Posts

Iberolei, guardonat com el millor oli a la Fira de l’oli i de la garrofa.

Foto: Lluís C.

Ha guanyat el XXXIV concurs de tast d’oli de les Terres de l’Ebre.

Assistir a l’Oliva Japan Internacional o el concurs International Les Olivalies de França són alguns dels premis rebuts.

(T.G.) L’oli de les Terres de l’Ebre és un dels més apreciats de Catalunya, almenys així ho pensem al nostre territori, on se’n fabrica de molt bona qualitat, bona mostra d’això és  la dificultat que han tingut els experts tastadors que formaven part del jurat del concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre  que s’organitza en motiu de la Fira de l’oli i la Garrofa a Jesús i que s’ha portat a terme aquest cap de setmana.

Finalment Iberolei l’oli elaborat per la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara,  ha estat l’oli escollit com el millor amb dues modalitats; la del millor oli i també la del millor oli verge extra de la DOP Terres de l’Ebre.

Però, quins són els atributs que han detectats els experts catadors amb aquest oli?  Entre els trets més apreciats, el seu equilibri amb els atributs i un petit gust de poma i plàtan, amarg i picant en justa mesura, elaborat amb varietats sevillenca, morruda i farga.

Els guardons que s’emporta aquest oli , són la inscripció a l’Oliva Japan Internacional, un prestigiós concurs que es fa cada any al Japó i el Concurs International Les Olivalies que se celebra a França. També un lot de medalles per a l’embotella’t, acreditant el millor de l’edició i una compra d’ampolles per part dels organitzadors.

En aquest concurs de Tast, també es van premiar els olis Colomé Mulet de Campredó en una nova modalitat encetada aquest any al concurs, el millor oli verge extraecològic; el premi al millor oli sense DOP fou per al Molí del Llarg de Tortosa; el millor oli fora de les Terres de l’Ebre per al Gran Degustus de la Granadella i en la categoria de collita pròpia fou per a Francesc Cid Fortuño de Xerta.

Els premis es van atorgar el passat diumenge dia 25 de febrer en el marc de la XXIII Fira de l’Oli i la II Fira de la Garrofa de les Terres de l’Ebre, i va comptar amb Ramon Fàbregues, pagès que tota la vida s’ha dedicat a la terra i impulsor dels inicis de la fira.

L’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara comença la campanya de l’oliva

capturadaA finals de la passada setmana es van començar a entrar les primeres olives i aquesta s’obre els dilluns, dimecres i divendres.

Donada l’especificitat de la campanya i en funció del volum d’entrades s’obrirà més o menys dies a la setmana.

(J.Roig/T.G.).-El passat dijous, 13 d’octubre la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara encetava la campanya oleícola 2016-2017 i obria les instal•lacions als productors per que es puguin començar a entrar les primeres olives de la temporada.
Així ho confirmava a la nostra emissora el gerent de l’entitat, Josep Lluis Cardona, qui advertia que la perllongada sequera dels darrers mesos ha trencat tots els cicles normals de maduració del fruit i això provoca una incertesa en l’evolució del procés òptim per procedir a la seua recollida. Per aquest motiu i de moment, la cooperativa va obrir el passat dijous i divendres i, a partir d’aquesta, obrirà els dilluns, dimecres i divendres. “En funció del volum d’entrades obrirem més o menys dies”, apuntava Cardona.
Recordem que la passada setmana ja informàvem de que la sequera provocarà una minva important en la producció oleícola que s’esperava per a la campanya 2016-2017. Una reducció que podria estar en torn al 15 o el 20 per cent i que deixaria lluny les espectatives dels 13 milions de quilos d’olives que l’Agrícola del Camp preveia processar enguany.
De fet es pot observar com les varietats més primerenques com la sevillenca, molt present a l’àrea d’incidència de la cooperativa, estan pràcticament amb la pell i el pinyol. Segons alguns productors l’esperança estaria en que, les darreres pluges  puguin fer augmentar el volum d’altres varietats com la morruda que té un procés de maduració més tardà.

L’oli Iberolei, el millor al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre

OLI GUANYADOR CONCURS DE TASTL’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara guanya el XXXII Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre amb el seu Iberolei d’oliva morruda.

El tast s’enmarca en la Fira de l’Oli de Jesus, celebrat aquest passat cap de setmana.

(J.Roig/Redacció).-L’oli Iberolei de la modalitat morruda de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara s’ha endut el premi al millor oli del XXXII Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre en el marc de la Fira de l’Oli de Jesús. Aquest oli, considerat també el millor en la modalitat verge extra de productors envasadors de la DOP Baix Ebre-Montsià, va arribar a la final del tast, organitzada al Museu de l’Oli de la cooperativa Soldebre, que va comptar amb la participació d’onze experts tastadors, una vegada superada una fase prèvia amb gairebé una setantena de mostres presentades.

“Aquest premi significa que s’està fent bona feina i que les cooperatives cada cop prioritzen més la qualitat”, ha reconegut Jaume Roé, president de la cooperativa guanyadora. Josep Lluís Cardona, el gerent de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara ha explicat l’oli premiat “és un oli intens en nas i boca, afruitat, que ressalta les característiques amargues i picants”.

En una escala de l’1 al 9 s’atorga un valor a cada oli i se’n considera, especialment, el seu sabor, el punt d’afruitat, d’amarg i de picant.
El fet d’organitzar el concurs unes hores abans de la inauguració de la fira, tot i que els
premis van ser lliurats, com sempre, diumenge al matí, s’ha pensat com una manera més d’ajudar a promocionar el producte dins la mateixa fira i poder presentar-lo en l’espai Àgora que divendres al matí va obrir portes amb una sessió professional.

El jurat va donar també el premi al millor oli d’oliva verge extra de la DOP Terra Alta a Rius d’Or (empeltre) de la Fatarella; el millor sense DOP, a l’Oli del Mar (farga), d’Ebrethink SL, del Baix Ebre; el de productors envasadors de collita pròpia, a Oleum Naturale By Mas Roquell, de Rasquera; i el de productors particulars de collita pròpia, a Francesc Cid, de Xerta.

 

Fusió històrica de cooperatives: La Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara absorbeix la de Freginals.

COOPERATIVA MOLL DESCARREGA

Moll de descàrrega de l’Agrícola del Camp (Foto: J.Roig)

Els nous socis s’integren amb tot els drets i obligacions i a canvi la Cooperativa de Freginals aporta el capital social i el patrimoni

La fusió per absorció es va aprovar per una ampla majoria en les juntes paral•leles i extraordinàries que van fer les dues entitats el passat diumenge.

El conveni de fusió serà efectiu a partir de l’1 d’octubre

(J.Roig/T.G.).-En la junta general extraordinària convocada aquest passat diumenge per la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, es va aprovar la integració de la Cooperativa Agrícola de Freginals a l’entitat planera. De fet, des de l’octubre de l’any 2009, ja hi havia una fusió comercial amb la Cooperativa de Freginals.

Josep Lluis Cardona, gerent de la cooperativa de Santa Bàrbara, explicava a La Plana Ràdio que fa aproximadament un any van rebre la petició de l’entitat freginalenca, entitat sanejada però que degut a la situació del món oleícola actual, precisava algun acord d’aquest tipus, pel poc potencial productiu que havia tingut els darrers anys a conseqüència del descens de producció, l’envelliment dels socis i la situació en general del sector oleícola entre altres.

El procés d’integració, que ha estat tutelat pels experts de la Federació de Cooperatives, que s’han encarregat d’avaluar la situació de la Cooperativa de Freginals amb un resultat positiu, es produeix baix la fórmula de Fusió per Absorció i es va aprovar a les juntes paral•leles i extraordinàries que van fer les dues entitats, amb el resultat de 217 vots a favor i 40 en contra a la cooperativa planera i per 95 a favor contra 7 de negatius, a la de Freginals.

Cardona explicava que amb aquest conveni de fusió, que no tindrà cap cost per a cap de les dues entitats, els socis de Freginals passen automàticament a formar part de l’Agrícola del Camp amb tots els drets i obligacions. Mantindran la seua marca d’oli i els associats disposaran d’un servei de recollida d’olives per la gent més gran, també el de venta de fitosanitaris, així com la secció de crèdit. A canvi la Cooperativa de Freginals aporta el capital social i el patrimoni.

El gerent de la cooperativa planera també explicava que, dins el conveni de fusió, hi ha un punt important, la prioritat que tindria l’ajuntament de Freginals en cas que s’hagués de vendre l’edifici de la cooperativa local.

La fusió oficial serà efectiva a partir de l’1 d’Octubre desprès de superar tot el procés administratiu i legal que requereix l’operació.