Denuncien els actes taurins de l’Ampolla per fer caure bous al mar i permetre la participació de menors

Foto: ACN

ACTYMA interposa una denúncia davant la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre pels correbous organitzats el passat 23 de juny, durant les festes de Sant Joan

L’Ampolla (ACN).- L’Associació Contra la Tortura i el Maltractament als Animals (ACTYMA) ha denunciat davant la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre l’organització, els responsables de controlar l’espectacle i la comissió de bous per la celebració dels actes taurins que van tenir lloc a l’Ampolla (Baix Ebre) el passat 23 de juny, durant les festes de Sant Joan.

L’entitat els acusa d’infringir la Llei 34/2010, que regula els correbous, en aspectes com fer caure els bous al mar per rescatar-los, posteriorment, des d’una embarcació amb una corda lligada al coll així com la participació de menors de catorze anys. L’entitat ha aportat un DVD gravat amb tecnologia GPS per fer constar el temps i el lloc dels fets

L’entitat denunciant reclama al Govern que s’iniciï un expedient sancionador pels fets denunciats i que es determini la presumpta responsabilitat, solidària o subsidiària, de l’ Ajuntament de l’Ampolla, atesa seva unció ‘in vigilando’ del compliment de la legalitat vigent.

Segons argumenta ACTYMA en la seva denúncia, la plaça on se celebren aquests espectacles amb toros, està situada en el moll del port de l’Ampolla, un espai semicircular amb una obertura al mar. Cap allí es “dirigeixen” els bous caient al mar. Seguidament, relaten, des d’una barcassa l’atrapen i el pesquen per les banyes amb una corda, remolcant-lo fins la rampa del moll, on torna a la plaça per continuar el festeig.

Es tracta, segons l’entitat animalista, d’una modalitat “irregular”, d’acord amb la llei catalana, que estableix una variant de “toros a la platja però no de toros al mar”, a diferència del País Valencià”. A més, denuncien la “mala praxi” en la recuperació d’alguns toros al mar per part dels controladors de l’espectacle i la comissió de bous, atès que s’utilitza un mètode de pescar l’animal passant-li una corda pel coll “amb l’evident perill d’asfixiar-lo provocant l’ofegament del toro”.

No només això. La denúncia també retreu a la comissió i la persona experta en toros no haver fet sortir als menors de catorze anys de la part del cadafal amb accés a la plaça per als participants, amb el “greu perill” de rebre cornades entre els barrots. Tampoc, sostenen, es va evitar que en diverses ocasions els nens pugessin a la llanxa amb la comissió de toros per a rescatar als animals del mar, “arriscant als nens i infringint la Llei”.

També subratllen que es van continuar venent begudes alcohòliques al propi recinte de la plaça de bous, “consumint cervesa alguns dels participants, podent arribar a el suficient estat d’embriaguesa per a exposar-se a perill”. Els animalistes relaten també que “diversos participants van utilitzar pals innecessàriament en aquests correbous amb la presumpta intenció d’increpar als toros”.

La denúncia s’ha presentat amb un DVD adjunt gravat amb tecnologia GPS per indicar el temps i el lloc de les infraccions així com també diverses fotografies.

D’altra banda, ACTYMA ha rebut resposta de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, a qui van reclamar que mostres la seva repulsa pública per la celebració de correbous a l’ermita de l’Aldea (Baix Ebre). Segons asseguren, Pujol hauria mostrat “el complet rebuig a aquest tipus d’espectacles” i hauria instat a l’associació a enviar la seva queixa al bisbat de Tortosa, diòcesi de la qual depèn eclesiàsticament l’ermita de la població.