La CE rectifica i aparca el seu pla de prohibir les setrilleres als bars i restaurants

CITRILLERBrussel·les admet que la seva proposta “no té un suport ampli” després de les queixes dels consumidors d’oli d’oliva i de governs com el britànic i l’alemany

Unió de Pagesos lamenta la mesura perquè el pla garantia que el producte que arribava al consumidor es corresponia amb el producte etiquetat com a oli d’oliva.

Redacció/J.Roig/ACN).- Indult europeu a les setrilleres. La Comissió Europea ha rectificat aquest dijous i finalment ha retirat  cautelarment  el seu polèmic pla per prohibir als bars i restaurants continuar servint l’oli d’oliva en setrilleres reutilitzables a partir de l’1 de gener del 2014. Brussel·les ha acabat cedint a les queixes dels consumidors i a la pressió d’alguns governs com l’alemany o el britànic, tot i que Espanya, Itàlia, Grècia i Portugal, els principals estats membres productors, havien donat suport a la mesura. L’eurocomissari d’Agricultura, el romanès Dacian Ciolos, ha admès que la seva proposta “no té un suport ampli” i l’aparca temporalment per discurtir-la amb el sector de l’hostaleria i els consumidors.

Qui ha dit ja la seua ha estat el sindicat Unió de Pagesos qui  lamenta que la Comissió Europea hagi pres aquesta decisió ja que  afecta tant a productors com a consumidors, tenint en compte que aquest organisme hauria de vetllar per garantir la qualitat i la traçabilitat dels productes agroalimentaris. Per al sindicat, la mesura de prohibir reutilitzar els envasos garantia que el producte que arribava al consumidor es corresponia amb el producte etiquetat com a oli d’oliva.

La mesura es va anunciar amb l’objectiu de garantir la qualitat i autenticitat de l’oli d’oliva, així com per millorar la higiene. Tot i que alguns països com Alemanya van votar en contra argumentant que es produirien més residus, la Comissió Europea es va basar en mesures introduïdes per Portugal l’any 2005, on es produeixin ampolles de 250 ml de baix cost i sense perjudicar el medi ambient.