Posts

Unió de Pagesos considera “moderat” l’augment d’un 20% de mitjana del preu de l’oli d’oliva en origen

El sindicat assegura que aquest increment degut a la caiguda d’existències a nivell mundial “només permet mantenir l’activitat dels productors”

ACN.- Unió de Pagesos considera que l’increment d’un 20% de mitjana del preu de l’oli d’oliva que perceben els productors aquesta campanya “no implica que s’hagin disparat els preus en origen”, ja que tenint en compte els costos de producció que implica el conreu, aquest augment “tan sols permet garantir l’activitat en el sector”. El preu en origen se situa ara en 3,77 euros per quilo de mitjana, segons Poolred (entitat que elabora els preus diaris de l’oli), un 20% per sobre els 3,15 euros per quilo de fa un any, i un 11% per sobre els 3,50 euros per quilo de final del 2016.

Segons l’organització agrària, cal tenir en compte que el preu actual de l’oli d’oliva verge extra de 3,70 euros el litre, és semblant al de la campanya anterior, i fins i tot menor que en la de fa dotze anys (2005-2006), quan es van superar els 4,20 euros el litre.
Unió de Pagesos recorda que el preu mitjà percebut pels agricultors catalans per les seves olives entre el 2009 i el 2015 va ser de 0,32 euros per quilo, i de 2,20 euros el litre d’oli d’oliva verge extra, un nivell de preu “per sota dels costos de producció de la majoria d’explotacions, fet que les va situar al límit de la rendibilitat”.

A més, el sindicat recorda que des del 2015 les condicions climàtiques com ara les fortes sequeres dels països productors han suposat una davallada de les existències a nivell mundial, fet que a hores d’ara està comportant un augment “moderat” del preu de l’oli d’oliva aquesta campanya 2016-2017 respecte a les anteriors.

Per Unió de Pagesos, l’augment del 20% del preu d’aquesta campanya és conseqüència d’una davallada del 20% de producció d’oli a tot el món i d’un 15% a la Unió Europea. El darrer informe de la Comissió Europea (CE), del febrer, estima que aquesta campanya la producció total mundial es tancarà amb 2.676.000 tones d’oli, un 20% inferior a la campanya 2015-2016. A la Unió Europea (UE) la producció serà d’1.850.000 tones, un 15% inferior a la campanya anterior.

D’altra banda, els països no comunitaris patiran una davallada del 3% de la producció. A més, la CE estima que s’acabarà la campanya amb uns estocs de 344.000 tones a la UE, per sota de la mitjana de 460.000 tones de les darreres cinc campanyes. L’estat espanyol patirà una davallada de només el 6% de la producció, però en altres països com ara Itàlia s’estima que la davallada serà del 49% de la producció, del 36% a Grècia, i del 24% a Portugal.

Tot i això, Unió de Pagesos remarca que l’augment del preu en origen “és moderat si es considera la manca d’oferta d’oli al mercat”. A més, el sindicat insisteix que els preus pagats als productors estatals “es troben molt per sota dels preus que perceben els productors italians”, que al mes de gener cobraven l’oli a 5,90 euros per quilo, un 64% més que els espanyols, que el cobraven a 3,60 euros per quilo. “El preu de l’oli pagat al productor espanyol es troba al nivell del preu pagat al grec o al tunisià, quan els costos de producció en aquests països és força inferior”, segons remarca Unió de Pagesos.

No obstant això, el sindicat assegura que aquest augment moderat del preu en origen de l’oli “encara no s’ha traslladat als lineals de les grans superfícies i supermercats”. Segons les dades del Ministeri d’Economia, el preu de venda al públic de l’oli d’oliva verge extra més freqüent la setmana del 6 al 12 de març va ser de 4,84 euros el litre, una mica per sobre els 4,72 euros el litre de la setmana anterior i, el més remarcable, al mateix nivell que fa un any, quan els consumidors trobaven aquest oli per 4,82 euros el litre. Per Unió de Pagesos, aquestes xifres demostren que “l’estratègia de la distribució consisteix en continuar utilitzant l’oli d’oliva “com a producte reclam”. En aquest sentit, l’organització agrària avisa que “estarà amatent a qualsevol possible incompliment de les normes de competència i de comerç per part de la distribució en el cas d’observar indicis de venda a pèrdues per part dels operadors”.

Finalment, Unió de Pagesos apel·la a la “responsabilitat” de tots els agents que participen en el mercat de l’oli d’oliva “per no crear alarmisme” quan els preus en origen, com passa ara, són més alts que anys anteriors però “en realitat només permeten cobrir costos als agricultors, i per pagar el preu que correspon als productors quan el mercat es trobi més saturat”.

Tot i la sequera, la producció d’oli a Catalunya serà prop d’un 30% superior que en la darrera campanya.

olives-cooperativa

Foto: FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estima que, a les comarques de Tarragona, augmentarà un 48%, mentre a Lleida caurà prop del 20% per la manca de pluges.

Responsables de la Federació argumenten que malgrat que ha plogut tard, al Baix Ebre-Montsià, que és la zona productora de Catalunya amb un major volum, es podrà recuperar una part important de la collita.

(ACN/J.Roig/ T.G.).-La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 28,4% en la producció d’oli d’oliva a Catalunya per aquesta campanya que se situarà en les 34.800 tones, respecte a les 27.100 tones de l’any anterior. D’aquesta manera, la d’enguany serà una campanya lleugerament per damunt d’una collita mitjana, que és d’unes 32.000 tones d’oli.

Tot i aquest augment global a nivell català, com ja vam comentar fa uns dies, algunes zones de les comarques de Tarragona, com per exemple el Montsià i segons preveia el gerent de la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara Josep Lluis Cardona, es veuran “sensiblement afectades” per la manca de pluges, i en el cas concret de la cooperativa planera l’afectació podria arribar a fer perdre fins a un 15 % de la collita prevista, passant dels 13 milions de quilos que s’esperava molturar a poc més d’11.

Tot i aquesta pèrdua puntual i segons preveu la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la demarcació registrarà un increment de producció important arribant a les 26.000 tones d’oli, un 48% més que l’any passat en que es van produir 17.500 tones.

Com en el cas de l’Ebre, a les comarques de Lleida, l’olivera de secà també es veurà “greument afectada” i es preveu un descens del 18%, passant de les 8.500 tones de la campanya passada a les 7.000 tones d’aquesta. A Girona i Barcelona, la FCAC es preveu una collita d’unes 1.800 tones d’oli.
El responsable d’oli d’oliva de la FCAC, Toni Galceran, ha explicat que abans de l’estiu, s’esperava superar les 40.000 tones d’oli, fet que hauria suposat una “collita rècord”, però “a molt llocs de Catalunya han patit més de quatre mesos sense pluges”. “Les zones de secà i sense reg de suport estan greument afectades i, tot i la pluja de les últimes setmanes, ja no podran recuperar la producció”, ha remarcat.
Galceran argumenta l’increment global perquè “malgrat que ha plogut tard, al Baix Ebre-Montsià, que és la zona productora de Catalunya amb un major volum, es podrà recuperar una part important de la collita”.

Tant a l’estat espanyol com a altres països productors –Itàlia, Grècia, Tunísia, Marroc i Síria- es preveuen descensos de la producció. Aquest factor junt amb la tendència a l’estabilitat en el consum mundial d’oli d’oliva podrien fer preveure, també, una campanya amb estabilitat de preus, segons el responsable de la FCAC.

L’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara comença la campanya de l’oliva

capturadaA finals de la passada setmana es van començar a entrar les primeres olives i aquesta s’obre els dilluns, dimecres i divendres.

Donada l’especificitat de la campanya i en funció del volum d’entrades s’obrirà més o menys dies a la setmana.

(J.Roig/T.G.).-El passat dijous, 13 d’octubre la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara encetava la campanya oleícola 2016-2017 i obria les instal•lacions als productors per que es puguin començar a entrar les primeres olives de la temporada.
Així ho confirmava a la nostra emissora el gerent de l’entitat, Josep Lluis Cardona, qui advertia que la perllongada sequera dels darrers mesos ha trencat tots els cicles normals de maduració del fruit i això provoca una incertesa en l’evolució del procés òptim per procedir a la seua recollida. Per aquest motiu i de moment, la cooperativa va obrir el passat dijous i divendres i, a partir d’aquesta, obrirà els dilluns, dimecres i divendres. “En funció del volum d’entrades obrirem més o menys dies”, apuntava Cardona.
Recordem que la passada setmana ja informàvem de que la sequera provocarà una minva important en la producció oleícola que s’esperava per a la campanya 2016-2017. Una reducció que podria estar en torn al 15 o el 20 per cent i que deixaria lluny les espectatives dels 13 milions de quilos d’olives que l’Agrícola del Camp preveia processar enguany.
De fet es pot observar com les varietats més primerenques com la sevillenca, molt present a l’àrea d’incidència de la cooperativa, estan pràcticament amb la pell i el pinyol. Segons alguns productors l’esperança estaria en que, les darreres pluges  puguin fer augmentar el volum d’altres varietats com la morruda que té un procés de maduració més tardà.

L’oli Iberolei, el millor al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre

OLI GUANYADOR CONCURS DE TASTL’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara guanya el XXXII Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre amb el seu Iberolei d’oliva morruda.

El tast s’enmarca en la Fira de l’Oli de Jesus, celebrat aquest passat cap de setmana.

(J.Roig/Redacció).-L’oli Iberolei de la modalitat morruda de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara s’ha endut el premi al millor oli del XXXII Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre en el marc de la Fira de l’Oli de Jesús. Aquest oli, considerat també el millor en la modalitat verge extra de productors envasadors de la DOP Baix Ebre-Montsià, va arribar a la final del tast, organitzada al Museu de l’Oli de la cooperativa Soldebre, que va comptar amb la participació d’onze experts tastadors, una vegada superada una fase prèvia amb gairebé una setantena de mostres presentades.

“Aquest premi significa que s’està fent bona feina i que les cooperatives cada cop prioritzen més la qualitat”, ha reconegut Jaume Roé, president de la cooperativa guanyadora. Josep Lluís Cardona, el gerent de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara ha explicat l’oli premiat “és un oli intens en nas i boca, afruitat, que ressalta les característiques amargues i picants”.

En una escala de l’1 al 9 s’atorga un valor a cada oli i se’n considera, especialment, el seu sabor, el punt d’afruitat, d’amarg i de picant.
El fet d’organitzar el concurs unes hores abans de la inauguració de la fira, tot i que els
premis van ser lliurats, com sempre, diumenge al matí, s’ha pensat com una manera més d’ajudar a promocionar el producte dins la mateixa fira i poder presentar-lo en l’espai Àgora que divendres al matí va obrir portes amb una sessió professional.

El jurat va donar també el premi al millor oli d’oliva verge extra de la DOP Terra Alta a Rius d’Or (empeltre) de la Fatarella; el millor sense DOP, a l’Oli del Mar (farga), d’Ebrethink SL, del Baix Ebre; el de productors envasadors de collita pròpia, a Oleum Naturale By Mas Roquell, de Rasquera; i el de productors particulars de collita pròpia, a Francesc Cid, de Xerta.