Posts

Enguany es convoca el premi “Reconeixement al Mèrit Planer”

Fins al 31 de Març, les entitats del poble, l’emissora municipal, la biblioteca i la web de l’ajuntament, podran presentar els seus candidats.
La Plana Ràdio comença avui a les 12.30h. un espai especial on els oints podran triar el seu candidat.
El lliurament del premi es farà la vigília de Sant Gregori al decurs d’un sopar de gala.

(J.Roig/T.G.).-Cada tres anys, l’ajuntament de Santa Bàrbara convoca el premi “Reconeixement al Mèrit planer” un guardó que pretén premiar els mereixements, qualitats o els serveis extraordinaris que els guardonats hagin pogut fer en benefici del poble.
Així, opten al Reconeixement totes les persones o entitats del municipi que hagin tingut una destacada actuació en qualsevol camp de la vida del municipi, encara que es dóna una importància especial a les relacionades en el camp cultural, social o esportiu i que s’hagin realitzat sense ànim de lucre.
L’alcalde de Santa Bàrbara, Alfred Blanch, explicava que la forma de triar al premiat o premiada és mitjançà la votació popular, que ja s’ha posat en marxa, i que es vehicula, en una primera ronda, des de les propostes que presenten les entitats i també l’emissora municipal, la biblioteca i el web municipal. Un cop s’han presentat tots els candidats, els membres del jurat hauran de decidir, mitjançà una votació, el guanyador o guanyadora del premi.

Les propostes de candidatura es poden presentar fins al 31 de Març i la presentació pública, discussió, raonaments i votació serà el 19 d’Abril. Finalment, el dia 8 de Maig, en marc de les Jornades Culturals i coincidint amb la vigília del dia de Sant Gregori, copatró del nostre poble es celebrarà la Nit del Reconeixement al Mèrit Planer, amb un sopar de gala, al decurs del qual es lliurarà el premi, un pin d’or de 24k. Amb el relleu de l’escut oficial del poble i un altre obsequi, també amb l’escut local, però obra d’algun dels artistes planers.
La Plana Ràdio, posa en marxa a partir d’aquest dilluns, un espai especial que s’emetrà cada dia a les 12:30h del matí per tal que, mitjançà trucades telefòniques, els oients puguin escollir i decidir el candidat que presentarà l’emissora a l’elecció.

Guillermo Gaya, documentalista local, reconegut amb el Mèrit Planer.

guille 2

Guillermo Gaya, Mèrit Planer 2014 fent el parlament desprès de rebre el reconeixement. (Foto:A.Ollés)

(J.Roig/AdSB).-El dijous 8 de maig es va celebrar el sopar de gala i l’acte de Reconeixement al Mèrit Planer 2014 que, aquest cop, va recaure en la figura de Guillermo Gaya Andrés, “cafeter” de professió fins als 50 anys, quan  va deixar de treballar al bar i des d’aleshores i amb més temps lliure,va poder dedicar-se a les seves aficions que a més de convertir-les en la seva gran passió també han estat una aportació important per al municipi.

Al sopar de gala, organitzat per lliurar-li el reconeixement, hi van assistir gairebé 80 persones i al decurs del mateix, va rebre el pin d’or i un quadre amb l’escut del poble, obra de l’artista local Regina Pla. Guillermo deia sentir-se molt afalagat per aquest reconeixement que no esperava i que va rebre amb molts de nervis “la nit anterior no podia dormir” deia a la nostra emissora.
Com a col•laborador de la Plana Ràdio des dels seus inicis fins al dia d’avui com a presentador a diferents programes com, per exemple, el més famós “El Chico GG”.
També ha col•laborat amb diferents actes socials que s’ha realitzat al municipi de manera puntual i en altres de manera continuada com són les cavalcades de reis.
Però la tasca més destacada donada la importància de la nostra memòria històrica com a municipi, és la tasca recopilatòria de documents gràfics que s’havien fet del municipi abans que ell comencés amb l’afició de gravació, sobretot del material que tenien els fotògraf del municipi i altres persones i institucions i que ell ha recuperat i passat a versions actuals. Guillermo explicava a la nostra emissora que la primera oportunitat però li va donar l’anterior alcalde Joaquin Martí quan li va proposar de fer els reportatges dels actes als que no podien acudir, per incompatibilitat horària, les empreses de comunicació contractades per emetre les Festes Majors. Gaya també mostrava la seua generositat compartint el mèrit amb les persones que l’han ajudat a complementar el treball de producció i edició dels seu treball, per exemple posant la veu als seus reportatges.
Cal dir també que aquesta tasca es complementa amb la que realitza a l’hora d’enregistrar també, tot allò relacionat amb el municipi de Santa Bàrbara, des de la nostra fauna, la nostra flora fins a la nostra vida social, inauguracions, homenatges, festes, fires, ventades, inundacions i així com també de l’activitat social del poble en general.
Actualment, està preparant l’aniversari dels 40 anys del Club Twirling Santa Bàrbara, també l’aniversari dels 25 anys dels nostres gegants Bàrbara i Gregori, el 25è aniversari de la Unió Musical Jaume Balmes i el 25è aniversari del Club de Bitlles Santa Bàrbara, a més d’un reportatge sobre les masades i casetes de camp desaparegudes.

A partir d’avui i fins diumenge, Santa Bàrbara celebra al seua “festa major de primavera”

20140508_092853

Preparant els guarniments de l’escenari que acollirà l’elecció de les pubilles 2014 (Foto:J.Roig)

(J.Roig/T.G.).-D’alguna manera podríem afirmar que, efectivament, a partir d’avui i fins el proper diumenge, Santa Bàrbara es disposa a viure la seua “festa major de primavera” si ens fixem en la gran quantitat d’acte que s’ha preparat per celebrar la festa del copatró Sant Gregori.

Per començar, avui mateix i a partir de les 9:30 de la nit, el Restaurant Venta de la Punta acollirà el sopar de gala organitzat per lliurar el premi al Reconeixement al Mèrit Planer que enguany a recaigut en la persona de Guillermo Gaya, aficionat vídeo reporter del nostre poble que ha recollit durant els darrers 20 anys bona part del material videogràfic dels esdeveniments més importants viscuts pel municipi durant aquest temps.

El divendres dia 9, dia del patró, els actes començaran a les 9:30 del matí amb l’acte organitzat per la Penya Amics dels Cavalls amb una competició de Tir i arrossegament de caràcter local, per continuar amb la Missa Major en honor a Sant Gregori i la posterior processó i benedicció del terme.
Ja per la tarda, el mateix divendres, a partir de les sis es farà la cantada de cobles passant per les cases de les pubilles del 2014 i més tard el sopar de pa i porta a la plaça major que estarà amenitzat amb diverses activitats relacionades amb el 175é aniversari de l’arribada de l’aigua de Sant Gregori i que va lliurar els nostres camps de la plaga de la negreta, segons la tradició popular.
El divendres acabarà amb la festa revival que organitzen els taurins planers i que, pràcticament, lligarà amb el bou cap- llaçat que han organitzat per a les vuit del matí, ja del dissabte.
Un dissabte que seguirà amb un curs d’història familiar, tast de cervesa artesana local i per acabar, a partir de les 10 de la nit, la tercera edició del “Viatge al passat planer”, un conjunt de sis representacions sobre la història d’aquestes planes, amb especial incidència en aquesta ocasió en el 175è aniversari de la intervenció prodigiosa de l’aigua de sant Gregori sobre la plaga de negreta. En l’espectacle, que inclou escenificacions, música i balls tradicionals, hi participen diverses entitats de la població.
L’espectacle ambulant començarà a la plaça del Polit per desplaçar-se seguidament fins a diferents espais de la plaça de bous.

Finalment el diumenge, la festa gran, com és tradició, la protagonitzaran les noies del poble que enguany seran les pubilles de les properes Festes Majors, ja que ha partir de les 7:30 de la tarda es durà a terme la proclamació oficial i l’elecció de les pubilles majors, gran i petita. Dues hores abans, la comitiva formada per autoritats i vilatans, vestits segons el costum tradicional, recorreran els carreres del poble per anar a buscar a les pubilles i fer la petició als seus pares.Judit Lleixà, regidora de Festes de Santa Bàrbara explicava que enguany hi ha 14 pubilles Infantils i 14 de grans.
El mati del mateix diumenge hi ha programat la 1ª Trobada de Puntaires i un acte reivindicatiu a càrrec de l’Assemblea Nacional Catalana. Destacar també que tant el dissabte com el diumenge els comerços del poble instal•laran els taulells de les seues botigues al carrer .

Guillermo Gaya, Mèrit Planer 2014

Guillermo Gaya (2)

Guillermo Gaya Andrés, Mèrit Planer 2014 (Foto:J.Roig)

Va ser escollit, en segona votació, entre les cinc candidatures proposades.
Els mèrits que justifiquen aquest reconeixement, segons el regidor de Cultura Alfred Blanch, estan relacionats amb la dedicació que Gaya a tingut recollint imatges en vídeo de la història recent del poble i per la recuperació que ha fet també del patrimoni gràfic més antic, d’altres autors .

(J.Roig/Redacció).-El passat dia 3 d’abril es va realitzar la reunió d’entitats de membres del jurat del reconeixement al mèrit planer de Santa Bàrbara 2014.
La sessió va començar amb la presentació pública de propostes per fer la posterior elecció de candidat per al nomenament de guanyador al Reconeixement al Mèrit Planer en la seva novena edició, que feia el regidor de Cultura, Alfred Blanch.
Posteriorment, Blanch desprès de fer un breu repàs de les bases del premi, va donar lectura de les propostes presentades per les entitats locals, que en aquesta edició eren cinc: Glòria Espuny Roé, Guillermo Gaya Andrés, Paco Romeu Cid, Francisco Casadó Pla i Joaquín Martí Farnós.

Tot seguit, els representants de les entitats que havia presentat candidatura, van exposar els arguments i mèrits en la que basaven la seva proposta per, un cop acabades les explicacions, donar pas a la votació, on cada membre del jurat amb dret a vot, l’havia de donar obligatòriament  al candidat que considerava mereixedor del guardó.
Després d’aquesta primera votació, tal i com diuen les bases, i donat que cap candidat va rebre majoria absoluta, es va haver de procedir a una segona consulta entre les dues candidatures que havien obtingut més vots, tres en aquest cas, donat que dos van quedar empatades en la primera ronda de votacions.

Desprès d’aquesta segona votació Guillermo Gaya Andrés va resultar ser la candidatura més votada i per tant, qui rebrà el Reconeixement al Mèrit Planer 2014, segons ha explicat e el regidor a la nostra emissora, perquè es va valorar la dedicació i constància que Gaya a tingut els darrers anys per recollir en imatges de vídeo bona part de la història recent del poble i per la recuperació que ha fet també del patrimoni gràfic més antic d’altres autors locals .

Gaya, que també és col•laborador de La Plana Ràdio des de l’any de la seua creació l’any 1995, rebrà el pin d’or de l’Ajuntament de Santa Bàrbara i el títol del Reconeixement al decurs del sopar de gala que s’organitzarà per aquest motiu el dijous 8 de Maig, vigília de Sant Gregori, copatró del poble.
Des de l’any 1996, l’Ajuntament de Santa Bàrbara convoca l’anomenat Reconeixement al Mèrit Planer, un guardó que pretén premiar la tasca de qualsevol persona o entitat del municipi que hagi destacat en qualsevol camp de la vida del poble i molt especialment si aquesta tasca  ha estat desinteressada.