L ‘acord agrari entre la UE i Marroc no perjudicarà als oleïcultors

Dipòsits d’ oli a l’ interior de la Cooperativa Agrícola del Camp a Santa Bàrbara (Foto:LPR

Segons el gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara,en el sector de l ‘oli,Marroc no és competència.
El sector del cítric en canvi si que es podria veure perjudicat per l ‘acord que va entrar en vigor ara fa tres setmanes.

(J.Roig).-A principis d’ Octubre,Unió de Pagesos denunciava que l’acord agrari entre la UE i el Marroc  sobre mesures recíproques de liberalització del comerç de productes agraris  que va entrar  en vigor  el primer d ‘aquest mes, accentuaria  la competència deslleial que pateixen els productes catalans. I és que com recorden, les normes de producció europees d’aliments no són les mateixes que les d’aquests països, i que el que fa es legalitzar pràctiques il•legals que es venien realitzant en les importacions procedents del Marroc.
Entre els  productes que compten amb més protecció segons l’acord  i trobem la clementina a la que se li rebaixa un 30% el preu d’entrada als mercats de la Unió Europea i se li augmenta el contingent amb  45.000 tones anuals, i passaran de 130.000 a 175.000 que podran entrar des de el Marroc.
Consultat el gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara si aquest acord agrari entre la UE i Marroc podria perjudicar també  el sector oleícola,Josep Lluis Cardona deia que no creu que els perjudiqui ja que el tema de l’oli és totalment diferent al del cítric perquè encara que Marroc és un gran competidor en aquest sector ,en canvi en el de l ‘oli ,és més importador que no pas exportador,fins al punt de que la mateixa cooperativa planera té algun client a aquell país. Tot i que a llarg termini podria ser-ho ,avui per avui el Marroc no es competència per al sector oleícola,concloïa Cardona.
La collita de l’ oli a Santa Bàrbara  es va començar a arreplegar ja la setmana passada ,desprès que l’ Agrícola posés en marxa les instal•lacions en una campanya que tot i els contratemps meteorològics dels darrers mesos encara podria salvar-se en bona part i gracies a les pluges dels darrers dies .