Els caçadors demanaran al nou govern la legalització de la barraca

Volen una regulació específica, juntament amb els ‘paranyers’ del País Valencià

(DdT).-Els barraquers de les Terres de l’Ebre tornen  a la càrrega per aconseguir una regulació d’aquesta pràctica cinegètica, prohibida però molt arrelada al territori i especialment a la comarca del Montsià. Una feina de negociació amb els representants polítics  que arriba un cop finalitzada la teòrica temporada d’aquesta modalitat, en la que segons els caçadors no hi ha hagut pràcticament activitat tot i que  els grups ecologistes denuncien tot el contrari.

«Un primer pas ha estat el compromís del conseller d’Agricultura per tal de fer arribar al futur govern central els estudis sobre la selectivitat de la barraca, perquè  aquest els analitzi i  els faci arribar al seu torn a la Unió Europea», segons explica al Diari el president de l’Associació de Barraquers, Javier Fontana.

I és que  precisament és a Europa on sorgeix la prohibició, ja que la Comissió considera aquesta modalitat de caça com a massiva i no selectiva. Des de l’entitat es confia que amb la presa de possessió del nou govern obri les portes a una nova negociació.

L’objectiu dels aficionats és aconseguir una regulació específica, com a mètode de caça tradicional i amb les captures acotades. Així, recorden que l’objecte de la barraca és la caça del tord, una espècie cinegètica. En aquest sentit, els barraquers se senten discriminats respecte als que practiquen la captura d’ocells  vius de la família dels fringíl·lids, que
disposen d’una normativa més flexible tot i que també prohibeix l’ús del vesc (substància adherent).

En la seva «lluita» a Madrid  hi haurà  també els caçadors del País Valencià, on aquesta  modalitat està també molt estesa i es coneix amb el nom de «parany».  El sistema és el mateix: els tords són atrets a la barraca (una construcció feta amb arbres com l’olivera i el garrofer)  amb un reclam (un xiulet,un altre tord o un aparell elèctric, aquest darrer especialment perseguit). Allí s’empastifen les plomes de vesc  en tocar unes petites varetes i cauen a terra, on els captura el caçador encara vius.La junta de la cooperativa de l’Aldea demana “calma” per poder resoldre el bloqueig dels comptes

Un aparent clima “cordial” i de predisposició a la col·laboració mútua ha marcat la primera trobada entre la junta directiva de la cooperativa de l’Aldea (Baix Ebre) i l’Associació d’afectats pel bloqueig de comptes de la secció de crèdit de l’entitat. Tot i que els directius no han aportat dades concretes sobre l’estat financer a l’espera que finalitzi l’auditoria que efectua el Departament d’Economia, el col·lectiu d’afectats confia en rebre més informació durant aquesta setmana per decidir els pròxims passos a seguir.

A la sortida de la trobada, el president de l’entitat, Fernando Falcó, ha fet una crida a la “calma” per trobar una solució -“que va més poc a poc del que voldríem”- a la situació.