Posts

El Montsià és la segona comarca catalana que més població està perdent.

576_1481715357godall3

Vista de Godall (Foto: Nació Digital)

Godall, amb un 24%, és el municipi ebrenc que ha perdut més habitants durant el període 2008 al 2015, seguit de Freginals i el Mas de Barberans amb un 12%.

Santa Bàrbara ha perdut un 6% de població entre els anys 2011 i 2015.

El 60% dels pobles petits de Catalunya ha perdut habitants en aquest període de temps.

(CCMA/J.Roig/A. Olles).-Sis de cada deu pobles de menys de 1.000 habitants de Catalunya han perdut població entre el 2008 i el 2015, els anys de la crisi. La majoria dels pobles són en comarques bàsicament rurals que, alhora, són les comarques on hi ha més gent que es dedica a la pagesia.
Segons dades de l’Idescat, el Pirineu, Lleida, la Catalunya central, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre són les comarques que concentren els pobles que perden població. Sobre un mapa, formen un eix interior i central al país que arriba a tocar la costa pel sud. Concretament, les comarques que perden més població són l’Alta Ribagorça, amb un 19%; el Montsià, amb un 15%; les Garrigues, amb un 12%, i la Terra Alta, amb un 10%.
Així doncs tenim que la nostra comarca, no solament és la segona que perd més població de tot Catalunya, sinó que té uns dels municipis que més s’ha despoblat en aquests 7 anys. Es tracta de Godall, que segons les dades de l’Idescat, ocupa el lloc número sis entre els municipis que més població han perdut, amb més d’un 24% de minva passant dels 836 habitants el 2011, als 632 el 2015.
El segueixen el Mas de Barberans i Freginals que han perdut el 12% de població. El Mas de Barberans, dels 676 habitants que tenia l’any 2008, va passar als 604, i Freginals de 449 als 399. La Galera, en el mateix període de temps ha perdut un 10% de població, baixant dels 851 habitants fins als 770.

Curiosament, en el cas del nostre poble, el procés és a la inversa fins a l’any 2011 quant Santa Bàrbara experimenta un creixement que ens situa prop delS 4.000 habitants (3.989). A partir d’aquell moment es produeix també el mateix fenomen de despoblació fins a situar-nos en els 3734 habitants l’any 2015, és a dir, en 4 anys perdíem poc més d’un 6% d’habitants. Segons les dades facilitades per la regidoria de Governació, el darrer any hem tornat a invertir la tendència situant-nos en 3774 habitants, dels quals 1926 són homes i 1848 dones.

Acabem dient que, a les Terres de l’Ebre, la pèrdua de població de la majoria dels municipis fa que les pèrdues generals per comarques siguin molt elevades. De fet, les quatre comarques de les Terres de l’Ebre acumulen pràcticament un 40% de pèrdua de població als seus municipis de menys de 1.000 habitants, que són la majoria.

Godall, municipalitza el servei de subministrament d’aigua potable.

capturada

Façana de l’ajuntament de Godall

La mesura, vigent des del passat mes de Juliol, es va aprovar per unanimitat i a banda d’abaratir el cost del servei, ha permès donar treball a gent del poble.
El municipi també aprova la subvenció de més de 3000 euros en ajuts per als llibres de text del curs 2015-2016.

(J.Roig/T.G.).-L’Ajuntament de Godall, després de fer tots els tràmits i estudis oportuns, va aprovar fa uns mesos i per unanimitat, recuperar la forma de gestió del servei de l’aigua potable al municipi.
Aquesta proposta es va presentar al Ple de l’Ajuntament del dia 31 de març, després que l’actual equip de govern valorés fer aquest canvi en la gestió d’acord a un estudi realitzat i on la recuperació del servei de forma directa per l’Ajuntament feia preveure que es podrán produir estalvis importants i capgirar el balanç econòmic d’aquest servei, millorant els costos de gestió.

Tere Esmel, alcaldessa de Godall, explicava al programa “Món Local” de La Plana Ràdio que han decidit prescindir dels serveis de Sorea, que fins ara gestionava l’aigua potable municipal, perquè, per a un poble petit com el seu, externalitzar-lo representava una despesa difícil d’assumir. Així ara, a banda d’abaratir el cost també han pogut donar feina a gent del poble.

El servei de subministrament de l’aigua potable va entrar en vigor el passat mes de juliol.

Esmel també va informar, entre altres coses, que Godall ha ratificat el Decret d’adjudicació dels ajuts als llibres de text del curs 2015-2016.
Després que al mes de febrer s’aprovessin les bases reguladores de la concessió de subvencions municipals per als ajuts individuals per a l’adquisició dels llibres per als estudis d’educació infantil, primària i secundària obligatòria, durant el Ple del passat Setembre es va aprovar, de forma unànime, el Decret d’adjudicació dels ajuts als llibres de text per a l’actual curs.
En aquesta ocasió els beneficiaris d’aquestes subvencions han segut un total de 27 alumnes de l’escola godallenca que s’hauran beneficiat d’aquests ajuts, per un import total de 3,109,21€, és a dir el 75% de l’import total de totes les sol•licituds.

La vila de Godall protagonitza el nou conte de Bàrbara i Jaume

9788416505678_04_hEl nou conte de l’autora rapitenca Núria Ibáñez   es titula “Per Carnaval, farina i cóc amb sal” i es presentarà demà dissabte 1 d’octubre al Centre d’Interpretació de la Serra de Godall.

(Redacció).-“Per Carnaval, farina i cóc amb sal” és el sisè conte de la col•lecció “El Montsià de Bàrbara i Jaume”, els contes infantils il•lustrats amb els quals Núria Ibáñez promou el patrimoni entre els més menuts.

La festa del Carnaval és un dels trets més característics de la vila de Godall, i per descobrir-la i conèixer-la des de dins, cap allà han marxat la Bàrbara i el Jaume per a viure una nova aventura. En “Per Carnaval, farina i cóc amb sal”, els dos joves i intrèpids protagonistes dels contes infantils de l’autora Núria Ibáñez hi participaran en l’espectacular enfarinada que guarneix de blanc els carrers godallencs, tastaran el cóc amb sal i es disfressaran per al ball amb uns vestits ben peculiars.

Aquest és el sisè conte de “El Montsià de Bàrbara i Jaume”, la reeixida col•lecció que pretén mostrar i difondre la riquesa patrimonial dels pobles de la comarca del Montsià. Amb cada volum dedicat a un poble diferent, “Per Carnaval, farina i cóc amb sal” és l’equador d’un projecte que ha comptat amb una gran acollida per part del públic. L’arqueòloga rapitenca Núria Ibáñez és la creadora d’aquests llibres, que en aquesta ocasió han comptat amb les aportacions planeres d’Alfred Blanch que s’ha encarregat de la fotografia i Míriam Cid que ho ha fet de les il•lustracions .El tractament d’imatge l’ha fet Marina Rascón.

El nou conte es presentarà a Godall el pròxim dissabte 1 d’octubre a les 18.30 hores, al Centre d’Interpretació de la Serra de Godall.

La Fira de l’Oli i l’Espàrrec de Godall obre portes aquest cap de setmana

fira-oli-esparrecs-godall

Foto: Fira de Godall

Enguany  acollirà més de cinquanta expositors i un variat programa d’activitats paral•leles.

(J.Roig/T.G.).-Aquest cap de setmana, Godall celebrà la seua Fira de l’Oli i de l’Espàrrec que enguany arriba a la 13èna edició i que organitza la Cooperativa Agrícola de Godall amb el recolzament de l’ajuntament i les entitats del municipi
La fira s’ubica a les instal•lacions de l’antiga cooperativa on es concentren els més de cinquanta expositors amb l’oli com a protagonista, però també amb una variada oferta de tot tipus de productes. Josep Maria Simó, secretari de l’entitat organitzadora valorava molt positivament l’evolució que ha tingut la Fira durant aquests 13 anys, ja que ha permès donar a conèixer i promocionar el poble, el seu oli i el comerç local. Tot i així, Simó no creu que pugui créixer molt més, bàsicament perquè l’espai on es celebra ja no pot encabir més estands.

La fira s’estima que rep més de 3.500 visitants, segons registres d’altres edicions, i té els seus esmorzars populars, a base de truita d’espàrrecs, botifarra i allioli, com una de les activitats paral•leles més populars i participatives. Serà el dissabte i diumenge, a partir de les 9.30 fins a les 11.30 hores, a un preu per tiquet de 2 euros. A banda d’aquests àpats populars, la Fira de Godall té un complert programa d’activitats com per exemple la 12a Jornada de la Lliga Terres de l’Ebre de 1a Divisió de Bitlles Catalanes a les pistes municipals o el clàssic concurs d’espàrrecs, la ballada popular de la Jota de les Terres de l’Ebre, el repartiment de panoli i una demostració al torn tradicional de terrisser, de la mà del Mestre Artesà Terrisser Joan Cortiella Garcia, de la Galera.
Simó explicava que també hi haurà xerrades sobre temes que interessen a la pagesia o la titulada “10anys de la taula del Sènia a Godall’, a càrrec de Tere Adell i Jaume Antich que es complementarà amb una exposició sobre les oliveres mil.lenaries del Territori del Sénia.

La inauguració de la fira serà dissabte, a les 12.30 hores, a càrrec de Rosabel Arbó, cap de l’oficina comarcal del Montsià del Departament d’Agricultura.