UP insisteix en obtenir un compromís del Govern per superar la crisi de l’ oli

Unió de Pagesos demana al departament d’Agricultura que es comprometi a concretar mesures per fer front a la greu crisi de preus que pateix el sector de l’oli d’oliva

(Redacció/J.Roig).-Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que es comprometi a concretar mesures per tal de fer front a la greu crisi de preus que pateix el sector de l’oli de l’oliva, així com tenir en compte les mesures de millora proposades pel sindicat. En aquest sentit, Unió de Pagesos lamenta que de la reunió bilateral mantinguda la setmana passada entre el sector i el Departament per analitzar la situació del sector no en sortís cap compromís, ja que tant el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, com el sotsdirector d’Agricultura, Joan Gòdia, van posposar el debat d’aquestes propostes a la reunió de la taula sectorial prevista per al dia 22 de juny.

Tal com ha anat denunciant Unió de Pagesos des de fa més de dos anys, el problema de l’enfonsament dels preus del sector de l’oli de d’oliva no és una conseqüència d’una crisi de mercat sinó d’una crisi de preus, provocada sobretot per l’actuació abusiva de la gran distribució, que concentra el 86% de les vendes al detall de l’oli d’oliva, i llença cada vegada més ofertes reclam en les quals ofereix oli d’oliva a preus molt baixos.

Unió de Pagesos, que ha denunciat en reiterades ocasions empreses de la gran distribució per presumpte incompliment de la normativa en les seves ofertes en oli d’oliva verge extra, considera que la solució a la crisi de preus que pateix el sector no és l’emmagatzematge privat. Per al sindicat, aquesta solució seria eficaç per a una crisi de mercat, que no existeix, i només beneficiaria a les mateixes cooperatives i envasadores que estan enfonsant el sector productor de l’oli d’oliva a l’Estat espanyol. A més, tenint en compte l’exigència dels requisits mínims, cap cooperativa catalana els arribaria a complir.

Unió de Pagesos reitera una vegada més al Govern català i a l’estatal que extremin el control del compliment de les normatives que regulen les obligacions i els drets del mercat davant els abusos il·legals que es donen en la resta de la cadena alimentària, així com l’increment de les inspeccions per detectar possibles vendes a pèrdues i fraus al consumidor en els etiquetatges de l’oli d’oliva verge i verge extra, com a objectiu per aconseguir consolidar la pagesia professional a Catalunya.

El sindicat també proposa adequar la fiscalitat dels productors a la pèrdua d’ingressos que estan tenint com a conseqüència de la crisi de preus iniciada en la campanya 2008-2009, així com l’establiment d’ajuts d’Estat per la via d’ajuts de minimis per aquells productors amb més dificultats.

Entre les mesures demanades al Govern català per fer front a la crisi de preus del sector, Unió de Pagesos demana que es promocioni l’oli d’oliva català, així com campanyes de promoció directa sobre els avantatges i qualitat dels olis d’oliva de Denominació d’Origen Protegida (DOP).