El sr. Manolo i el seu ajudant: “els artistes de la rotonda”

L' operari de la rotonda,sr. Manolo (Foto:J.Roig)

Un poc fora de l ‘estil periodístic habitual,avui vull relatar-vos una petita crònica/vivència  d’un altra de els obres que aquets dies s’estan duent a terme al nostre municipi. La rotonda  propera als magatzems de Ralda  que s ‘esta convertint en una petita rèplica   del nostre més autòcton paisatge rural:marges i oliveres

(J.Roig).-Si aneu cap a Tortosa (o si i veniu) veure un operaris que estan treballant a la rotonda de sortida des de Santa Bàrbara.
Són els sr. Manolo i el seu jove ajudant que estan convertint-la en un petit parc,amargenat, amb les seues corresponents oliveres  i amb l’ intenció de representar-hi un bocinet dels nostres ancestrals paisatges de la plana…i o estan fent molt be.

Ahir vaig anar a fer el meu habitual tomb pel terme per a fer un poc d ‘exercici i pujant des del camí de Mianes,vaig enfilar ,de retorn cap a casa,per la carretera fins a la referida rotonda. Vaig pensar que,si feia uns dies que us havia parlat de la rotonda del pon de la via,tenia que parlar-vos també de la rotonda dels marges i de les oliveres i per això, en apropar-me a la rotonda ,vaig treure el mòbil i vaig començar a fer unes fotos,quant de sobte vaig sentir un veu que em deia “pase,pase dentro si quiere hacer mejores fotos” Era la veu de l ‘ajudant del sr. Manolo  que  m’ invitava a prendre instantànies de més prop,invitació que vaig acceptar i va valdre la pena.

El sr Manolo és un operari campechano i parlador. “Yo de pequeño ya queria ser paleta” em solta  abans d ‘explicar-me  alguns  dels secrets que empra per a que  els marges que construeix al mig de la rotonda, sembli que estan fets tots a plom,quant en realitat i per a que siguin més reforçats, hi ha un diferencia ,crec que em va dir d’ uns 15 centímetres entre la base del marge i el cim .”Claro que la gràcia està en que no se note” em puntualitza enseguida Manolo ,qui em segueix donant tot un reguitzell de dades tècniques sobre cordills,ploms,estaques i altres “gràcies” per fer que l’ obra quedi perfecta.

Ja o sabeu,quant passeu per la rotonda,camí de Tortosa,encara que vegeu els  marges de pedra  aplomats i immaculats,tenen la “gràcia” dels “artistes” : sr. Manolo i el seu ajudant..per a que siguin indestructibles .”Esto quedarà como un jardin. Solamente le faltaria poner un par  de bancos para quedar perfecto” em solta,mentre m’ allunyo pel camí que puja des de la rotonda cap al camí del cementiri.