Posts

La terrissa i els molins d’oli protagonistes de les Jornades Europees del Patrimoni 2015

fira-terrissa_pag_2066_1La Galera i Alcanar organitzen aquest cap de setmana rutes per un taller de terrissa i per diferents molins d’oli.

(Redacció/J.Roig).-El passat mes de setembre i al decurs de tot aquest mes d’octubre, la Taula del Sénia, Ajuntaments i Entitats organitzen les Jornades Europees del Patrimoni 2015 dedicat aquesta vegada al Patrimoni Industrial Territori Sénia.

En el Territori Sénia (Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó) hi ha un important patrimoni industrial, del qual cal destacar els antics molins situats al costat dels rius Sénia, Cervol i Matarranya. A més, molts municipis han organitzat activitats divulgatives del seu variat patrimoni industrial. Així doncs, coordinats per la mancomunitat Taula del Sénia, ajuntaments i associacions han preparat aquestes Jornades, amb el desig de donar a conèixer el seu ric patrimoni industrial .
Aquest cap de setmana, el torn per mostrar aquest patrimoni és per a La Galera i Alcanar.
La Galera organitza una visita a les instal•lacions de la darrera terrisseria en actiu, no solament al municipi, sinó a tota la comarca del Montsià
Durant la jornada, que començarà aquest dissabte, 3 d’octubre a les 6 de la tarda, s’explicarà la seva evolució des del segle XVIII fins a l’actualitat i s’acabarà fent una demostració al torn de com s’elabora una peça de terrissa. La participació és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament. El punt de sortida serà el mateix obrador terrisser de J. Cortiella al carrer de La Creu, 70.

A Alcanar la Jornada es farà diumenge 4 d’octubre i servirà per conèixer l’evolució dels diferents mecanismes utilitzats al llarg del temps per tal d’elaborar l’oli d’oliva, visitant alguns dels molins que encara es conserven i que daten des del segle XIX fins a mitjans del s. XX. Es troben situats dintre del nucli urbà d’Alcanar, sent clars testimonis de l’activitat agrícola i econòmica d’aquells temps.
En aquest cas, la ruta sortirà des de davant de l’ajuntament d’Alcanar a les 9 del matí. La ruta té una durada prevista de 4 hores. També cal inscriure’s prèviament, encara que la participació és gratuïta.

L’actriu planera Marité Queral, farà tallers de creativitat per a nens.

mar1 mar2Aprofitarà el mes de Juliol per impartir aquests tallers a Amposta i a Alcanar

L’objectiu es descobrir la creativitat dels petits a partir del joc, el teatre la música i el moviment introduint bases de la meditació a partir de contes dinàmics

(J.Roig/T.G.).-Marité Queral,  intrèpida planera, actriu i ballarina, que actualment forma part de la companyia del Plata Cabaret de Saragossa, vol anar més enllà en la seua projecció artística i des de la preparació meditativa, transmetre l’experiència i coneixements escènics adquirits, per això està compaginant el seu treball a la popular sala de la capital aragonesa, amb la direcció  d’un laboratori de dansa teatral energètica per a adults.
A banda d’aquesta experiència docent, Marité està preparant també un taller anomenant Imaginació, dirigit a nens de 4 a 9 anys, per treballar la creativitat dels petits, a partir del joc, el teatre la música i el moviment, introduint bases de la meditació Taoista a partir de contes dinàmics i divertits jocs, on els nens coneixeran els colors i els animals dels sons curatius taoistes, de manera que el  nen pugui aprendre a desenvolupar el seu potencial creatiu, d’una manera divertida, dinàmica i amb consciència.

Aquest estiu l’artista planera  portarà a terme aquestes tallers a dos municipis de les Terres de l’Ebre. Primer ho farà a Amposta, del 6 al 9 de Juliol i a Alcanar del 27 al 30 del mateix mes.
Les persones que estiguin interessades en portar als seus fills a aquesta activitat estiuenca poden demanar més informació al telèfon 675224683 o enviar un correu a maritequeral@gmail.com.

Marité Queral, porta treballant en les Arts escèniques des de fa més de 10 anys, ha treballat per separat la dansa i la interpretació, i finalment ha descobert, en el seu procés, la seva veritable vocació: la dansa teatral energètica i que ara  complementa amb aquests tallers.

L’ermita del Remei d ‘Alcanar es declarada “Bé Cultural d’Interès Local”

ermita-del-remei-alcanar-2021-x-969

Ermita del Remei(Foto:blocs.xtec.cat )

Gràcies a la protecció legal que li atorga la declaració de BCIL, l’Ermita serà objecte d’una especial protecció.

(Redacció/J.Roig).-En l’últim Ple celebrat a l’Ajuntament d’Alcanar, es va aprovar per unanimitat declarar l’Ermita del Remei com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La declaració inclou l’Ermita del Remei, la casa de l’ermità i l’entorn com a conjunt arquitectònic-paisatgístic.

Aquest reconeixement dels valors històric i arquitectònic i del seu entorn, arriba després dels informes favorables realitzats pels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre del Departament de Cultura i pel Museu de les Terres de l’Ebre.

Bé Cultural d’Interès Local és una categoria de protecció del patrimoni cultural català, atorgada a un bé, tant moble com immoble. La consideració com a BCIL comportarà la inclusió de l’Ermita del Remei en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

CiU vol que l’alcalde d’Alcanar desmenteixi que el partit està al darrere de la denúncia sobre presumptes irregularitats

montserrat

Foto: Alfons Montserrat

Alcanar (ACN).- El grup municipal de CiU a Alcanar exigeix a l’alcalde, Alfons Montserrat (ERC), que desmenteixi públicament que la federació estigui al darrere de la denúncia sobre presumptes irregularitats en una quinzena d’adjudicacions i serveis municipals, que investiga el jutjat número 4 d’Amposta. La regidora de CiU Tere Lange ha insistit que el partit no hi té res a veure i ha defensat que la denúncia la va interposar “lliurement” un afiliat a CiU. Després de l’entrada de la policia judicial al consistori canareu per tal de requerir diversa documentació, el batlle va assegurar que el cas era una “maniobra política d’assetjament i de desprestigi personal”, que amagava interessos partidistes de l’oposició.

Els regidors de CiU de l’Ajuntament d’Alcanar (Montsià) s’han desmarcat novament aquest dimarts de la denúncia d’un militant de la federació, i han demanat que es “respecti” la llibertat dels ciutadans a exercir els seus drets. “Cap dels tres regidors hem denunciat ningú ni hem animat a fer-ho i, qui ho ha fet, ho ha fet lliurement”, ha insistit Lage.

La regidora ha criticat que l’alcalde apuntés directament a CiU de forma “tendenciosa”, i proferint acusacions “infundades”. A més, ha acusat el govern municipal d’opacitat informativa. “Hem demanat molta informació, i la que hem obtingut ha estat molt limitada i a través d’instàncies a l’alcalde”, ha afegit.

“Nosaltres no utilitzem cap mètode brut ni pervers, sinó que confiem en la justícia”, ha asseverat. La regidora s’ha mostrat “dolguda” per les acusacions i ha opinat que l’alcalde pretén “desviar l’atenció” de la intervenció policial. “L’Ajuntament ha estat intervingut i, si l’alcalde està tan tranquil i espera passar la prova del cotó, a nosaltres que ens deixi estar”, ha reblat.