Unió de Pagesos estima una pèrdua del 50% en la collita d’olives a les comarques del Baix Ebre i Montsià

moscaLes perdues són com a conseqüència de la greu afectació de la mosca de l’oliva, la sequera i el vent

Unió de Pagesos calcula que la pèrdua de la collita d’olives d’aquesta campanya serà a tot Catalunya del 38%.

(Redacció).-La demarcació de Tarragona, i especialment les Terres de l’Ebre, és la més afectada per la mosca de l’olivera. A les comarques del Baix Ebre i Montsià s’espera una davallada mínima de la collita del 50% per aquest motiu, i a la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat, del 40%. A més, les fortes ventades i la sequera patida en els mesos de tardor en determinades zones productores han agreujat més els efectes de la mosca, provocant una caiguda encara més important d’olives.

A les comarques de l’Ebre s’hauran perdut unes 27.934 tones d’olives, el que suposa una pèrdua econòmica de 8,38 milions d’euros per als productors. En el total de la demarcació de Tarragona, el sindicat estima que la pèrdua haurà estat del 53% de la collita que hi havia a l’arbre a l’agost, amb una davallada de 32.354 tones i pèrdues de 9,71 milions d’euros. A les comarques del Camp de Tarragona les pèrdues se situen entre el 30% a la Conca de Barberà, el 20% a l’Alt Camp i Tarragonès, i el 15% al Baix Camp, tot i que als municipis sense reg de suport la sequera ha provocat una major caiguda de l’oliva que estava afectada per la mosca.

Per a Unió de Pagesos, la dràstica reducció de mitjans econòmics i materials destinats a la lluita contra la mosca de l’oliva, primer per part de l’administració de l’Estat i després per part del departament d’Agricultura, ha estat determinant en l’augment de l’afectació en aquesta campanya. El Departament no ha considerat prou la importància d’aquest tractament en el sector de l’oli d’oliva a Catalunya. El sindicat considera que cal obrir un debat de tot el sector i l’administració per tal de garantir que estaran disponibles els recursos necessaris per a uns tractaments col·lectius suficients i per a la millora de la investigació i recerca en mètodes alternatius de lluita.

Unió de Pagesos recorda que la davallada de la producció d’oliva a Catalunya s’ha produït en un context de collita rècord en el conjunt de l’Estat (es preveu una producció de 1.545.000 tones, segons el Ministeri). Tot i el bon ritme de les sortides d’oli d’oliva segons la Agencia del Aceite de Oliva, el preu de l’oli a sortida de molí s’ha reduït dels 2,38 euros el quilo d’oli verge extra a inici de campanya (octubre del 2013) als 2,06 euros el quilo aquesta setmana, situant de nou el preu per sota costos de producció.