
Aquest any es va escollir el poema “Preneu les roses” de l’escriptora tarragonina d’Olga Xirinacs que, en aquesta ocasió s’ha traduït a 20 llengües (alemany, amazic, anglès, àrab, castellà, euskera, , francès, gallec, italià, japonès, mandarí, mandinga, occità, persa, quítxua, romanès, rus, sard, urdú, wòlof).

Per segon any consecutiu, les escales del Mas de Barberans, “arribaran al cel”

P1040976

Josep Lleixà Fernández, organitzador de singular l’acte cultural. (Foto: J. Roig)

Gairebé 40 poetes participaran a la 2na. Trobada poètica que organitzen l’activista cultural Josep Lleixà i l’ajuntament del municipi.
Les escales del Mas de Barberans seran “l’amfiteatre” des d’on, els assitents, podran escoltar recitar els trobadors.

Veure Promo

(J.Roig).-Aquest dissabte 17 d’octubre un grup de poetes i músics , es reuniran al Mas de Barberans per participar a la 2na. Trobada Poètica “Escales que pugen al Cel”.
La singularitat d’aquest acte cultural és que, els poetes, recitaran els seus versos al peu dels diferents trams d’escales que comuniquen els carreres del Mas de Barberans.

Aquest acte, organitzat pel poeta i activista cultural Josep Lleixà Fernández amb la complicitat de regidoria de cultura del Ajuntament i Entitats culturals i cíviques del poble, aposta per fer arribar i compartir la poesia a tots els masovers i públic en general de les comarques veïnes.
Enguany serà la segona edició desprès de l’èxit assolit a l’edició de l’any passat on hi van participar 30 poetes, que en grups de 5 o 6, van anar recitant els seus poemes al peu de les escalinates distribuïdes per diferents llocs del Mas de Barberans. El mateix Lleixà recordava que la idea va sorgir quant es van reformar les escales, necessàries per transitar pel poble donada la seua morfologia urbana, amb els carreres escalonats a la falda de la muntanya. A Lleixà li va semblar que els esglaons podien tenir un cert símil amb els amfiteatres i per això podien servir perfectament com a seient on els espectadors poden gaudir d’un esdeveniment com aquest on la poesia i la música seran els protagonistes.

Enguany i participaran gairebé quaranta trobadors i cinc cantautors, vinguts de diferents llocs de Catalunya i altres comunitats com València. Els actes començaran a les 10:30 del matí amb una recepció i visita guiada al Museu de la Pauma del Mas de Barberans. A partir de les 12h. i fins les dues de la tarda es farà el recital poètic desplaçant-se poetes i públic que hi vulgui assistir, per les diferents escales.
Desprès d’un dinar de germanor els actes seguiran al Centre Cívic amb diferents actes com una projecció de “poesia visual”, recitació poètica, actuacions musicals i el lliurament dels premis que, com a novetat, s’han convocat en aquesta segona edició de les “Escales que pugen al Cel”.

És una Trobada oberta a tothom, i com diu l’organització :”qui vingui serà molt ben rebut tant si ve a participar com si ve com públic”.