Posts

Santa Bàrbara aprova, per unanimitat, una moció per demanar a Sorea que faci un estudi sobre l’estat de la xarxa de distribució d’aigua.

Proves d’aforament d’aigua al nou pou de Santa Bàrbara, desembre 2004. (Foto:J.Roig)

Es calcula que hi ha pèrdues de fins als 60 per cent i tots els grups amb representació al nostre ajuntament creuen que cal començar a actuar per posar-hi remei.

(J.Roig).-Els tres partits que tenen representació a l’ajuntament de Santa Bàrbara, PDEcat Esquerra Planera i PPC, estan d’acord que, essent l’aigua un bé escàs, cal prendre mesures per tal d’aconseguir-ne el màxim estalvi, després que cada vegada sembla ser més certa la teoria que hi ha pèrdues de fins al 60 per cent per les obsoletes canonades de distribució de l’aigua potable municipal.

Per això, totes tres formacions van donar suport a la moció presentada pel grup d’Esquerra Planera on, després d’una sèrie de consideracions, demanen a l’empresa Sorea, encarregada de gestionar el servei d’aigües municipal, la realització d’un estudi acurat i un treball de recerca per conèixer qui és l’estat real de la xarxa de distribució i les pèrdues que sofreix, “per tal que, a partir d’aquest estudi, l’ajuntament pugui pressupostar i planificar solucions a mitjà termini”. Aquestes eren les paraules amb què acabava la moció que l’alcalde, Alfred Blanch, va llegir al ple del passat dijous.

Manel Crespo, portaveu del grup d’EP se sentia satisfet de que la seva proposta hagi estat consensuada per la resta de formacions perquè és una mesura que no solament portarà a un estalvi d’aigua, sinó també de consum elèctric perquè, si s’eviten les importants pèrdues d’aigua, també s’evitarà bombament des del pou. A més, s’aprofitaria per canviar les polèmiques canonades de fibrociment.

Segons va dir l’alcalde al mateix ple, els primers contactes amb l’empresa Sorea per exposar-los-hi la petició ja s’han produït.

El Mas de Barberans retira les restes de les antigues canonades que porten l’aigua potable al poble.

PacoMarc-XapadaS

Detall de la canalització de l’aigua de la Font del Bosc fins al Mas de Barberans (Foto: pelport.blogspot)

El municipi  canalitza l’aigua fins  al poble des de 5 fonts situades a diferents indrets  dels Ports, gràcies a la concessió atorgada l’any 1871

La obsolescència dels materials emprats el segle passat, va fer necessari canviar-los per altres més pràctics  i ara, gràcies a l’obra social de La Caixa  i amb la  col·laboració del Parc Natural del Ports, s’han pogut retirar les restes dels antics.

(J.Roig/T.G).-Des de l’any 1876, cinc fonts han estat els pilars del subministrament d’aigua de boca al municipi del Mas de Barberans: la Font del Boix, la Font del Bosc, la Font Cendrosa, la Font d’Onofre i la Font d’Aliau.
De fet el Mas de Barberans va ser  un dels primers  municipis ebrencs que va disposar d’aquest servei gràcies a la canalització de més de 13 kilòmetres de  sèquies  que transportaven l’aigua des de les fonts fins al municipi. Al decurs dels anys aquest sistema de conducció ha anat millorant-se  i s’han substituït  els materials utilitzats, especialment  les  canonades emprades a les zones més difícils, per materials més eficients com el pvc.

Ara i  segons que ens confirmava l’alcalde del municipi Josep Mª Lleixà, el Parc Natural del Ports a través de l’Obra Social “La Caixa”, ha procedit a  recollir les restes de les antigues sèquies de la zona de la Font del Bosc que al llarg del temps la Societat d’Aigua havia anat construint i que actualment es troben en desús.

El Mas de Barberans va regularitzar el  servei domiciliari d’aigua potable essent a alcalde Damià Lleixà i Bertomeu quant el  13 de març de 1871 aconseguia la concessió del Govern de la Província de les 5 fonts esmentades , i el 27 de setembre de 1873, es constituí una agrupació de veïns mitjançant escriptura atorgada pel Notari de La Sénia i ratificada la concessió amb efectes retroactius el 25 d’agost de 1944 per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Avui, el subministrament de l’aigua al Mas de Barberans és totalment independent de l’Ajuntament, està funcionant de manera autònoma per la Societat d’Aigües Potables, que és l’encarregada de fer el subministrament i d’arranjar la conducció

El rebut de l ‘aigua pujarà el 2014 pel dèficit tarifari

jordi boronat 2013

Jordi Boronat,alcalde de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

L ‘alcalde recorda però,que la resta d’impostos farà 4 anys que no s ‘apugen.

(J.Roig/T.G.).-L’ alcalde de Santa Bàrbara,Jordi Boronat ha explicat el perquè  del augment  del 10 per cent que patirà el rebut  de l’aigua el 2014 per als veïns del municipi  i que va ser aprovat,juntament amb la resta d’ordenances  fiscals municipals ,al darrer ple celebrat el passat dijous.

L ‘alcalde destacava que aquesta és l’ única taxa que patirà un augment ,necessari pel  “dèficit tarifari”, va dir i que s’ aplicarà als diferents trams de consum d’aigua potable.  Boronat també va dir que  s’ augmentarà la que s’aplica a la depuració d ‘aigües residuals,tot i que aquesta només afecta a les empreses ubicades al polígon industrial Barranc de Lledó. “Cal recordar a la gent però,que tret  d’aquestes,la resta de taxes municipals des de fa 4 anys es congelen”,defensava.

L ‘alcalde planer afegia que l ‘equip de govern que presideix és conscient de que,  en aquest moments de dificultats econòmiques per a la  majoria de famílies ,no es pot augmentar la pressió fiscal  i  per tant cal esmerçar esforços per gestionar lo millor possible els recursos  per tal de poder seguir fent  inversions “que és lo que estem fent    aquests darreres temps. Als pressupostos del 2014 seguirem en aquesta línia i jo crec que hi haurà sorpreses en aquest sentit” concloïa.

Boronat va aprofitar també per explicar el conveni aprovat  entre l ‘ajuntament i el Consell Comarcal  del Montsià  mitjança el qual ,el Code es farà  càrrec la gestió de la depuradora    del polígon industrial un cop sigui  operativa.

Unitat Planera creu que és desmesurat l ‘augment del 10 per cent en la taxa d’ aigua que preveu les noves ordenances municipals 2014

DSCN30631(J.Roig).-En el ple celebrat el passat dijous a l ‘ajuntament de Santa Bàrbara,un dels punts que no van ser aprovats pel grup d’Unitat Planera  va ser el referit a les ordenances municipals.
Segons va explicar el portaveu del grup,Fernando Llombart desprès del ple ,es van abstenir  a la votació  perquè  el h i sembla  desmesurat l ‘augment del 10 per cent en el preu del subministrament d ‘aigua potable  que contempla .Segons Llombart  els raonaments exposats per l ‘equip de govern per justificar aquest augment no els hi ha semblat  prou convincents, a part   de que  no havien “tingut prou temps per esbrinar   el perquè de l’augment” que sembla  podria ser  necessari per tal de reduir el desfase que hi ha entre el que es paga i lo que costa el servei.

Unitat Planera si que es va sumar a l ‘aprovació de la moció a favor per la reivindicació del paper tradicional de les activitats ramaderes amb bous braus al territori perquè consideren que no té cap sentit l ‘activitat ramadera si no hi ha recursos per poder-ne assegurar la subsistència  com els que duien a terme les ramaderies d’ Alfara  i ara suspeses per ordre judicial .

Llombart també va dir que creu que la nova llei que regula les festes tradicionals amb bous ha nascut amb defectes “si a la primera de canvi ja surten problemes. Cal mirar de combinar el respecte als animals amb l ‘aprofitament d ‘aquest recurs ramader” concloïa.