Posts

Avancen les negociacions per aconseguir que Santa Bàrbara tingui una sala de rehabilitació.

Laia Pla Coto, regidora de Salut de l’ajuntament de Santa Bàrbara. (Foto:T.G.)

La proposta és que Sagessa i Vima es posin d’acord  per poder utilitzar unes hores les instal·lacions de les que disposa el Centre de Dia, que gestiona aquesta darrera empresa.
El servei de rehabilitació al nostre poble evitaria no solament els desplaçaments dels usuaris locals a Amposta o Tortosa , sinó també els dels pobles veïns.

.-A principis d’aquest any, l’ajuntament de Santa Bàrbara iniciava converses amb Sagessa i Vima, (l’empresa que gestiona el Centre de Dia), per estudiar la possibilitat d’ubicar-hi allí una sala de rehabilitació. La proposta es feia amb la intenció d’evitar desplaçaments als centres de rehabilitació d’Amposta o Tortosa per als usuaris locals i escurçar els de localitats veïnes com Godall, La Galera, Mas de Barberans o La Sénia.
En un principi la proposta de l’ajuntament planer era la d’habilitar una de les dependències del Centre d’Assistència Primària, proposta que s’ha descartat per l’especificitat de l’ús de l’única sala que podia acollir el servei. L’impedient que Salut veu en aquesta argumentació és que no es pot hipotecar els usos que es dóna a la Sala multi funcions del Centre
Ara i segons que explicava a la ràdio local Laia Pla, regidora de Salut del nostre ajuntament, la proposta presentada al Departament i a les empreses implicades, és que es puguin utilitzar els mateixos aparells que hi ha al Centre de Dia que gestiona Vima. Per això s’està negociant la possibilitat que unes hores al dia, l’empresa pugui cedir el servei per a usos externs.
Pla assegurava que per aconseguir que Santa Bàrbara disposi d’aquest servei de rehabilitació, només falta que es posin d’acord Sagessa i Vima, acord que podria produir-se en els mesos vinents, un cop superats els tràmits legals i burocràtics que suposa aquest conveni a tres bandes.

El Centre de Dia de Masdenverge podria entrar en funcionament al Març

mdQF-masdenvergeaj

Façana ajuntament de Masdenerge (Foto:Ebredigital)

L’equipament tindrà una capacitat per a 15 residents i la gestió serà privada.
L’alcalde del municipi diu que l’empresa gestora haurà de contractar professionals del poble.

Al març de l’any 2014, l’ajuntament de Masdenverge va aprovar inicialment el projecte tècnic bàsic executiu per al canvi d’us de  serveis d’acolliment  diürn amb la intenció de reconvertir els antics locals de joves i mestresses de casa en un Centre de Dia per a gent gran.
Un projecte que va comptar, en un principi, amb un pressupost de de gairebé 42.000 euros i per al que es disposava d’una subvenció del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya per import de 37.749,93 euros.
Ara, gairebé dos anys desprès, l’alcalde de Masdenverge, Álvaro Gisbert, confirmava al programa “Món local” de La Plana Ràdio, que l’obra està a punt de poder començar a donar servei i preveu que sigui operativa a partir del proper mes de març, un cop s’acabi d’habilitar el mobiliari.

El nou Centre de Dia de Masdenverge tindrà una capacitat per a 15 residents i serà de gestió privada. De fet, l’alcalde masdenvergenc anunciava que, tot i que en un principi es pensava en una gestió municipal, finalment s’ha optat per obrir un concurs i  ja hi ha un parell d’empreses del territori interessades en participar-hi. Tot i això, una de les clàusules del plec de condicions és que l’empresa que es faci càrrec de la gestió del Centre de Dia haurà de contractar professionals del municipi.

Tot  i que estarà obert a tot hom, Gisbert també deia que el Centre de Dia de Masdenverge acollirà residents, prioritàriament locals.

Voluntariat per la memòria

20150527_124613

Alfredo Blanch, un jubilat i activista social de Santa Bárbara que dedica part del seu temps als ancians.
Una vegada al mes, i des del voluntarisme, organitza un taller de memòria per als residents del Centre de Dia .
(J.Roig/T.G.).-Avui la notícia local la centrem en un nom propi i en una actitud personal davant la nova situació social que comporta arribar al temps de la jubilació.
El protagonista és Alfredo Blanch i l’actitud, el voluntariat. I és que Alfredo, jubilat des de fa uns anys, a banda de visitar malalts, dedica una hora cada mes a col•laborar amb el Centre de Dia del nostre poble, organitzant per als ancians residents lo que podríem denominar, “tallers de memòria visual”.

Blanch explicava que tot va començar quant, un cop jubilat, decideix ocupar part del seu temps duent a terme accions de voluntariat. Desprès de parlar amb els responsables del Centre de Dia, van acordar que podien organitzar unes tertúlies on els ancians, esperonats per Blanch, podien anar recordant coses del poble i així treballar la seua memòria. Al cap d’un temps van creure que podia ser més interactiu treballar aquesta memòria visualment, a través de l’ imatge i això és lo que fa Blanch el primer dilluns de cada mes.

Per dur a terme aquesta activitat cognitiva i altruista, compta amb la col•laboració del bibliotecari municipal, Guillem Gaya , qui s’encarrega del muntatge de les fotos que, prèviament Blanch, ha seleccionat del llibre “Santa Bàrbara en imatges” i que després són comentades pels ancians, recordant els llocs o persones que visualitzen.

Alfredo Blanch deia que es sent molt satisfet de poder dur a terme aquesta activitat, que no solament li permet ocupar el seu temps lliure i dur a terme una acció social, sinó que també li aporta els coneixements que li transmeten els residents més lúcids. “Tant de bo quant m’arribi a mi el moment d’anar-hi, hi hagi també voluntaris que es dediquen a fer coses així”, concloïa.

El pressupostos municipals de Santa Bárbara, al detall.

PANO_20151029_201522A banda del 618.000 euros que es destinen a inversions, recull altres importants partides, com els 120.000 per a
Festes Majors, 50.000 per a la Fira de l’Oli, 45.000 per a la rebaixa de quotes al Centre de Dia o els 28.700 per a les entitats.

També destaquen els més de 300.000 euros de la partida de manteniments bàsics del municipi.

Properament es podrà consultar el detall dels pressupostos a la pàgina web municipal.

(AdSB/J.Roig).- Com ja vam avançar fa uns dies , en el ple ordinari celebrat el passat dia 17 de desembre, entre d’altres punts, l’ajuntament de Santa Bàrbara va aprovar un pressupost per a l’exercici 2016 de 3.003.621 €. Uns pressupostos que avui coneixem amb més detall, desprès de que ja vam destacar, en una informació anterior, les partides corresponents a inversions. D’una banda, 321.200 € es destinaran a la consolidació de l’estructura de l’antic Ajuntament, aquesta actuació la posava de relleu l’equip de govern donat el ràpid deteriorament d’un dels edificis amb més valor històric de la població.
L’altra inversió més important per al 2016 serà la continuació en la canalització del carrer Victòria (Fase II) per un muntant de 297.940 € finançant-se aquest any amb una línia de crèdit a llarg termini per import de 250.000 €.
En el pressupost del 2016 s’obre també una nova partida de manteniment per al nou edifici del carrer Ametller (Hotel d’Entitats), el nou espai que pretén donar una ubicació física a tot el teixit associatiu planer, i Mercat Municipal, que també és de recent creació i no disposava fins ara de partida pròpia.
En l’apartat social es crea una línia de subvenció de 45.000 € per poder rebaixar les quotes als usuaris del Centre de Dia.
Es consolida la partida per a l’Smartcentre, donant èmfasi als serveis de divulgació de la cultura, emprenedoria (coworking) i servei d’accés a les noves tecnologies. S’incrementa la partida amb 5.000 € a l’Escola de Música com a aposta clara per poder gaudir dels ensenyaments musicals al nostre poble.
En l’apartat de festes i fires, es mantenen els pressupostos ajustats de la Fira de l’Oli Novell, 50.000 €, les Festes Majors, 120.000 € i les festes populars, 15.000 €.
El pressupost també aposta per donar continuïtat a la rica vida social de què gaudeix el municipi, en aquest sentit, les entitats culturals i esportives continuen rebent subvencions de l’Ajuntament, 28.700 €.
Els manteniments bàsics del dia a dia a Santa Bàrbara segueixen també enduent-se una part important del pressupost municipal, en aquest sentit destacaríem la recollida d’escombraries, 187.000 €, 65.000 € en energia elèctrica de carrers, neteja i condicionament d’edificis municipals 63.000 €, servei de recaptació BASE 48.000 € o manteniment de carrers i places 40.000 €.
El comptes municipals contemplen també una rebaixa del 5,88% a l’IBI urbà, que passarà d’un coeficient sobre el valor cadastral del 0,85% al 0,80%. Referent a aquest impost, es va anunciar que en el proper exercici es fraccionaria el pagament amb dos rebuts sense aplicar cap cost per al contribuent.

Segons ha informat el regidor d’Hisenda planer, Joan Abella, properament i a les tothom que vulgui podrà consultar el detall dels pressupostos a la pàgina web municipal des del portal de transparència.