L’ oli a l ‘engròs i en origen s ‘està pagant a més de 3 euros el quilo

Diposits de l’ oli a granel a l’ Agricola del Camp (Foto :J.Roig)

La mala collita a Andalusia,beneficia a l’ oli ebrenc.
Per a que aquest cultiu fora rentable ,el preu s’ hauria de mantenir,com a mínim a 2 euros el quilo.

(J.Roig/T.G.).-La baixa producció que tindrà enguany la principal zona oleícola espanyola,localitzada entre les províncies de Jaén i Còrdova,està  afavorint que el preu de l’ oli en origen i a l ‘engròs s’ hagi recuperat desprès  d’ uns anys sota mínims.

La nostra habitual font d ‘informació sobre el sector,J. Lluís Cardona, gerent de l’ Agrícola del Camp de Santa Bàrbara ,ens explicava que  a Jaén, per exemple ,enguany  la collita minvarà fins a un 80 per cent respecte a anyades anteriors ,fet que ha provocat  una revalorització significativa dels olis que  es produeixen a  altres regions oleícoles com la nostra.
Tot i que el preu està variant d’ un dia per a l ‘altre,ara mateix  el de l’ oli que es ven a granel està fluctuant entre els  2’70 i els 3’20 euros quilo,depenent de les qualitats.

El gerent de la cooperativa planera,tot i aquesta bona ratxa, no volia ser massa optimista perquè deia que aquests bons preus són inestables i puntuals. Cardona deia  que per a que el cultiu fora rendible el preu de l’ oli  s’ hauria d ‘estabilitzar ,mínim,en dos euros quilo. Per sota d ‘aquest preu,els costos de producció superen els guanys,afirmava.

En quant als preus de l ‘oli envasat,de moment,no s’ han vist afectats d’ igual forma, ja que les variacions del preus,tant en l’ increment com el descens,sempre  es deixa notar més tard.”És curiós comprovar com ara s ‘esta pagant més car l’ oli a granel que no pas l’envasat , quant lo habitual és que sigui a l ‘inrevés” concloïa Cardona.