La Diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntaments 16,6 MEUR dins del PAM 2013

dip.

Diputació de Tarragona (Foto:Poblesdecatalunya.cat)

9,6 MEUR es destinaran a inversions i 7 MEUR serviran per fer front a la despesa corrent dels consistoris

(ACN).- La Diputació de Tarragona ha aprovat en el ple d’aquest divendres la distribució dels recursos del Pla d’Actuació Municipal (PAM) per aquest any 2013, que ascendeix a 16,6 milions d’euros, un 35,56% més que el pla del darrer període. Els ajuntaments de la demarcació han fet 200 peticions. La dotació per a noves inversions és de 9,65 milions d’euros mentre que 6,95 milions d’euros més serviran als consistoris per fer front a les partides de despesa corrent. L’augment significatiu de la dotació del PAM s’ha pogut fer, segons el president de l’ens provincial, Josep Poblet, gràcies al reajustament i la reordenació dels recursos i organismes de la Diputació, buscant el benefici del món local.

Els prop de 17 milions d’euros que es posaran de forma “immediata” a disposició dels ajuntaments, serviran per poder engegar noves inversions als municipis i també ajudar els consistoris a fer front a la despesa corrent que acumulen amb la greu situació econòmica per la qual passen les administracions locals. Aquesta dotació forma part dels 73,5 milions d’euros que la Diputació de Tarragona té previst destinar als plans d’actuació municipal fins a l’any 2017. Segons ha explicat el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es pot garantir una inversió de 61 milions dins els exercicis de mandat de l’actual equip de govern. Tot i això s’ha previst una partida de 12,5 milions d’euros més per al 2017.

La dotació del PAM per al període 2012-2017 és un 35,56% més alta que en l’últim pla d’actuació, seguint complint amb “l’esforç” per part de l’ens provincial d’incrementar, període rere període, la dotació del PAM. “La gràfica del PAM de la Diputació va amunt com si no hi hagués problemes, tot i que n’hi ha i d’importants, però els hem pogut capejar”, ha destacat Poblet. “És un goig poder exhibir aquests números en temps de tantes dificultats perquè és complicat donar-hi contingut real”, ha afegit.

Poblet ha assenyalat que la dotació del PAM ha estat possible gràcies al reajustament i la reordenació dels recursos i organismes de la Diputació. “Quan comences a fer una llarga llista de les coses que s’han fet per obtenir recursos des de la pròpia estructura i per tenir sanejada la casa, és un arbre molt gran que invoca molts imputs que tots es conjuminen per fer arribar el màxim de recursos als ajuntaments”, ha assegurat. Malgrat que s’han fet molts ajustaments, el president de la Diputació de Tarragona també recorda que altres actuacions s’han incrementat, com l’ajuda a Càritas, els plans d’ocupació, les ajudes socials o l’aportació als bancs d’aliments.

Els ajuntaments han fet 200 peticions per acollir-se al PAM 2013. Les sol·licitud per fer front als càrrecs derivats de la reparació, manteniment, i conservació d’edificis, espais i equipaments i aquells relacions amb el manteniment de l’enllumenat públic, han estat subvencionades al 100% per la Diputació. En total la dotació per al programa de despeses corrents és de 6,95 milions d’euros. Pel que fa a l’execució de noves obres o l’adquisició de béns que afectin a la competència municipal, es farà una aportació de 9,65 milions d’euros.

Poblet ha destacat que aquest darrer trimestre de 2013, els ajuntaments de la demarcació rebran un gran impuls econòmic, no només amb les dotacions del PAM sinó també perquè el Govern s’ha compromès a pagar abans de final d’any els deutes pendents amb els consistoris.