Posts

L’oli Iberolei, el millor al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre

OLI GUANYADOR CONCURS DE TASTL’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara guanya el XXXII Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre amb el seu Iberolei d’oliva morruda.

El tast s’enmarca en la Fira de l’Oli de Jesus, celebrat aquest passat cap de setmana.

(J.Roig/Redacció).-L’oli Iberolei de la modalitat morruda de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara s’ha endut el premi al millor oli del XXXII Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre en el marc de la Fira de l’Oli de Jesús. Aquest oli, considerat també el millor en la modalitat verge extra de productors envasadors de la DOP Baix Ebre-Montsià, va arribar a la final del tast, organitzada al Museu de l’Oli de la cooperativa Soldebre, que va comptar amb la participació d’onze experts tastadors, una vegada superada una fase prèvia amb gairebé una setantena de mostres presentades.

“Aquest premi significa que s’està fent bona feina i que les cooperatives cada cop prioritzen més la qualitat”, ha reconegut Jaume Roé, president de la cooperativa guanyadora. Josep Lluís Cardona, el gerent de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara ha explicat l’oli premiat “és un oli intens en nas i boca, afruitat, que ressalta les característiques amargues i picants”.

En una escala de l’1 al 9 s’atorga un valor a cada oli i se’n considera, especialment, el seu sabor, el punt d’afruitat, d’amarg i de picant.
El fet d’organitzar el concurs unes hores abans de la inauguració de la fira, tot i que els
premis van ser lliurats, com sempre, diumenge al matí, s’ha pensat com una manera més d’ajudar a promocionar el producte dins la mateixa fira i poder presentar-lo en l’espai Àgora que divendres al matí va obrir portes amb una sessió professional.

El jurat va donar també el premi al millor oli d’oliva verge extra de la DOP Terra Alta a Rius d’Or (empeltre) de la Fatarella; el millor sense DOP, a l’Oli del Mar (farga), d’Ebrethink SL, del Baix Ebre; el de productors envasadors de collita pròpia, a Oleum Naturale By Mas Roquell, de Rasquera; i el de productors particulars de collita pròpia, a Francesc Cid, de Xerta.

 

La Cooperativa d’oli de Godall tanca la campanya amb menys producció, però més qualitat.

instalacions2

Edifici de la Cooperativa de Godall, molí Clapises- (Foto Cooperativa)

Dels 160.000 quilos d’oli que ha processat, entre 70 i 75.000 es podran envasar.
Enguany, per primer cop, la cooperativa de Godall ha pogut elaborar també olis monovarietals d’oliveres fargues, morrudes i sevillenques.

(J.Roig/T.G.).-Els primers balanços que s’estan fent a les cooperatives ebrenques, quant s’està tancant l’actual campanya oleícola, coincideixen en que, la d’aquest any, tot i ser menys productiva, ha estat una campanya que està resultant excel•lent en quant a la qualitat de l’oli.
Aquest és el cas també de la Cooperativa Agrícola de Godall que enguany a produït un total de 160.000 quilos d’oli als seus molins, dels quals, gairebé la meitat es podrà envasar. Segons les dades facilitades pel seu gerent Josep M. Simó, l’entitat, encara que enguany ha tingut una tercera part de collita respecte a la de la temporada anterior, veurà compensada la pèrdua per la qualitat de l’oli elaborat i la lleugera pujada del seu preu de mercat, que si bé encara està per sota de lo que seria desitjable, si que serveix al menys per no acabar d’enfonsar el sector.

Simó també destacava que aquesta ha estat la primera temporada que aconsegueixen embotellar olis monovarietals, concretament d’oliveres fargues, sevillenques i morrudes i encara que la producció ha estat solament de cent litres de cada varietat, si que serveix per introduir més productes al mercat.

La Cooperativa de Godall està preparant per al proper mes de març la seua popular fira de l’Oli i l’Espàrrec on es podran degustar i adquirir aquests olis que es comercialitzen sota les marques de “Molí Clapises” i “Lácrima ólea”.

Una empresa del territori elabora l’únic licor d’oli del món

licor

Els socis de l’empresa “FranLuis”, presents a la Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara, on van presentar el licor d’oli d’olivera farga “Lo Carrilet”. (Foto: Lo Carrilet)

La passada Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara va servir per presentar-lo en societat.
Sota la marca “Lo Carrilet”, l’empresa FranLuis de Santa Rafel del Riu, comercialitza des de fa poques setmanes aquest licor que té com a base oli d’olivera farga.

-Uns dies abans de la celebració de la Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara, explicàvem des d’aquesta mateixa emissora que un dels actes destacats de la mateixa seria la presentació mundial i en exclusiva d’un licor que té com a base l’oli d’olivera farga.
L’iniciativa sorgeix de l’empresa FranLuis, ubicada a Sant Rafel del Riu, que van començar elaborant cervesa artesana, però que, davant la proliferació d’aquest tipus de beguda, van decidir decantar la seua estratègia comercial cap a l’elaboració de licor d’arròs sota la coneguda marca “Lo Carrilet”.
Un dels dos socis de l’empresa, Francisco Fonollosa, explicava a La Plana Ràdio, que aquest sector comercial també s’ha massificat “quant nosaltres vam començar solament hi havia dos marques més, ara, fins i tot algunes cadenes molt conegudes de supermercats, comercialitzen les seues marques”, lamentava. Per això l’empresa, amb voluntat de ser competitiva, té clar que cal diversificar l’oferta de productes i ja estan elaborant licors i cremes de licor tant singulars com el d’arròs negre, carxofa o fresa i xocolata.
L’últim gran projecte és aquest licor d’oli, varietat Farga que també sota la marca “Lo Carrilet” es va presentar a la fira planera i que, segons el mateix Fonollosa, va tenir força èxit. Admetia però que és complicat mesclar oli amb qualsevol altre líquid per la qüestió de densitats i també pel residu que, amb el temps genera l’oli. “S’ha de fer algunes modificacions, però el producte va tenir molta acceptació” afirmava Fonollosa.
El licor d’oli es fa amb una emulsió d’alcohol i oli arribant als 20 graus, ben integrats en la seua estructura i que desprès de la seua elaboració deixa en boca una aroma i sabor que es combina per donar una agradable sensació al paladar.”Es nota l’alcohol perquè s’ha de notar, però no molesta, perquè es combina equilibradament amb el gustet de l’oli de l’oliva farga”, explicava apassionat Fonollosa.
El licor, que comença ara la seua comercialització, es presenta en botelles de mig litre i amb una graduació propera als 20 graus.

La collita de l’oliva serà pitjor de lo que es preveia

Camp_d'oliveres_per_Planes,_el_Comtat

Camp d’oliveres (Foto:Wikimedia Commons)

La cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, preveu una reducció de fins al 60% respecte a la de l’any passat.
En canvi, la qualitat s’espera que sigui millor, ja que la calor de l’estiu i els mosquers sembla que han mantingut controlada la plaga de la mosca.

(Josep Roig/ T.G.).-A punt de començar a la temporada de recollida d’olives, les perspectives sembla que són pitjors de lo que ja es preveia i, possiblement, arribi a ser un 60 % menys productiva que la de l’any passat.
Aquesta primera valoració la  feia el gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona, en declaracions a La Plana Ràdio.
Cardona deia que ja s’esperava una campanya fluixa desprès de la gran collita de l’any passat, quant l’entitat planera va entrar 12 milions de quilos d’olives, una de les més importants de la història de la cooperativa. Enguany, en canvi, preveu que la producció estigui solament entre els 4 i 6 milions de quilos, és a dir, entre un 50 i un 60% menys.
En lo referent a la qualitat de l’oliva, Cardona es mostrava més optimista. En principi “pinta bé” deia, encara que les darreres setmanes les temperatures no han estat les més optimes, la calor d’aquest estiu i els “mosquers” repartits per les finques, han mantingut bastant controlada la mosca de l’oliva que és la que, habitualment, perjudica més la qualitat final de la fruita.