La costa del Montsià concentra un 70% de les troballes de tortugues marines mortes a Catalunya

 

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a la dreta, participa en l'alliberament de tortugues marines a la Punta de la Banya. (Foto:ACN)

El Departament d’Agricultura, que ha assumit el rescat de la fauna marina, constata la presència d’una gran colònia a la badia dels Alfacs i aposta per explotar-la turísticament
 (ACN).- Tres de cada quatre tortugues que apareixen mortes a la costa catalana ho fan en platges de les Terres de l’Ebre, més concretament, de la comarca del Montsià -un 70%-. Així ho corroboren les dades del Departament d’Agricultura que, des de principis d’any, s’encarrega directament de la recuperació de la fauna marina a través de la Xarxa Rescat. Segons els experts, la càlida temperatura de l’aigua i el recolliment de la badia dels Alfacs han creat un hàbitat idoni per aquests rèptils durant l’hivern, fet que explicaria les troballes. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que ha alliberat aquest dijous dos exemplars a la costa del Delta, ha apostat per aprofitar turísticament aquest hàbitat.

La tasca efectuada durant aquests primers set mesos de l’any per la Xarxa Rescat al litoral català ha permès recuperar 73 tortugues -només dues de vives-, 44 dofins -tres de vius- i un tauró mort. En el cas dels rèptils, sobta que fins un 70% dels rescatats ho hagi estat a la costa del Montsià, amb especial incidència durant el passat mes de maig després d’un hivern i inici de primavera amb pocs casos.

Més enllà de la voluntat dels tècnics de conèixer les causes concretes que podrien haver provocat aquesta mortalitat, i que s’estan estudiant, l’activitat de la Xarxa, segons ha subratllat el tècnic de fauna litoral i marina del Departament, Ricard Gutiérrez, ha permès constatar l’existència a la zona sud de la costa ebrenca de la “concentració més gran de la Mediterrània peninsular”.

Així, ha abundat, la badia dels Alfacs, i secundàriament al del Fangar, s’haurien convertit en el seu hàbitat ideal gràcies a una temperatura del mar relativament més càlida -són animals de sang freda que es mouen per l’aigua amb temperatures superiors als 15 graus- producte de les seves peculiars característiques geomorfològiques. “Perquè n’apareguin tantes de mortes, n’han d’existir moltes més de les que pensàvem”, ha apuntat l’expert.