Posts

Dos incendis de vegetació al perímetre urbà de Santa Bàrbara.

INCENDI

Zona del primer incendi (Foto:A.Ollés)

Fa poques setmanes se’n produïa un altre en uns solars abandonats dins el casc urbà.

Protecció civil manté activada la Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals davant el risc d’incendi forestal  que hi ha aquests dies.

(A.Ollés/ J.Roig/ Redacció).-Ahir per la tarda es va produït un petit incendi en les immediacions del Passeig de les Escoles de Santa Bàrbara. Segons que informava el regidor de governació planer Antonio Ollés, al voltant de les 15:00 hores, alguns veïns van donar l’avís d’una crema que estava afectant els camps de conreu al darrere de l’Escola Municipal de Música. Desprès de trucar  al telèfon d’emergències 112, i en qüestió de minuts, arribava  a la zona una ambulància, una dotació de mossos d’esquadra i un camió de bombers. Després de revisar la zona, els bombers van procedir a remullar el perímetre i apagar les poques flames que continuaven cremant.
Segons detalla Ollés, afortunadament les flames no van poder avançar cap el nord perquè una finca veïna estava ben llaurada i neta d’herbes i va actuar com a  tallafocs.
L’incendi va començar al costat del camí del cementiri i es va anar desplaçant uns 200 metres en direcció est fins arribar al següent camí, just al darrere de l’Escola de Música.
Casualment, uns minuts després es produïa un altre incendi, de dimensions menors, a l’inici del camí de Palomo, en la rotonda de la sortida cap a Tortosa.
El regidor planer conclou recordant que, tenint en compte les elevades temperatures que estem patint, i la forta sequera que afecta a tota la vegetació, tothom ha de ser conscient de  la importància de no cometre cap imprudència com encendre foc al camp, llençar burilles per la finestra, etc… perquè les conseqüències podrien ser molt més greus que les que es produïen ahir.

És de destacar que el nostre poble ja va viure a principis del passat mes de juny el primer ensurt de la temporada, quant els bombers van haver d’acudir a sufocar un incendi que es va produir a les parcel•les que hi ha al final del carrer Ulldecona, confluència amb el carrer l’Alguer, a la zona Est del poble. Un incendi  que, com s’ha pogut comprovar, no ha estat  l’únic, (ni ho serà) si no es posa remei definitivament al problema dels solars  bruts i amb herbes altes i seques que hi ha escampats per diferents punts del casc urbà i el seu entorn i que, co mes pot comprovar, són un perill real, especialment en aquests episodis de calor i sequera que estem vivint.

De fet, avui mateix Protecció Civil de la Generalitat segueix demanant prudència en les activitats a prop de zones forestals per l’increment del risc d’incendis

L’organisme ha posat, per quart dia consecutiu, la Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT d’acord amb el risc d’incendi forestal  que hi ha, com a conseqüència de les extremes condicions climàtiques que estem vivint aquests dies. A més, es manté, des de divendres passat, en fase d’Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor que s’allargarà almenys fins a demà.
Derivat de l’onada de calor i altres factors com la baixa precipitació dels últims mesos en algunes zones, el risc d’incendi forestal s’incrementa diàriament, destacant com a zones de major risc les poblacions a prop de zona forestal en especial les urbanitzacions i sobretot les que no disposen de les mesures de prevenció davant incendis (franges perimetrals de protecció netes de massa forestal).
Aquest dimecres es mantenen les previsions de superació de temperatura màxima extrema de forma generalitzada a tot el territori català, excepte en algunes comarques del litoral central.

La predicció detallada actual indica que l’episodi es mantindrà segur fins dijous dia 2 de juliol, quan es preveu que la probabilitat de superació de la temperatura màxima extrema sigui menor i l’afectació més localitzada a la part oest del país, però l’episodi es podria allargar fins al proper dimarts dia 7.
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,…)

Cal netejar els solars bruts del poble per prevenir el risc d’incendis

solars-bruts-3La regidoria de Governació de Santa Bàrbara dona als propietaris afectats un termini de 15 dies per a que ho facin.
Els que no ho facin tindran que abonar el cost de la neteja a l’ajuntament, que s’encarregarà de gestionar-la

(J.Roig/T.G.).-Com tots els anys per aquestes dates properes a Sant Joan , la regidoria de Governació de l’Ajuntament de Santa Bàrbara fa públic un ban amb el que recorda al veïnat l’obligació de mantenir nets els solars de dins els casc urbà i el perímetre més proper a la població per tal de prevenir el risc d’incendi, ja que molts d’aquests solars , plens de vegetació baixa i seca, són un perill potencial que cal evitar, netejant-los. Antonio Ollés, responsable de la regidoria, deia que la neteja d’aquests solars descuidats duran tot l’any, té també l’objectiu de donar una bona imatge del poble.

Així dons, l’ajuntament ha donat un termini de dues setmanes per tal de que els propietaris d’aquests solars bruts portin a terme aquesta tasca de neteja. Passat aquest període, l’Ajuntament s’encarregarà de gestionar el treballs per arranjar aquells que es consideren més perillosos i desprès passarà el rebut de les despeses als afectats. Ollés deia que alguns propietaris ja han començat a fer les tasques de neteja, però que en hi ha d’altres que són un poc més mandrosos en aquest sentit i per això cal “recordar” l’obligació que tenen de mantenir-los nets.

El termini per dur a terme aquesta neteja de solars ha començat aquesta setmana i clourà a finals d’aquest mes de Juny, moment a partir del qual, l’Ajuntament començarà a actuar. Ollés deia que, normalment els propietaris en fan cas, però reconeixia que en alguna ocasió, s’ha d’acabar gestionant la neteja i passant el corresponent rebut als propietaris més desidiosos .

Vent,foc i… neu ??

330_1384430949nevada_port_sofia

Foto:Aguaitacat

Activada la prealerta del pla Procicat per fortes ventadesa les Terres de l’Ebre i també al Pirineu, Prepirineu, Empordà

Protecció Civil també manté activada la prealerta dels plans Infocat pel risc d’incendis i Inuncat per la previsió d’onades de més de 2,5 metres
Avís de neu al Port este dissabte L’AEMET preveu que puga nevar a la matinada d’este dissabte per sobre dels 900 metres i que dixe uns 4 centímetres.

 (ACN/Aguaita.cat).-).-Protecció Civil va activar ahir  la prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per forts vents, que també durant aquest divendres podran superar els 90 km/h a les comarques de les Terres de l’Ebre, on també es podran donar cops de vent superiors als 125 km/h. Protecció Civil també manté activada la prealerta dels plans Infocat pel risc d’incendis als dos extrems del país, que s’agreuja avui .

A causa del vent, el risc d’incendis forestals serà molt elevat a les demarcacions de Girona, Terres de l’Ebre i part de Tarragona, concretament a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Penedès. El perill d’incendis es veu especialment agreujat per la previsió de ratxes de fort vent que s’afegeix a l’escassetat de precipitacions recents.

El perill d’incendis forestals és molt elevat a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Selva, Anoia, Alt i Baix Penedès, així com a punts del Bages i comarques del Prepirineu.

Els massissos de Cadiretes i les Gavarres es mantenen tancats com en dies anteriors. Per ahir i en previsió que s’allargui fins avui ,també s’afegiran al tancament els massissos de les Muntanyes de Tivissa-Vandellós-Llaberia-Pradell.

A més, d’acord amb el decret de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, els Agents Rurals han anul·lat totes les autoritzacions per fer cremes a les comarques afectades pel pla Alfa nivells 2 i 3, que corresponen a gran part de Catalunya.

D’ altra banda la previsió meteorologica   i segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia, hi ha la previsió que este cap de setmana puguem veure els cims de les nostres muntanyes nevats i és que de cara a la nit de divendres a dissabte es notarà força la baixada de temperatures, i, si plou, la precipitació es pot convertir en neu per damunt dels 900 metres durant la matinada. Durant el dia es preveu que la cota de neu puge fins als 1.100 metres.

És per esta raó que hi ha moltes possibilitats que neve als punt més elevats de les Terres de l’Ebre, com a Caro (1.442m), Tossal dels Tres Reis (1.356 m), Les Foies (1.200 m) o la Punta de l’Aigua (1.087 m), només per nombrar-ne alguns. També es poden veure algunes volves als punts més alts de la Serra de Cardó. La Creu de Santos arriba als 941 metres.

L’incendi de Tortosa va cremar 5 hectàrees de matolls i camps

Imatge aèria del foc d’aquest divendres a Tortosa

Els Mossos d’Esquadra van detenir  un home com a presumpte autor d’una imprudència

 (ACN).- L’incendi declarat ahir dijous a la zona de Coll Redó de Tortosa va cremar  unes cinc hectàrees de matolls i camps abandonats d’oliveres i garrofers. El foc era estabilitzat a darrera hora de la tarda d ‘ahir  i nou dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, així com dues dotacions aèries, van remullar l’incendi per acabar d’apagar-lo. D’altra banda, els Mossos d’Esquadra van detenir un home com a presumpte autor d’una imprudència. El detingut podria haver encès un foc a la seva finca que s’hauria acabat descontrolant. La columna de fum que va generar el foc , que va arribar fins a la zona de la carena de Coll Redó, va ser visible des de diversos punts del territori.