El sector dels cítrics de les Terres de l’Ebre tem que el descens de la producció no ajudi a millorar els preus

Comença la campanya de recol·lecció de mandarines i taronges amb una previsió total de collita de 180.000 tones

(ACN).– La previsió d’un descens en la producció de cítrics, especialment de mandarines, pot acabar no ajudant als productors, cooperatives i empreses de les Terres de l’Ebre a l’hora de millorar els preus de venda als mercats internacionals després l’última nefasta temporada. La collita de mandarines pot caure en més d’un 30% respecte l’anterior i situar-se en les 120.000 tones, mentre les taronges, que van patir una forta davallada, podrien incrementar per sobre del 20% i arribar a les 60.000 tones. Malgrat això, el clima encara poc fred a centre Europa i, sobretot, la imposició de preus baixos per part de les grans distribuïdores poden agreujar la situació d’un sector molt tocat per l’última campanya.
Enguany les previsions de producció es queden per sota de les de la campanya passada.

En el cas de les clementines varietat ‘nules’, les més esteses, al voltant del 30% menys i, en alguns casos puntuals, només un 15%, segons les xifres que baralla la Cooperativa Soldebre, la més important del territori en el sector, i el sindicat Unió de Pagesos (UP). En canvi, les taronges -que es podrien començar a collir la setmana vinent-, podrien recuperar més d’un 20% de la producció habitual seguint la tradicional alternança cíclica d’aquest conreu després d’una anterior collita força fluixa.

Tot i que la campanya ha arrencat, de moment, sense gran sobresalts, el sector no es mostra en absolut optimista sobre la seva possible evolució. “Hem detectat un cert dinamisme en la sortida de la producció. Però si no canvia el temps a Europa el consum va cap a mínims”, ha subratllat amb preocupació el gerent de la Cooperativa Soldebre, Josep Estrada.

No serà aquesta, definitivament, una collita “extraordinària”, però, al mateix temps, confien els productors en no repetir el “caos” viscut fa un any. Tot i les relatives altes temperatures per l’època, l’inici de la collita no s’ha retardat. Un factor que, unit a l’elevada producció dels arbres, va provocar la passada campanya la sortida massiva i en el mateix moment de la fruita ebrenca cap als mercats europeus, contribuint a la seva saturació i a una ostensible caiguda de preus. A finals de gener, quan acabava la recol·lecció, un 50% de la fruita encara estava al arbre, ha recordat Estrada.