Santa Bàrbara, un dels municipis ebrencs amb més superpoblació de conill

conills

Foto:ecologismealdia.blogspot.com.es

UP demana la declaració l’emergència cinegètica als municipis de Roquetes, Tortosa i Santa Bàrbara per la superpoblació de conill que hi ha aquests termes municipals.
La població del senglar també s’està disparant i la de cabirol ha començat a provocar danys rellevants a les vineys de la Terra Alta i Ribera d’Ebre.

(ACN/J.Roig).-A l’Ebre, Unió de Pagesos ha reclamat als caçadors la “implicació pertinent” per intentar pal·liar la sobrepoblació de fauna cinegètica que hi ha a les Terres de l’Ebre. Segons els pagesos, “els danys no han parat d’augmentar, sobretot de conill, senglar, cabirol i cabra hispànica”. Segons el president de la Federació de Caçadors a les Terres de l’Ebre, la implicació dels caçadors és total.

En el cas del conill, per exemple, UP demana a Agricultura que es declari l’emergència cinegètica als municipis de Roquetes, Tortosa i Santa Bàrbara pels danys irreversibles en tarongers i plantacions d’olivera joves, que el conill menja la pell de la soca fins a provocar-ne la mort. Segons el sindicat agrari, la mitjana de captures de les temporades 2007-2008 a 2009-2010 van ser d’uns 27.000 conills, mentre que la mitjana de captures de les temporades 2010-2011 a 2014-2015 és de 43.800 conills, és a dir, un increment d’un 62%.

La població del senglar també s’està disparant i els danys són importants a les finques d’ametllers i d’oliveres del Baix Ebre i Montsià, on destrossen, sobretot, les noves plantacions. A més, si les finques tenen reg per degoteig, els danys són quantiosos perquè moltes vegades les mànegues les furguen fins a arrencar-les. Per fer-hi front, Unió de Pagesos considera imprescindible que s’emprenguin ara les actuacions cinegètiques necessàries per evitar una sobrepoblació encara més elevada a la primavera.

També el cabirol, espècie que va ser introduïda fa pocs anys a les Terres de l’Ebre, en fa uns quatre que ha començat a provocar danys rellevants a la Terra Alta i Ribera d’Ebre, principalment, a la vinya i als cirerers, on s’han detectat finques amb plançons joves arrasades en un 80%, i també danys puntuals a la zona del Montsià i el Baix Ebre. Pel que fa a la cabra hispànica, tot i que darrerament no n’ha augmentat la població, fa més de trenta anys que provoca danys, fins al punt que ha arribat a ser el detonant de l’abandonament d’algunes finques de la falda dels Ports.

Per revertir aquesta situació de danys de la fauna a l’Ebre, Unió de Pagesos reclama que s’aprovi una llei de caça amb un nou plantejament de gestió i noves eines i mesures que s’apliquin mitjançant un pla d’actuació concret, que ha de permetre que les poblacions de fauna s’adaptin a la capacitat del medi natural i agrari per albergar-les i al fet que siguin compatibles amb la producció agrària. El sindicat també demana que s’estableixi l’obligatorietat per als titulars dels espais cinegètics, siguin públics siguin privats, de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil per cobrir els danys a l’activitat agrària i forestal, que s’articuli un sistema de comunicació electrònica dels danys de fauna salvatge, i que s’elaborin censos reals de les poblacions de fauna cinegètica.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada