Cortiella diu que el preu de l ‘aigua del Xerta-Sènia encara “no està clar”

El president de la Comunitat de Regants del Canal Xerta-Sènia  Lluis Cortiella ,ha sortit al pas de la noticia que el diari El Punt publicava el passat dia 10 i on el rotatiu afirmava que la Comunitat  , Regsa i el Departament d’Agricultura havien  pactat el cost de l’aigua que hauran d’assumir els pagesos d’aquest projecte de regadiu, un preu que estaria a l’entorn dels 3.000 euros per hectàrea i 12 cèntims per metre cúbic d’aigua. Aquest preu –deia el diari – , segons els regants, és “satisfactori”, tot i que es mantenen molt prudents perquè l’acord ha de ser aprovat pel consell de govern.

Cortiella,en declaracions a les Emute  , volia reiterar aquest  darrer punt,afirmant que el preu de 12 cèntim per m3 d’ aigua es difícil de fixar perquè s’ han de tenir en compte altres variables com el cost energètic  de l’ impulsió del riu fins al canal .El president de la Comunitat de Regants  avançava que aquest mateix mes d’ Octubre  es faran les primeres proves de bombeig  i aleshores es podrà “afinar més” el cost del m3 d ‘aigua. De moment però ,que el cost sigui de 12 cèntim per m3 “no està molt clar i possiblement  estigui per baix d ‘aquest  preu  “ concloïa.

Lluis Cortiella explicava també que s ‘esta treballant per trobar fórmules que ajuden a abaratir encara més el preu de l ‘aigua ,entre elles utilitzar energies renovables , encara que la Generalitat ,que en un principi  donava suport a l ‘idea ,sembla que ara ha canviat de parer i es tindrà que recórrer al capital privat,es lamentava Cortiella.

Un dels sistemes que s ‘estudia utilitzar,a part  d ‘alguns molins eòlics al mateix costat del canal ,és el que aprofitaria les mateixes basses d’ acumulació d’ aigua per a posar-hi  plaques  solars flotants que produirien l ‘energia necessària per alimentar el processes d’ elevació de l ‘aigua fins  a l’ infraestructura.

Cortiella recordava que el cost per portar l ‘aigua a peu de finca serà aproximadament de 3.000 euros per hectàrea , preu pactat per la mateixa Comunitat,Regsa i el Dar , tot i que  ara fa falta que sigui el Govern de la Generalitat qui acabi aprovant aquesta quantitat.