Posts

La Cooperativa d’oli de Godall tanca la campanya amb menys producció, però més qualitat.

instalacions2

Edifici de la Cooperativa de Godall, molí Clapises- (Foto Cooperativa)

Dels 160.000 quilos d’oli que ha processat, entre 70 i 75.000 es podran envasar.
Enguany, per primer cop, la cooperativa de Godall ha pogut elaborar també olis monovarietals d’oliveres fargues, morrudes i sevillenques.

(J.Roig/T.G.).-Els primers balanços que s’estan fent a les cooperatives ebrenques, quant s’està tancant l’actual campanya oleícola, coincideixen en que, la d’aquest any, tot i ser menys productiva, ha estat una campanya que està resultant excel•lent en quant a la qualitat de l’oli.
Aquest és el cas també de la Cooperativa Agrícola de Godall que enguany a produït un total de 160.000 quilos d’oli als seus molins, dels quals, gairebé la meitat es podrà envasar. Segons les dades facilitades pel seu gerent Josep M. Simó, l’entitat, encara que enguany ha tingut una tercera part de collita respecte a la de la temporada anterior, veurà compensada la pèrdua per la qualitat de l’oli elaborat i la lleugera pujada del seu preu de mercat, que si bé encara està per sota de lo que seria desitjable, si que serveix al menys per no acabar d’enfonsar el sector.

Simó també destacava que aquesta ha estat la primera temporada que aconsegueixen embotellar olis monovarietals, concretament d’oliveres fargues, sevillenques i morrudes i encara que la producció ha estat solament de cent litres de cada varietat, si que serveix per introduir més productes al mercat.

La Cooperativa de Godall està preparant per al proper mes de març la seua popular fira de l’Oli i l’Espàrrec on es podran degustar i adquirir aquests olis que es comercialitzen sota les marques de “Molí Clapises” i “Lácrima ólea”.

Una empresa del territori elabora l’únic licor d’oli del món

licor

Els socis de l’empresa “FranLuis”, presents a la Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara, on van presentar el licor d’oli d’olivera farga “Lo Carrilet”. (Foto: Lo Carrilet)

La passada Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara va servir per presentar-lo en societat.
Sota la marca “Lo Carrilet”, l’empresa FranLuis de Santa Rafel del Riu, comercialitza des de fa poques setmanes aquest licor que té com a base oli d’olivera farga.

-Uns dies abans de la celebració de la Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara, explicàvem des d’aquesta mateixa emissora que un dels actes destacats de la mateixa seria la presentació mundial i en exclusiva d’un licor que té com a base l’oli d’olivera farga.
L’iniciativa sorgeix de l’empresa FranLuis, ubicada a Sant Rafel del Riu, que van començar elaborant cervesa artesana, però que, davant la proliferació d’aquest tipus de beguda, van decidir decantar la seua estratègia comercial cap a l’elaboració de licor d’arròs sota la coneguda marca “Lo Carrilet”.
Un dels dos socis de l’empresa, Francisco Fonollosa, explicava a La Plana Ràdio, que aquest sector comercial també s’ha massificat “quant nosaltres vam començar solament hi havia dos marques més, ara, fins i tot algunes cadenes molt conegudes de supermercats, comercialitzen les seues marques”, lamentava. Per això l’empresa, amb voluntat de ser competitiva, té clar que cal diversificar l’oferta de productes i ja estan elaborant licors i cremes de licor tant singulars com el d’arròs negre, carxofa o fresa i xocolata.
L’últim gran projecte és aquest licor d’oli, varietat Farga que també sota la marca “Lo Carrilet” es va presentar a la fira planera i que, segons el mateix Fonollosa, va tenir força èxit. Admetia però que és complicat mesclar oli amb qualsevol altre líquid per la qüestió de densitats i també pel residu que, amb el temps genera l’oli. “S’ha de fer algunes modificacions, però el producte va tenir molta acceptació” afirmava Fonollosa.
El licor d’oli es fa amb una emulsió d’alcohol i oli arribant als 20 graus, ben integrats en la seua estructura i que desprès de la seua elaboració deixa en boca una aroma i sabor que es combina per donar una agradable sensació al paladar.”Es nota l’alcohol perquè s’ha de notar, però no molesta, perquè es combina equilibradament amb el gustet de l’oli de l’oliva farga”, explicava apassionat Fonollosa.
El licor, que comença ara la seua comercialització, es presenta en botelles de mig litre i amb una graduació propera als 20 graus.

La collita de l’oliva serà pitjor de lo que es preveia

Camp_d'oliveres_per_Planes,_el_Comtat

Camp d’oliveres (Foto:Wikimedia Commons)

La cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, preveu una reducció de fins al 60% respecte a la de l’any passat.
En canvi, la qualitat s’espera que sigui millor, ja que la calor de l’estiu i els mosquers sembla que han mantingut controlada la plaga de la mosca.

(Josep Roig/ T.G.).-A punt de començar a la temporada de recollida d’olives, les perspectives sembla que són pitjors de lo que ja es preveia i, possiblement, arribi a ser un 60 % menys productiva que la de l’any passat.
Aquesta primera valoració la  feia el gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona, en declaracions a La Plana Ràdio.
Cardona deia que ja s’esperava una campanya fluixa desprès de la gran collita de l’any passat, quant l’entitat planera va entrar 12 milions de quilos d’olives, una de les més importants de la història de la cooperativa. Enguany, en canvi, preveu que la producció estigui solament entre els 4 i 6 milions de quilos, és a dir, entre un 50 i un 60% menys.
En lo referent a la qualitat de l’oliva, Cardona es mostrava més optimista. En principi “pinta bé” deia, encara que les darreres setmanes les temperatures no han estat les més optimes, la calor d’aquest estiu i els “mosquers” repartits per les finques, han mantingut bastant controlada la mosca de l’oliva que és la que, habitualment, perjudica més la qualitat final de la fruita.

La terrissa i els molins d’oli protagonistes de les Jornades Europees del Patrimoni 2015

fira-terrissa_pag_2066_1La Galera i Alcanar organitzen aquest cap de setmana rutes per un taller de terrissa i per diferents molins d’oli.

(Redacció/J.Roig).-El passat mes de setembre i al decurs de tot aquest mes d’octubre, la Taula del Sénia, Ajuntaments i Entitats organitzen les Jornades Europees del Patrimoni 2015 dedicat aquesta vegada al Patrimoni Industrial Territori Sénia.

En el Territori Sénia (Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó) hi ha un important patrimoni industrial, del qual cal destacar els antics molins situats al costat dels rius Sénia, Cervol i Matarranya. A més, molts municipis han organitzat activitats divulgatives del seu variat patrimoni industrial. Així doncs, coordinats per la mancomunitat Taula del Sénia, ajuntaments i associacions han preparat aquestes Jornades, amb el desig de donar a conèixer el seu ric patrimoni industrial .
Aquest cap de setmana, el torn per mostrar aquest patrimoni és per a La Galera i Alcanar.
La Galera organitza una visita a les instal•lacions de la darrera terrisseria en actiu, no solament al municipi, sinó a tota la comarca del Montsià
Durant la jornada, que començarà aquest dissabte, 3 d’octubre a les 6 de la tarda, s’explicarà la seva evolució des del segle XVIII fins a l’actualitat i s’acabarà fent una demostració al torn de com s’elabora una peça de terrissa. La participació és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament. El punt de sortida serà el mateix obrador terrisser de J. Cortiella al carrer de La Creu, 70.

A Alcanar la Jornada es farà diumenge 4 d’octubre i servirà per conèixer l’evolució dels diferents mecanismes utilitzats al llarg del temps per tal d’elaborar l’oli d’oliva, visitant alguns dels molins que encara es conserven i que daten des del segle XIX fins a mitjans del s. XX. Es troben situats dintre del nucli urbà d’Alcanar, sent clars testimonis de l’activitat agrícola i econòmica d’aquells temps.
En aquest cas, la ruta sortirà des de davant de l’ajuntament d’Alcanar a les 9 del matí. La ruta té una durada prevista de 4 hores. També cal inscriure’s prèviament, encara que la participació és gratuïta.