La Festa de Sant Gregori recuperarà la tradició d ‘anar a cantar a les Pubilles.

Representació del 175 aniversari de l’ independència de Santa Bàrbara per les Festes de Sant Gregori (Foto J.Roig)

Des de la regidoria de Festes de Santa Bàrbara  s’ ha encomanat també al CEP la recerca de llegendes i històries locals per a ser representades  el dia de la festa del copatró

(J.Roig).-La regidoria de Festes de Santa Bàrbara està treballant seriosament per  convertir la festa del copatró Sant Gregori en un esdeveniment d’exaltació de la tradició i identitat planera.

Si fa uns dies parlàvem de l’acolliment als Tallers de Festa  per proposar a les entitats recuperar activitats,usos, costums,menjars o treballs que es perden,o s ‘estan perdent, per visualitzar-los d’ una manera  interactiva el dia de la festa,ara i segons que explicava la regidora responsable  de l ‘àrea Judit Lleixà , s’ha encarregat al Centre d’ Estudis Planers la recerca d’ històries i llegendes  locals que serien explicades o representades en el context de la festa patronal,tot i que enguany,Lleixà creu que encara no es podrà fer perquè el procés de recerca no és fàcil.

La novetat que  si que podria tenir enguany la festa , és la recuperació de la tradició que hi havia per Sant Gregori,quant els quintos anaven a cantar a les pubilles.
L’ intenció es implicar a la Coral Santa Bàrbara i a les entitats musicals del poble que i vulguin participar per a que ,el dissabte a la tarda i un cop s’ hagin presentat les entitats que organitzen algun acte , tots plegats comencin el recorregut per la vila visitant els domicilis de les pubilles per cantar-los-hi.

Cal recordar que, des de fa uns anys i ja en legislatures anteriors,per a l ‘ajuntament planer a estat una constant el desig de anar “vestint” aquesta festa de Sant Gregori a qui,antigament,es dedicaven les Festes Majors.

Així dons la costum és  que el dia del copatró,una comitiva encapçalada per l ‘alcalde i autoritats,vestits a l ‘antiga usança i precedits per cavalleries i carruatges, vagin a fer les peticions a les pubilles i als seus pares passant pel seus domicilis. Un cop feta la petició, les noies vestides també amb la roba  de pagesa,van pujant als carros  per a traslladar-se finalment,tot plegats,a la plaça major on ,davant tot lo poble es procedeix a l ‘elecció de Pubilla Major i Pubilleta Major infantil.
Ara, l’ intenció de la regidora és anar complementant aquest acte,aquesta festa, amb tot un seguit d’ iniciatives com les que acaben d ‘explicar ,sempre i quant es pugi comptar amb l ‘implicació de les entitats per a dur-ho a terme.
Enguany la festa serà el dissabte i diumenge,14 i 15 de maig.