Posts

La terrissa i els molins d’oli protagonistes de les Jornades Europees del Patrimoni 2015

fira-terrissa_pag_2066_1La Galera i Alcanar organitzen aquest cap de setmana rutes per un taller de terrissa i per diferents molins d’oli.

(Redacció/J.Roig).-El passat mes de setembre i al decurs de tot aquest mes d’octubre, la Taula del Sénia, Ajuntaments i Entitats organitzen les Jornades Europees del Patrimoni 2015 dedicat aquesta vegada al Patrimoni Industrial Territori Sénia.

En el Territori Sénia (Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó) hi ha un important patrimoni industrial, del qual cal destacar els antics molins situats al costat dels rius Sénia, Cervol i Matarranya. A més, molts municipis han organitzat activitats divulgatives del seu variat patrimoni industrial. Així doncs, coordinats per la mancomunitat Taula del Sénia, ajuntaments i associacions han preparat aquestes Jornades, amb el desig de donar a conèixer el seu ric patrimoni industrial .
Aquest cap de setmana, el torn per mostrar aquest patrimoni és per a La Galera i Alcanar.
La Galera organitza una visita a les instal•lacions de la darrera terrisseria en actiu, no solament al municipi, sinó a tota la comarca del Montsià
Durant la jornada, que començarà aquest dissabte, 3 d’octubre a les 6 de la tarda, s’explicarà la seva evolució des del segle XVIII fins a l’actualitat i s’acabarà fent una demostració al torn de com s’elabora una peça de terrissa. La participació és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament. El punt de sortida serà el mateix obrador terrisser de J. Cortiella al carrer de La Creu, 70.

A Alcanar la Jornada es farà diumenge 4 d’octubre i servirà per conèixer l’evolució dels diferents mecanismes utilitzats al llarg del temps per tal d’elaborar l’oli d’oliva, visitant alguns dels molins que encara es conserven i que daten des del segle XIX fins a mitjans del s. XX. Es troben situats dintre del nucli urbà d’Alcanar, sent clars testimonis de l’activitat agrícola i econòmica d’aquells temps.
En aquest cas, la ruta sortirà des de davant de l’ajuntament d’Alcanar a les 9 del matí. La ruta té una durada prevista de 4 hores. També cal inscriure’s prèviament, encara que la participació és gratuïta.

L’oli de Santa Bàrbara protagonista d’un dels contes de Jaume i Bàrbara

978841589682

Descobrim l’or de la Plana! és el títol del nou conte de l’autora rapitenca, crescuda a Santa Bàrbara, Núria Ibáñez.
Es presenta avui al nostre poble, en el marc de les Jornades Culturals.

(J.Roig/T.G.).-La col·lecció El Montsià de Bàrbara i Jaume estrena el seu tercer volum amb un conte dedicat al poble de Santa Bàrbara. Aquí, els dos xiquets protagonistes, un d’ells planer, ens descobriran el patrimoni d’una vila coneguda per la seua producció d’oli.

L’autora, Núria Ibáñez, presentarà “Descobrim l’or de la Plana!” el divendres 17 d’abril, a les 19.30 hores a la Sala Gran de l’Smartcentre. Alfred Blanch, regidor de Cultura de Santa Bàrbara explicava que el conte està inspirat en tot el procés de l’oli i la seua presentació servirà per arrodonir la inauguració de les Jornades Cultural que enceta avui la vila de la plana.

L’acte de presentació clourà amb la interpretació d’un jota composada per Artur Gaya, expressament per als protagonistes de la sèrie, Jaume i Bàrbara.
Amb aquest esdeveniment a Santa Bàrbara s’enceta la minigira de presentacions de El Montsià de Bàrbara i Jaume per les voltes de Sant Jordi, i que portarà l’autora per Alcanar, la Ràpita, Tortosa i Tarragona, entre d’altres indrets.

L’oli Iberolei de l’Agrícola del Camp rep un premi CDO 2015

11025688_1543404945933042_1728380117780760962_n

El president de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Jaume Roé, mostrant el Diploma del premi.

La cooperativa planera va ser guardonada per la Diputació de Tarragona pel seu oli Afruitat Verd Dolc.

Des de l’entitat s’afirma que el premi és un al•licient per seguir treballant per la qualitat i  un reconeixement  als productors que lluiten cada any per aconseguir –la.

Encara que lentament, el consumidor valora cada cop més la qualitat del producte, tot i haver de pagar més per ell.

(J.Roig/T.G.).-La  Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara va rebre, la setmana passada,  un dels tres premis  que atorga el Centre de Desenvolupament de l’Oli,  coneguts com a premis CDO. El premi va ser per  al millor oli d’oliva verge extra de la campanya 2014-2015 envasat sota la marca  Iberolei en la categoria d’Afruitat Verd Dolç, mentre que Vallespí Vidal  de Vilalba dels Arcs ho va fer  en la categoria de Fruitat verd amarg, i el  premi al millor oli Fruitat madur va ser per la Unió Fruits-Celler Baix Camp .
El CDO reconeix des de fa nou anys els millors olis d’oliva verge extra que s’elaboren al territori. Actualment, el CDO està gestionat per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus.
La  Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara participa a aquests premis des de la primera edició i ja ha guanyat en altres ocasions, la més recent l’any passat, curiosament en la categoria de Fruitat verd amarg, mentre que, com hem dit, enguany ho ha fet en el dolç.
Josep Lluis Cardona, gerent de l’entitat, no podia amagar la seua satisfacció perquè el premi és un al•licient per seguir treballant per la qualitat i sobre tot  un reconeixement  als productors que lluiten cada any per aconseguir un oli millor.
Cardona afegia que  reconeixements com aquests ajuden, encara que lentament, a millorar les vendes del producte estrella de la cooperativa que és precisament l’oli  guardonat  i que es ven sota la marca Iberolei  .”És l’oli que venem més car i afortunadament i ha un tipus de consumidor al que no li importa pagar un poc més per un producte de qualitat” aclaria el gerent , reconeixent que aquest tipus de consumidor encara és una minoria, però que si aquesta tendència va en augment, pot arribar el moment en que  es puguin millorar les condicions que s’ofereixen  als productors a l’hora de demanar que treballen la qualitat en lloc de la quantitat.
Els premis anuals consisteixen en la compra, per part del CDO, d’ampolles dels olis guardonats, amb la finalitat de fer-ne difusió a través d’obsequis promocionals. A més, les almàsseres podran fer menció del premi a l’etiqueta dels envasos de l’oli d’oliva verge extra. En l’acte d’aquest divendres, els guanyadors també van rebre com  a premi un diploma acreditatiu i un setrill elaborat artesanalment al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet.

Massiva entrada d’olives ahir a la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara

COOPERATIVA

Detall de la zona de recepció de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

Des de la gerència de l’entitat ens confirmaven que ahir  es van entrar  253.000 els quilos d’olives, xifra que es podria superar en els pròxims dies. 
Mentre tant, segueixen les critiques a Mercadona per envasar l’oli Hacendado a Portugal i per portar-la producció de l’oli al Marroc

(J.Roig/Alertadigital).-Les condicions climatològiques de les darreres setmanes amb temperatures més elevades de lo que seria habitual en un mes de novembre i una afectació de la mosca de l’oliva més greu de lo que es preveia en un principi, sumat a la pluja del cap de setmana i el vent de dilluns , ha fet que la recol•lecció de l’oliva, aquest dos primers dies de la setmana estigui assolint pràcticament records en quant a l’entrada d’aquest fruit a la Cooperativa Agrícola del Camp. Personalment podíem comprovar la llarga cua que es va formar a la zona de descarrega de la Cooperativa, des de primeres hores de la tarda i fins gairebé les 10 de la nit, amb els productors que venien a portar les olives recollies durant la jornada. Treballadors de l’empresa ens comentaven anit que segurament s’arribaria als 250.000 quilos d’olives entrades  durant tot el dia d’ahir, xifra que aquest matí ens confirmava el gerent de l’entitat Josep Lluís Cardona, puntualitzant que van ser exactament 253.000 els quilos que la cooperativa va assumir dimarts, afegint que segurament els propers dies es podria superar aquesta xifra que, d’altra banda, tampoc no és excepcional en una campanya plena com la d’enguany.

Mercadona i l’oli
Encara sobre el tema oleícola , ahir també ens cridava l’atenció que les xarxes socials es tornaven a fer ressò i se’ns s recordava un tema ja tractat mesos enrere i que denunciava el diari Alertadigital  segons la qual, la cadena de supermercats Mercadona seguiria important oli de fora de manera que, tot i ser una empresa “netament” espanyola i valenciana, Joan Roig, el màxim responsable de la mateixa, no té cap problema en ignorar als agricultors de la seva terra i importa directament les taronges d’Argentina durant tot l’any, o que l’oli d’oliva Hacendado, de molt baixa qualitat, sigui envasat per Sovena, una companyia situada a Portugal de la qual el principal accionista és Roberto Centeno, casat amb una filla de Roig.

Aquest mateix Roberto Centeno, i segons diu la mateixa publicació,  hauria comprat milers d’hectàrees d’oliveres al Marroc per a Roig, que no es talla un pèl a l’hora de portar-la producció de l’oli al Marroc i el seu envasament a Portugal. Una part de l’oli s’importa des de Tunísia. La conseqüència és una evident reducció de qualitat per oferir preus baixos.