Sant Antoni ,finalment arriba a Santa Bàrbara

Enguany possiblement hagi estat l ‘any en que més tard   s’ ha  celebrat la festivitat de Sant Antoni al nostre municipi. Primer es va retardar fins el 31 de Gener  per no coincidir amb la celebració d’ altres municipis com Amposta que, tradicionalment , participen de la festa  amb l’ intervenció  de la Penya “Amics dels Cavalls”  invitats per la penya planera.

El dia 31 tampoc no es va poder fer perquè  es van anular tots els actes ,en senyal de dol  per la mort d’ un jove del municipi en un tràgic accident.

Finalment ,ahir diumenge 7 de Febrer la festa es va poder dur a terme ,segons el programa previst. Pel matí  i desprès  de la missa ,  va començar  el tradicional repartiment de panoli a càrrec de les Pubilletes del 2009 i els seus acompanyants i la desfilada dels Tres Tombs  amb els carruatges i cavalleries de les Penyes d’ Amics dels Cavalls de Santa Bàrbara i Amposta, tot i que també hi va haver representació d’ altres municipis com Deltebre, Ampolla i La Ràpita.

A la 1 de la tarda es va procedir a la benedicció d ‘animals , molt concorreguda i finalment a les 19:30 i a la Plaça Major els alumnes de l’ Ies “Les Planes” acompanyats pels “cremallers” i dolçainers de Saragatona van ballar les tradicionals danses  del territori. En el cas de Santa Bàrbara  és dona la singularitat de que cada any son els alumnes de Segon d’ ESO els  encarregats  de aprendre  els  balls ,de manera que, des de fa més de 25 anys, cada generació de joves ha ballat i coneix aquestes danses que es presenten cada any per Sant Antoni i que son repetides el dia del pregó de Festa Major.

Habitualment i com que al gener fa poc que els joves  han començat els assajos, el dia de Sant Antoni solament  es ballen tres de les 5 danses. Enguany no , segons explicava el seu preparador, Guillem Gaya , enguany havia tingut “alumnes molt aplicats”  i per això es van poder ballar totes . “Cap de Ball” “Punxonet”  “Polka”  “Jota” i “Ball de plaça”