El Centre d’Estudis Planers mostrarà per dins 5 cases benestants del segle passat

Dons si. El Centre d’ Estudis Planers (CEP) i previ a la inauguració de els Jornades Culturals a Santa Bàrbara a preparat una sortida per a endinsar als participants en l’ història del municipi a principis del 1900.
Es tracta d’ una visita a 5 cases benestants de la època i que conserven detalls arquitectònics  de valor, mobles de la època o altres detalls singulars. Les visites seran guiades pel president de l ‘entitat organitzadora Marius Pont ,tot i que a cada casa es comptarà també amb la participació de cada un dels propietaris per fer les corresponents explicacions.

Segons explicava el mateix Pons,  l’ iniciativa d’ organitzar aquesta  activitat va néixer de les converses amb un dels propietaris  d’ una de les cases a visitar  i que enguany compleix el centenari. Es tracta de la casa coneguda com de Federico Espuny.

La sortida , que està limitada a 25 participants , començarà a les 5 de la tarda de demà dissabte  des de la casa de don Raimundo, situada a la plaça major i  més coneguda  com la casa de “doña  Pepita” , actualment propietat d’ un constructor local. Allí es visitarà l ‘estança noble que conserva unes interessants pintures. La segona casa a visitar serà la coneguda com casa Dionis o de Carmencita  al carrer major i prop de la primera. Conserva ,entre altres coses , unes valuoses ceràmiques i a la zona exterior les antigues basses d ‘emmagatzematge d’ aigua per abastir la fàbrica d’ aiguardent del que n ‘eren destil•ladors. La tercera casa és mes antiga,concretament  una masada del segle 18 que ha quedat  dintre el nucli de població. Es tracta de la casa dels Torres. Marius explicava que s’ ha inclòs a la ruta pels valors que tenen les seues arcades superiors i altre elements arquitectònics exteriors  força singulars. La penúltima casa es la coneguda com a casa Don Santiago  , està al carrer Ametller  i actualment és dels Rosselló .Conserva unes estances nobles destacables ,una pintura de Ricardo Cerveto i decoració de la època molt interessant. La ruta acabarà  a la mencionada casa de Federico Espuny que és a l’ hora casa i botiga i que conserva les columnes ,taulell i altres elements propis  dels comerços de l ‘època.
La visita ,donat el nombre d ‘inscrits , es repetirà també el diumenge dia 18 a partir de tres quarts d’ onze del matí i surtint també des de la plaça Major.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada