Posts

Els Itineraris de Cruïlla, enguany, acabaran a Godall

54c7bdde6a202_cimg0354

Centre d’Interpretació de La Serra de Godall (Foto: visitmuseum.gencat.cat)

La sortida l’organitza el Centre d’Estudis Planers i portarà als interessants a conèixer alguns llocs singulars de la veïna població i de la seua serra.

(J.Roig/T.G.).-Encara que la visita serà a la veïna població de Godall, Santa Bàrbara serà la darrera referència als Itineraris de Cruïlla d’aquest 2016, les sortides que des de l’any 2013 organitzen conjuntament les dinou entitats i centres d’estudis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat per tal de donar a conèixer el patrimoni cultural i natural d’aquestes tres comarques.

Enguany es van programar fins a catorze sortides entre els mesos de juny i novembre, durant les quals s’han visitat diferents espais de les poblacions de Sant Jordi, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Rossell, la Sénia, Ulldecona, Traiguera, Sant Mateu, Freginals, Alcanar, Peníscola, la Pobla de Benifassà, les ermites de la vall de Cardó i Godall, que és la proposta que fa el Centre d’Estudis Planers com a colofó d’aquest itineraris sota el títol de “Godall:el poble i la serra”.
Marius Pont explicava que aquesta és una manera de descobrir, o redescobrir, aquest actius patrimonials que tenim prop i que compten sempre amb el complement de les explicacions per donar-li un altra dimensió a la visita.

Aquesta no és la primera vegada que el CEP surt pròpiament del seu terme municipal, ja que en edicions anteriors també ha organitzat itineraris per descobrir aquest tipus de patrimoni de nuclis de població veïns com Vinallop, La Galera o Masdenverge. Enguany han programat aquesta visita a Godall que s’iniciarà al centre d’interpretació de La Serra de Godall i la Vilallarga i que comptarà amb les explicacions d’un estudiós del municipi com és el professor i aparellador Miquel Angel Subirats. La visita seguirà desprès per altres indrets carismàtics de la serra.

Els interessats en participar d’aquesta passejada pel patrimoni del nostre territori cal que aquest diumenge a les 9:30 del matí es concentrin davant del Centre Cultural de Santa Bàrbara o, 15 minuts desprès, davant de la Cooperativa Agrícola del Camp del nostre poble.

El Centre d’Estudis Planers tanca el programa “Itineraris per les Terres de Cruïlla”

sitges

Detall al Pla de les Sitges (Foto:Núria Menasanch)

Aquest diumenge organitza una visita guiada a Vinallop
Santa Bàrbara tanca també aquest dissabte les activitats de Cultutardor amb l’actuació de Joan Rovira

(J.Roig/T.G.).-Com cada any, diversos centres d’estudis i altres entitats proposen passejades pel patrimoni del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat participant al programa “Itineraris per les Terres de cruïlla”.
El programa, que començava el passat mes de Maig a Campredó, acabarà aquest cap de setmana a Vinallop amb la sortida que ha organitzat el Centre d’Estudis Planers a aquesta pedania tortosina.

Màrius Pont, president del CEP planer,  explicava que, enguany, es va escollir Vinallop perquè aquest nucli habitat té molt punts de coincidència amb el nostre poble, ja que va ser colonitzat de forma coincident en el temps i perquè encara conserva bona part de la fesomia urbana que devia de tenir la Santa Bàrbara del segle XVIII, es a dir, una població escampada per les masies.

Es recorreran diversos indrets dels dos nuclis amb que es divideix la pedania i el seu entorn, guiats per l’ historiador i fill de Vinallop, Hilari Muñoz, qui s’encarregarà de il·lustrar la visita amb les seues explicacions. El Pla de les Sitges, d’origen iber, la torre medieval de La Mingana o unes sènies que daten del segle XVI, seran alguns dels llocs a visitar i que destaca Pont.

La participació a la sortida del proper diumenge 16 de novembre és lliure i gratuïta i es  podrà fer amb bicicleta o amb cotxe. Per a la primera opció es comptarà amb la coordinació de la Unió Ciclista Santa Bàrbara i els participants tindran que estar a les 9:30h. davant del Centre Cultural . Els que es vulguin desplaçar amb els seus vehicles, sortiran mitja hora més tard.

Finalment, també recordar que Santa Bàrbara celebra aquest cap de setmana el segon dissabte de Cultutardor amb l’actuació del cantautor ebrenc Joan Rovira a les 20 hores al Centre Cultural. L’organització recorda que el preu de l’entrada és de 5 euros i que l’aforament de la sala és limitat.

El Centre d’ Estudis Planers organitza un itinerari per la serreta de Freginals.

(Redacció/J.Roig).-El proper diumenge, dia 13 es farà un interessant itinerari, organitzat pel Centre d’Estudis Planers, encaminat a conèixer millor els aspectes naturals, etnològics i històrics de Freginals i la seua serreta, amb visites comentades .

La sortida serà des del Centre Cultural de Santa Bàrbara a les 10.15 del matí  i l’ itinerari començarà visitant  l’ajuntament de Freginals, casal del segle XVII d’on provenia,per via materna , l’ il•lustre jurista Joan Martí Miralles ,nascut a Santa bàrbara el 22 de juny de 1867.

La ruta seguirà després a l camp d’oliveres mil•lenàries que hi ha al terme de Freginals  i que són les proveïdores de l’oli especial que comercialitza la Cooperativa Agrícola del Camp del nostre poble.

L’ itinerari es complementarà  visitant interessants elements de la serreta de Freginals, inclòs el corresponent Centre d’Interpretació ,la barraca de Quicolis, gran exponent de les construccions de pedra en sec,cocons,forns de calç i gaudint en definitiva de  les vistes panoràmiques que ofereix el turó.

L’itinerari , que tindrà una durada prevista de tres hores ,és combinat amb cotxe i a peu i la participació és gratuïta.