Posts

Els Itineraris de Cruïlla, enguany, acabaran a Godall

54c7bdde6a202_cimg0354

Centre d’Interpretació de La Serra de Godall (Foto: visitmuseum.gencat.cat)

La sortida l’organitza el Centre d’Estudis Planers i portarà als interessants a conèixer alguns llocs singulars de la veïna població i de la seua serra.

(J.Roig/T.G.).-Encara que la visita serà a la veïna població de Godall, Santa Bàrbara serà la darrera referència als Itineraris de Cruïlla d’aquest 2016, les sortides que des de l’any 2013 organitzen conjuntament les dinou entitats i centres d’estudis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat per tal de donar a conèixer el patrimoni cultural i natural d’aquestes tres comarques.

Enguany es van programar fins a catorze sortides entre els mesos de juny i novembre, durant les quals s’han visitat diferents espais de les poblacions de Sant Jordi, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Rossell, la Sénia, Ulldecona, Traiguera, Sant Mateu, Freginals, Alcanar, Peníscola, la Pobla de Benifassà, les ermites de la vall de Cardó i Godall, que és la proposta que fa el Centre d’Estudis Planers com a colofó d’aquest itineraris sota el títol de “Godall:el poble i la serra”.
Marius Pont explicava que aquesta és una manera de descobrir, o redescobrir, aquest actius patrimonials que tenim prop i que compten sempre amb el complement de les explicacions per donar-li un altra dimensió a la visita.

Aquesta no és la primera vegada que el CEP surt pròpiament del seu terme municipal, ja que en edicions anteriors també ha organitzat itineraris per descobrir aquest tipus de patrimoni de nuclis de població veïns com Vinallop, La Galera o Masdenverge. Enguany han programat aquesta visita a Godall que s’iniciarà al centre d’interpretació de La Serra de Godall i la Vilallarga i que comptarà amb les explicacions d’un estudiós del municipi com és el professor i aparellador Miquel Angel Subirats. La visita seguirà desprès per altres indrets carismàtics de la serra.

Els interessats en participar d’aquesta passejada pel patrimoni del nostre territori cal que aquest diumenge a les 9:30 del matí es concentrin davant del Centre Cultural de Santa Bàrbara o, 15 minuts desprès, davant de la Cooperativa Agrícola del Camp del nostre poble.

Godall ofereix l’ Espai d’Acollida Turístic i Esportiu “Serra de Godall KM 0″ a senderistes i beteteros.

foto_3-71

Espai d’Acollida Turístic i Esportiu “Serra de Godall KM 0″- (Foto:socialistes.cat)

El centre, que obre els diumenge pel matí, ofereix informació de les rutes que es poden fer per la serra de Godall i dutxes als esportistes, un cop acaben el recorregut.
En una entrevista a La Plana Ràdio, l’alcaldessa del municipi també confirmava que encapçalarà la llista socialista a les municipals del 2015.
Recordem que, el passat Juliol, Teresa Esmel va substituir a Francesc Miró, alcalde de Godall els darrers els 15 anys.

(J.Roig/T.G.).-Un cop acabat l’estiu, l’alcaldessa de Godall, Teresa Esmel, valorava positivament la posada en marxa del nou Espai d’Acollida Turístic i Esportiu “Serra de Godall KM 0″, un equipament que s’ha instal•lat a un àrea de la pista d’estiu i on els visitants, especialment esportistes interessats en fer rutes de senderisme o BTT, hi poden trobar uns plafons explicatius de la serra i els principals atractius turístics del municipi. L’alcaldessa de Godall afegia també que l’Espai d’Acollida obre els diumenges pel matí i que és el lloc idoni per començar i acabar les rutes perquè, a banda d’informació sobre les mateixes, s’ofereix a l’esportista un servei de dutxes.
El centre, va significar una inversió de 130.000 euros i es va finançar una subvenció del projecte Leader i una altra de la diputació de Tarragona.
Teresa Esmel, també va aprofitar el seu pas pels estudis de La Plana Ràdio per confirmar que es presentarà com a cap de llista del PSC a Godall i que ja està treballant una llista, que reconeixia, no serà fàcil de fer.”Al poble petits la gent col•labora, ajuda, però formar part d’una llista ja costa una miqueta més.” Deia.
Recordem que el passat mes de Juliol,Teresa Esmel va substituir en el càrrec qui havia sigut alcalde de Godall durant els últims 15 anys, Francesc Miró, que deixava l’ajuntament per encapçalar la candidatura del PSC a l’alcaldia d’Amposta

Masdenverge inaugura dissabte el Centre d’interpretació “Viure al Poble”

CIMasdenverge

Interior del nou CIM a Masdenverge (Foto:Museu de les Terres de l’Ebre)

Aquest nou equipament patrimonial quedarà vinculat a la xarxa “Ebre, natura & cultura” de la que en formen part també museus i centres d’interpretació d’Alcanar, Amposta, Freginals i Santa Bàrbara

(Redacció/J.Roig).-El proper dissabte dia 8 de juny a les 11.00 h. s’inaugurarà el Centre d’Interpretació Viure al Poble. L’exposició del centre mostra la vida a Masdenverge en dos parts. La primera fa un recorregut pel seu terme municipal, mostrant els elements que conformen el paisatge i el medi natural, i remarca les formes de vida tradicionals vinculades als masos que es troben en l’origen del municipi. La segona part presenta com es va configurar el nucli urbà i com la història i el veïnatge han configurat una manera de viure al poble, amb una mirada a les transformacions del dia a dia en l’actualitat.
El Centre formarà part de la xarxa “Ebre, natura & cultura” i  s’ubica en la planta baixa de l’edifici “Masdenverge Actiu” juntament amb l’Oficina de Turisme, el punt BTT i el local dels joves. En l’edifici també hi ha la biblioteca municipal i els locals d’assaig de la Societat “La Unió Musical de Masdenverge”.

L’exposició conté 43 objectes originals cedits pels veïns de Masdenverge, relacionats amb el treball del camp, la caça, la indumentària tradicional, junt amb d’altres que representen els serveis públics propis d’un nucli urbà, que han estat restaurats pel SAM de les Terres de l’Ebre. Ha estat coordinada pel Museu de les Terres de l’Ebre i els textos i el guió han estat a càrrec d’Anna Añó i Laura Tomàs. La producció l’ha realitzat l’empresa ABS amb la col·laboració de Films Nòmades en els audiovisuals.
Aquest nou equipament patrimonial quedarà vinculat a la xarxa “Ebre, natura & cultura”. Una plataforma que inclou la principal xarxa de museus i centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre, amb equipaments que obren tot l’any setmanalment a Alcanar, Amposta, Freginals, Santa Bàrbara i a partir d ‘ara també Masdenverge   . La xarxa aglutina la promoció i l’activitat cultural d’aquests centres, així com els serveis educatius i turístics, que, en forma d’itineraris, visites guiades, tallers, rutes de cap de setmana, etc. s’oferten a la població local i als visitants.

Aldover obre al públic el centre d’interpretació sobre el riu Ebre i el bosc de ribera

(Teveon).-La subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, i l’alcalde d’Aldover, Joan Ferré, van inaugurar aquest passat divendres el centre d’interpretació sobre el riu Ebre i el bosc de Ribera que la societat estatal Acuamed ha construït a la població. El projecte ha suposat una inversió de 890.000 euros, i pretén facilitar el coneixement de l’economia, el paisatge i l’ecosistema de la zona.
El centre d’interpretació d’Aldover forma part de les actuacions incloses al Pla de Restauració Hidrològica de la Continuïtat del riu Ebre, que suposa una inversió global de més de 16’9 milions d’euros i que també inclou projectes en matèria de restauració del bosc de reibera.

El centre d’interpretació d’Aldover s’ha ubicat en uns terrenys situats a la part superior de la piscina municipal, junt a la via de servei del canal de la dreta de l’Ebre. Es tracta d’un edifici d’obra nova de 480 metres quadrats de superfície, i que consta de dos sales d’exposicions així com d’una sala auditori amb capacitat per a 120 persones.

L’exposició permanent del centre s’anomena “Aldover i el bosc de ribera” i comença amb una breu explicació sobre el cicle de l’aigua i després continua amb la descripció de la conca de l’Ebre. Així mateix, diversos plafons expliquen en detall la biodiversitat d’aquest tram final del riu Ebre. En l’altra sala d’exposicions es pot veure una de les col·leccions arqueològiques més interessants de la zona.

El centre d’interpretació d’Aldover s’uneix al que ja es va inaugurar a Tivenys, i que mostra les diferents arts de la pesca utilitzades al marge del riu en els últims anys.