Posts

Els Itineraris de Cruïlla, enguany, acabaran a Godall

54c7bdde6a202_cimg0354

Centre d’Interpretació de La Serra de Godall (Foto: visitmuseum.gencat.cat)

La sortida l’organitza el Centre d’Estudis Planers i portarà als interessants a conèixer alguns llocs singulars de la veïna població i de la seua serra.

(J.Roig/T.G.).-Encara que la visita serà a la veïna població de Godall, Santa Bàrbara serà la darrera referència als Itineraris de Cruïlla d’aquest 2016, les sortides que des de l’any 2013 organitzen conjuntament les dinou entitats i centres d’estudis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat per tal de donar a conèixer el patrimoni cultural i natural d’aquestes tres comarques.

Enguany es van programar fins a catorze sortides entre els mesos de juny i novembre, durant les quals s’han visitat diferents espais de les poblacions de Sant Jordi, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Rossell, la Sénia, Ulldecona, Traiguera, Sant Mateu, Freginals, Alcanar, Peníscola, la Pobla de Benifassà, les ermites de la vall de Cardó i Godall, que és la proposta que fa el Centre d’Estudis Planers com a colofó d’aquest itineraris sota el títol de “Godall:el poble i la serra”.
Marius Pont explicava que aquesta és una manera de descobrir, o redescobrir, aquest actius patrimonials que tenim prop i que compten sempre amb el complement de les explicacions per donar-li un altra dimensió a la visita.

Aquesta no és la primera vegada que el CEP surt pròpiament del seu terme municipal, ja que en edicions anteriors també ha organitzat itineraris per descobrir aquest tipus de patrimoni de nuclis de població veïns com Vinallop, La Galera o Masdenverge. Enguany han programat aquesta visita a Godall que s’iniciarà al centre d’interpretació de La Serra de Godall i la Vilallarga i que comptarà amb les explicacions d’un estudiós del municipi com és el professor i aparellador Miquel Angel Subirats. La visita seguirà desprès per altres indrets carismàtics de la serra.

Els interessats en participar d’aquesta passejada pel patrimoni del nostre territori cal que aquest diumenge a les 9:30 del matí es concentrin davant del Centre Cultural de Santa Bàrbara o, 15 minuts desprès, davant de la Cooperativa Agrícola del Camp del nostre poble.

Es presenta a Santa Bàrbara el joc “De masada a masada”

MASADA MARTI 3

Antiga masada de Martí (Foto J.Roig)

(J.Roig/T.G.).-Es tracta realment del tradicional  joc de l’ oca on les habituals icones o dibuixos s’ han canviat per altres  de costums o llocs del municipi,com les seues antigues masades .
El president del CEP,Màrius Pont explicava a la Plana Ràdio que l’ idea del joc ha estat per poder aportar un nou element per  donar a conèixer els orígens del  municipi,de manera que, jugant, puguem  aprendre  més sobre la nostra història.

El dibuixos d ‘aquest original joc de l’ oca,que en el cas de Santa Bàrbara es dirà “De masada a masada”, han estat realitzats pel alumnes de 4art d’ Eso del IES Les Planes,dintre d’ una disciplina  artística dirigida per la professora Susana Castells i seguint les propostes del mateix CEP amb els elements que els van demanar que es tindrien que veure  representats al joc.
La presentació es farà aquest dimecres 8 de maig al Museu de la Vida a la Plana i qui ho vulgui,podrà comprar aquest joc : ”De masada a Masada”.

Història,música,cultura i esport conflueixen aquesta cap de setmana a Santa Bàrbara

colage1Les Jornades Culturals a Santa Bàrbara enfilen els darreres 15 dies  amb diferents  propostes que ompliran  el cap de setmana d ‘activitats relacionades amb la història ,la música o la cultura i l ‘esport.

(J.Roig/T.G.).-Per començar aquesta mateixa tarda a les 19:30 hi ha programada al Centre Cultural una xerrada a càrrec del president del Centre d ‘Estudis planers,Màrius Pont ,que,amb el títol de “Quin any aquell 1913 !” pretén fer  un repàs  amb explicacions i imatges,als molts esdeveniments importants per al desenvolupament del municipi que van tenir lloc,just fa ara un segle.
La inauguració de les Escoles al gener d ‘aquell any,l ‘arribada de la llum elèctrica al municipi el 21 de març,l’ acabament definitiu de l’església  o del ajuntament  amb l ‘edifici annex de telègrafs  i la mort del carismàtic alcalde Gabriel Cid i Cid ,impulsor de tota aquesta “modernitat” que arribava al nostre poble ,seràn els arguments històrics que desenvoluparà Pont  i per als que demanava, poder reforçar-ho  amb  les aportacions fotogràfiques que pugin fer els assistents.

Demà dissabte,dia 4, s’ han organitzat visites guiades i gratuïtes  al Museu de la Vida a la Plana on tindrà lloc també a les 19:30 hores la presentació del llibre “Al cor de la terra (El món agrari  a les Terres de l’ Ebre al segle XX) de Josep Olivas Rodríguez.

Ja el diumenge,està prevista una sortida fotogràfica amb els participants del curs bàsic de fotografia digital que s’ ha organitzat les darreres setmanes al municipi  i el segon torneig  semi-pro   “3 man”  que organitza el club Paintball Santa Bàrbara a la pista coberta del poliesportiu municipal  amb 12 equips que competiran  procedents  tant de Catalunya com de la comunitat valenciana .Segons ens deien Oscar Marco i Alba Lapuerta ,president i secretaria,respectivament de l ‘entitat ,enguany l’equip local no entrarà en competició per poder dedicar-se exclusivament  a la organització.

Finalment ,l ‘atapeït cap de setmana planer acabarà amb música i amb les novetats que la Unió Musical Jaume Balmes prepara per a aquest concert de Jornades Culturals. Marc Subirats ,director i mestre de la entitat,avançava que ,per donar sortida a altres inquietuds que hi ha entre les músics de la banda,  han preparat un concert per a big band on els temes , amb aires jazzístics, deixaran de costat el temes tradicionals per  a banda. Però això no és tot,perque també ,per primer cop, la Unió Musical inclourà la veu d’ una cantant  a la seua actuació.
Aquest singular concert tindrà lloc a les set de la tarda del diumenge 5 de maig , al Centre Cultural.

El Centre d’ Estudis Planers organitza un itinerari per la serreta de Freginals.

(Redacció/J.Roig).-El proper diumenge, dia 13 es farà un interessant itinerari, organitzat pel Centre d’Estudis Planers, encaminat a conèixer millor els aspectes naturals, etnològics i històrics de Freginals i la seua serreta, amb visites comentades .

La sortida serà des del Centre Cultural de Santa Bàrbara a les 10.15 del matí  i l’ itinerari començarà visitant  l’ajuntament de Freginals, casal del segle XVII d’on provenia,per via materna , l’ il•lustre jurista Joan Martí Miralles ,nascut a Santa bàrbara el 22 de juny de 1867.

La ruta seguirà després a l camp d’oliveres mil•lenàries que hi ha al terme de Freginals  i que són les proveïdores de l’oli especial que comercialitza la Cooperativa Agrícola del Camp del nostre poble.

L’ itinerari es complementarà  visitant interessants elements de la serreta de Freginals, inclòs el corresponent Centre d’Interpretació ,la barraca de Quicolis, gran exponent de les construccions de pedra en sec,cocons,forns de calç i gaudint en definitiva de  les vistes panoràmiques que ofereix el turó.

L’itinerari , que tindrà una durada prevista de tres hores ,és combinat amb cotxe i a peu i la participació és gratuïta.