L’oposició social i del Govern no impedeix l’aprovació d’un Pla de Conca de l’Ebre que redueix el cabal per al Delta

Foto: Riu Ebre

Foto: Riu Ebre

Les comunitats de regants trenquen el consens del territori votant a favor de la proposta de la CHE i defensant el repartiment de concessions per a nous regadius

 Saragossa (ACN).- El Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre ha superat la primera votació al Consell de l’Aigua de la Conca per àmplia majoria, malgrat l’oposició manifesta de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) i el Govern que, juntament amb la CHA, han votat en contra. El document, que limita el cabal del tram final de l’Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d’aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d’hectàrees, ha estat aprovat en primera instància sense el consens que s’havia donat fins ara a l’ens consultiu de la conca. Les comunitats de regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre han votat finalment a favor del Pla i han defensat el repartiment de concessions per a nous regadius.

 En la reunió del consell que ha tingut lloc aquest dijous a Saragossa, el controvertit document ha aconseguit 70 vots a favor i nou en contra -els dels representants de la Generalitat, de Cuenca Azul, on s’integra la PDE, i del partit aragonesista CHA-, així com cinc abstencions Tot i no resultar cap sorpresa, el resultat ha permès fer lectures noves de l’escenari. “Per primer cop a la CHE s’aprova un document sense consens”, ha subratllat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha assistit al Consell representant al Govern.

 “La reunió s’ha fet per complir un protocol però el que s’ha aprovat ratlla el delicte ecològic”, ha manifestat de forma rotunda a l’ACN el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. No ha estat suficient que, per primer cop en molts anys, el moviment social antitransvasament i la Generalitat coincidissin en una mateixa taula defensant i votant plantejaments molt similars.

 Per a Tomàs, la votació posa en marxa una nova “marxa militar” del ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, de forma “unilateral”, sense tenir en compte els interessos de les Terres de l’Ebre, a l’hora de forjar un nou “pacte nacional de l’aigua” amb nous transvasaments previstos dins d’un també nou pla hidrològic nacional a partir del mercadeig de les concessions. Considera, a més, que el plantejament de “repartir” concessions de regadiu, fins a 450.000 noves hectàrees, deixa “totalment fora de lloc” la preservació del delta de l’Ebre i els preceptes d’obligat compliment de la Directiva Marc de l’Aigua europea.

 Els antitransvasament, que han presentat durant la votació un dictamen motivat on recullen tots els incompliments que han detectat en el document respecte la normativa europea. Des de la qüestió del cabal ambiental, la hipoteca dels regadius, la qualitat de l’aigua o la metodologia mateixa. “Quan superi la tramitació a l’Estat espanyol i arribi a la UE hi hauran advertències de que no està ben redactat. La CHE presumeix d’un 70% de les masses d’aigua en bon estat quan Europa diu que és un 43 però no diu q està fet de forma capciosa i sense estudiar la meitat d’indicadors”, ha subratllat la també portaveu de la PDE, Susanna Abella.